• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №8(22) | 12.09.2019 р.

Двадцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №8(22) | 12.09.2019 р.

Це – вже двадцять другий (і восьмий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам.

З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця, за цей час з’явилося багато цікавого та нового.

 

Цього разу ми:

  • з’ясуємо, які наслідки у «єдинника» IV групи, якщо він орендує паї у фізосіб;
  • поговоримо про зміни, які приготували законотворці «єдинникам» IV групи для 2020 року;
  • розкажемо, що Держстат оновив форму №2-ферм (річна);
  • дізнаємося, як відобразити в обліку втрату зерна на складах;
  • наголосимо, що Держпродспоживслужба буде перевіряти діяльність зі зберігання зерна по-новому;
  • розповімо про появу  норм природних втрат зерна при його зберіганні на складах.

Гарного вам читання!

***

 

З'явилися норми природних втрат зерна при його зберіганні на складах
Наказом від 12.06.2019 р. №316 Мінагрополітики затвердило норми природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах та Порядок розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах. Вони почали діяти з 6 серпня 2019 року.

Слід зазначити, що природні втрати зерна при зберіганні виникають за рахунок біологічних (пов’язаних із життєдіяльністю зерна і мікроорганізмів у ньому) і механічних (розпил зернового пилу при розвантажувально-навантажувальних операціях при прийманні і відпуску зерна) чинників.

Наказ №316 встановив єдині норми і правила для відображення в кількісно-якісному обліку зерна та продуктів його переробки, списання норм природних втрат.

 

Держпродспоживслужба буде перевіряти діяльність зі зберігання зерна по-новому
Постановою КМУ від 21.08.2019 р. №787 затверджено критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження госпдіяльності зі зберігання зерна та продуктів його переробки, та визначення чіткої періодичності проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Держпродспоживслужбою.

Зокрема, віднесення суб’єкта господарювання до високого, середнього або незначного ступеня ризику здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними в додатку 2, за такою шкалою:

  • від 41 до 100 балів – до високого ступеня ризику;

  • від 21 до 40 балів – до середнього ступеня ризику;

  • від 0 до 20 балів – до незначного ступеня ризику.

Про це та про те, як часто будуть проходити планові перевірки з цих питань, читайте у нашій новині.

 

Держстат оновив форму №2-ферм (річна)
Наказом від 07.08.2019 р. №268 Держстат затвердив нову форму державного статистичного спостереження №2-ферм (річна) «Звіт про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) сільського господарства».

Її подають щороку (не пізніше 28 лютого) юридичні особи, які здійснюють сільськогосподарську діяльність.

Нова форма вводиться в дію, починаючи зі звіту за 2019 рік. Відповідно з 1 лютого 2020 року втратить чинність наказ Держстату від 21.07.2017 року №193.

 

«Єдинник» 4 групи орендує пай у фізособи: які наслідки?
Якщо «єдинник» 4-ї групи орендує земельні паї у фізособи, то такий земельний пай зараховується до об'єкта оподаткування єдиним податком у такого «єдинника».

Крім того, орендар є податковим агентом для орендодавця. Він зобов'язаний утримати ПДФО та військовий збір з доходу у вигляді орендної плати за земельний пай.

ЄСВ на орендну плату не нараховується, оскільки договір оренди не передбачає виконання робіт чи надання послуг. Ми про це писали тут.

 

Єдиний податок 4 групи: можливі зміни у 2020 році
За законопроектом №1210 до розділу XIV ПКУ щодо перебування у 4-й групі єдиного  податку будуть внесені деякі уточнення щодо правил оподаткування. Зокрема:

  • базою оподаткування податком буде нормативна грошова оцінка одного гектара с/г угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень), з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного  станом на 1 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю;

  • окремо вводиться база, якщо нормативна грошова оцінка земельної ділянки не проведена. У такому разі нею буде нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі в Автономній Республіці Крим або в області;

  • функції податкового агента при нарахуванні доходів фізособам щодо утримання та сплати ПДФО та військового збору, а також подання звітності, поширюються і на фізосіб-«єдинників» IV групи. Зараз для таких підприємців пп. 297.3 ПКУ встановлене виключення.

 

І насамкінець – ще одна аналітика від редакції
Як відобразити в обліку нормативні і понаднормативні втрати зерна як підприємством-поклажодавцем, так і зерноскладом? Які податкові наслідки виникають через таке списання. Про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»