• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №6(20) | 26.06.2019 р.

Двадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №6(20) | 26.06.2019 р.

Це – вже двадцятий (і шостий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам.

З моменту написання попереднього листа минув майже місяць і за цей час з’явилося достатньо цікавого та нового.

Цього разу ми:

  • розповімо про відтермінування застосування штрафів за зберігання пального без ліцензії;
  • нагадаємо, як правильно залучити працівників до роботи у вихідні та святкові дні у період весняно-польових робіт;
  • проінформуємо про прийняття у першому читанні законопроекту про сільгоспкооперацію;
  • розповімо, як правильно оформити купівлю сільгосппродукції у фізосіб без сплати податків;
  • з’ясуємо, за яких умов с/г товаровиробник може не сплачувати податок на нерухомість;
  • і наостанок зупинимося на особливостях перебування сільгосптоваровиробників на 4 групі єдиного податку

Гарного вам читання!

***

За зберігання пального без ліцензії не штрафуватимуть до кінця 2019 року
6 червня 2019 року Верховна Рада прийняла в цілому проект Закону №10359 «Про внесення зміни до статті 18 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Про це ми повідомляли тут.

Ним відтерміновано застосування до суб'єктів господарювання фінансової санкції у вигляді штрафу у розмірі 500 тисяч гривень у разі зберігання пального до 31 грудня 2019 року без наявності відповідної ліцензії. Відповідні зміни внесені до статті 18 Закону №481/95-ВР.

21 червня 2019 року Закон №2744-VIII був підписаний Президентом України, а 25 червня офіційно опублікований в «Голосі України» №117.

Закон набере чинності з 1 липня 2019 року.

 

Закон про с/г кооперацію прийнято в першому читанні
4 червня ВРУ було прийнято в першому читанні законопроект №6527-д. Ним передбачається поступовий перехід існуючих сільськогосподарських кооперативів до нової єдиної форми.

При цьому сільськогосподарські кооперативи, утворені до набрання чинності цим Законом, які зареєстровані на день набрання чинності цим Законом, зберігають всі права та обов’язки, які вони мали на момент набрання чинності цим Законом, до моменту їх перереєстрації (але не більше як три роки).Протягом цих трьох років вони мають бути перереєстровані відповідно у сільськогосподарські кооперативи.

 

Як правильно залучити працівників до роботи у вихідні та святкові дні у період весняно-польових робіт?
Держпраці у Кіровоградській області зазначила, що згідно з ч. 2 ст. 107 КЗпП оплаті в подвійному розмірі підлягають тільки години, фактично відпрацьовані працівником у святковий чи неробочий день.

Частина 3 ст. 107 КЗпП також передбачає можливість надання працівнику, який працював у святковий чи неробочий день, іншого дня відпочинку (відгулу) за його бажанням. Проте слід урахувати, що інший день відпочинку надається працівнику тільки за наявності згоди сторін, оскільки законодавством не передбачено такий обов’язок роботодавця.

Тобто спосіб компенсації роботи у вихідний день завжди визначається угодою сторін (незалежно від того, від кого виходить ініціатива), а робота у святковий та неробочий день завжди оплачується в подвійному розмірі і лише після досягнення згоди сторін працівнику за його бажанням може бути надано інший день відпочинку (відгул).

 

Купуєте у фізосіб сільськогосподарську продукцію? Подбайте про довідку за формою №3ДФ!
Дніпропетровські податківці роз'яснили: якщо фізособа-продавець сільгосппродукції надав підприємству чи фізичній особі – підприємцю, які є податковими агентами, копію чинної Довідки, і її дані свідчать про наявність у такої фізичної особи права на застосування зазначеної пільги, то покупець не утримує ПДФО з доходів, що виплачуються за сільськогосподарську продукцію. Окремо у роз’ясненні наведено правила видачі довідки за ф. №3ДФ.

 

Коли сільськогосподарський товаровиробник звільняється від податку на нерухомість?
Податківці у ІПК ДФС від 24.04.2019 р. №1795/ІПК/21-22-12-04-08  вказали, що основними умовами для несплати податку за об’єкти нерухомого майна для с/г товаривиробників є належність:

  • власника таких об’єктів до сільськогосподарських товаровиробників;

  • будівель та споруд до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000 (далі – Класифікатор), ненадання власниками таких об’єктів в оренду, лізинг, позичку.

При цьому обов’язковим є одночасне виконання обох зазначених вище умов. Про це ми зазначали у своєму коментарі до наведеної ІПК.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Від яких податків звільнено платника єдиного податку 4 групи? Як розраховується та сплачується єдиний податок? Як можна відмовитися від нього?  Про це читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»