• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №10(24) | 26.11.2019 р.

Двадцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №10(24) | 26.11.2019 р.

Це – вже двадцять четвертий (і десятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам.

З моменту написання попереднього листа минув майже місяць, за цей час з’явилося багато цікавого та нового. Отже:

 

  • поговоримо, за яких умов ФОП може перейти посеред року з III на IV групу єдиного податку;
  • проінформуємо про прийняття у І читанні законопроекту про ринок землі;
  • зазначимо, що українським фермерам дадуть дешеві кредити на купівлю землі;
  • розповімо, за яких умов с/г товаровиробник може не сплачувати податок на нерухомість;
  • наголосимо, що з 2020 року видаватимуться електронні міжнародні ветеринарні сертифікати на експорт;
  • з’ясуємо, як планують спростити імпорт пестицидів.

Гарного Вам читання!

***

 

Відкриття ринку землі: законопроект прийнято у І читанні
ВРУ прийняла за основу проект Закону №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Законопроектом пропонується визначити особливості правового регулювання обігу земельних ділянок сільськогосподарського призначення на основі ринкових механізмів переходу прав на земельні ділянки, зокрема:

  • з 01.10.2020 р. скасовується заборона на відчуження земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності;

  • визначається суб’єктний склад осіб, які можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення: громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни і особи без громадянства у разі набуття в порядку спадкування та обов’язком відчужити ділянку протягом року;

  • встановлюється правило, за яким до 1 січня 2024 року не допускається набуття юридичними особами, бенефіціарним власником (контролером) яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави, права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

 

За яких умов с/г товаровиробник може не сплачувати податок на нерухомість?
Верховний Суд у постанові від 01.10.2019 р. у справі №0340/1905/18 вказав, що законодавець не встановив обов’язку сільськогосподарського товаровиробника безпосередньо використовувати будівлі/споруди у сільськогосподарській діяльності.

При цьому умовою звільнення таких об’єктів від оподаткування є цільове призначення їх використання. Також встановлено вичерпний перелік підстав, коли податкова пільга не надається, а саме у випадках, коли нерухомість здається власниками в оренду, лізинг, позичку. Про це ми писали тут.

 

За яких умов ФОП може перейти посеред року з III на IV групу єдиного податку?
Податківці у підкатегорії 107.01 «ЗІР» зазначили, що «єдинник» третьої групи, щодо якого в ЄДР містяться відомості про створення ним сімейного фермерського господарства, має право протягом поточного року перейти на четверту групу платників єдиного податку за умови дотримання вимог пп. «б» пп. 4 п. 291.4 ПКУ.

Окремо податківці наголосили, що питання реєстрації та внесення до ЄДР про створення ФОП сімейного фермерського господарства знаходиться в правовому полі Міністерства юстиції України. Про це ми писали тут.

 

Українським фермерам дадуть дешеві кредити на купівлю землі
За повідомленням Уряду, на підтримку аграріїв закладено 4 мільярди гривень у Держбюджеті-2020. Кредити надаватимуть під 3-5% річних.

Ліміт кредиту – 5 мільйонів. Саме задля підтримки дрібних фермерських господарств.

Додатково передбачено 240 мільйонів для держгарантій за кредитами.

 

Імпорт пестицидів планують спростити
Народні депутати підтримали законопроект №2289 щодо ввезення пестицидів на митну територію України на засіданні 13 листопада.

Законопроектом пропонується:

  • вилучити норму, відповідно до якої, обов’язковою умовою завезення та застосування в Україні дослідних партій пестицидів, що використовуються для державних випробувань та наукових досліджень, є документальне підтвердження їх державної реєстрації в країні, де вони виробляються,

  • дозволити не лише використання залишків пестицидів і агрохімікатів, термін реєстрації яких закінчився, але й їх застосування, зберігання, торгівлю, рекламування та перевезення.

 

З 2020 року видаватимуться електронні міжнародні ветеринарні сертифікати на експорт
Держпродспоживслужба у рамках програми Світового банку у 2020 році планує почати впроваджувати проект з видачі міжнародних ветеринарних сертифікатів на експорт. Про це повідомила т. в. о. голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко під час своєї прес-конференції.

Вона пояснила, що це дозволить бізнесу зекономити час і кошти, які витрачаються на оформлення таких документів: «Часто наш бізнес стикається з тим, що при технічних помилках в документах дуже часто машини з вантажем повертаються з кордону. Крім того, деякі країни вимагають оформлення сертифікатів з перекладом на їхні мови, а це значно ускладнює ведення бізнесу і передбачає витрачання додаткових коштів».

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»