• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №11(25) | 27.12.2019 р.

Двадцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №11(25) | 27.12.2019 р.

Це – вже двадцять п’ятий (і одинадцятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув місяць.

За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • розповімо, як будуть видавати кредити сільгосптоваровиробникам для купівлі землі;
  • наголосимо, що Уряд планує внести зміни до правил безпечності та якості харчових продуктів;
  • проінфомуємо, що держпідтримку тваринників зменшать утричі;
  • зазначимо, що Мінекономіки запустило пілотний варіант Е-реєстру фермерів;
  • нагадаємо, за яких умов ФОП може перейти посеред року з III на IV групу єдиного податку.

Гарного Вам читання!

***

Як будуть видавати кредити сільгосптоваровиробникам для купівлі землі?
4 грудня Уряд своїм розпорядженням №1219-р передбачив:

  • створення Міністерством економіки Фонду часткового кредитування землі, законопроект про який буде подано до парламенту вже в грудні 2019 року;

  • визначення порядку компенсації відсоткової ставки за кредитами на купівлю землі, що дозволить суттєво знизити ставку за кредитами сільськогосподарським товаровиробникам на купівлю землі – в першому кварталі 2020 року;

  • визначення часткової компенсації кредиту на купівлю землі в першому кварталі 2020 році.

За позицією Мінфіну, зазначені у документі заходи дозволять створити передумови для запуску повноцінного обігу землі сільськогосподарського призначення, а також дозволить малим сільськогосподарським товаровиробникам отримати дешеві кредитні ресурси для купівлі земель сільськогосподарського призначення.

 

Уряд планує внести зміни до кількох постанов щодо безпечності та якості харчових продуктів
19 грудня 2019 року Мінекономрозвитку оприлюднило проект постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (завантажити). Його розроблено з метою:

  • упорядкування видачі експлуатаційного дозволу операторам ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження;

  • упорядкування видачі експлуатаційного дозволу для потужностей (об’єктів) з виробництва, змішування та приготування лікувальних кормів;

  • вдосконалення порядку визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю.

Зокрема, експлуатаційний дозвіл буде видаватися оператору потужностей (об’єктів) на підставі перевірки відповідності його потужностей вимогам ветеринарно-санітарних заходів.

Прийняття від суб’єкта господарювання або уповноваженої ним особи заяви про видачу (переоформлення, анулювання) експлуатаційного дозволу буде здійснюватися адміністратором у центрі надання адміністративних послуг.

 

Держпідтримку тваринників зменшать утричі
Постановою від 04.12.2019 р. №1004 Кабмін вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки тваринництва, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, аквакультури (рибництва), затвердженого постановою КМУ від 07.02.2018 р. №107.

Зокрема, передбачено зменшення зі 150 млн грн до 50 млн грн максимальної суми державної підтримки, що надається протягом одного бюджетного року СГ або сільськогосподарському товаровиробнику та пов’язаним із ним особам, за напрямами державної підтримки, передбаченими п. 4 Порядку.

Перенесено третій протягом року термін подання документів на отримання часткового відшкодування вартості будівництва та реконструкції об’єктів зі зберігання та переробки зерна – було «до 5 грудня», стало «до 10 грудня».

 

Мінекономіки запустило пілотний варіант Е-реєстру фермерів
27 листопада відбулася робоча зустріч щодо запуску пілотного проекту електронного фермерського реєстру. Участь у заході взяли представники Мінекономіки, Укрдержфонду, Світового банку, ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин».

Пілотний проєкт розпочинається у грудні в 6-ти областях (Волинській, Київській, Львівській, Миколаївській, Одеській та Черкаській областях), де створені мобільні групи для роботи з фермерами. До складу входять представники відповідальних департаментів ОДА, Укрдержфонду, дорадчих служб.

Учасниками фермерського реєстру будуть фермери, а також всі виробники сільгосппродукції.

 

За яких умов ФОП може перейти посеред року з III на IV групу єдиного податку?
За роз’ясненням податківців у підкатегорії 107.01 «ЗІР», фізособа-«єдинник» ІІІ групи, щодо якого в ЄДР містяться відомості про створення ним сімейного фермерського господарства, які надійшли від державного реєстратора до органу ДПС, має право протягом поточного року перейти на четверту групу платників єдиного податку за умови дотримання вимог пп. «б» пп. 4 п. 291.4 ПКУ.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»