• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №1(26) | 24.01.2020 р.

Двадцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №1(26) | 24.01.2020 р.

Це – вже двадцять шостий (і перший у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув майже місяць.

За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • проінформуємо, що ДПС оприлюднила довідник нормативної грошової оцінки с/г земель на 2020 рік;
  • наголосимо, що «єдинникам» IV групи слід встигнути підтвердити свій статус на 2020 рік до 20 лютого;
  • розповімо, що з 16 січня діють  зміни до Земельного кодексу для протидії рейдерству;
  • зупинимося на правилах оподаткування ПДВ експорту сільськогосподарської продукції;
  • зазначимо, що «соєві правки» щодо ПДВ скасовані через прийняття законопроекту №1210.

Гарного Вам читання!

***

 

Експорт сільгоспкультур: нульова ставка з ПДВ чи звільнені операції?
Податківці з Офісу великих платників податків наголосили: якщо експортує ріпак сільськогосподарське підприємство, яке самостійно на власній чи орендованій землі вирощує насіння свиріпи та ріпаку, то така операція оподатковується за нульовою ставкою.

У випадку, якщо експортер не є сільськогосподарським підприємством-виробником, то операція з експорту насіння свиріпи та ріпаку буде звільнена від оподаткування.

 

Соєві правки з ПДВ скасовано, – Мінекономіки
16 січня Верховною Радою прийнято у другому читанні законопроект №1210, яким, зокрема, поновлено відшкодування ПДВ українським експортерам олійних культур.

За позицією Мінекономіки, таке рішення прийнято з метою підтримки українських виробників сільськогосподарської продукції, збільшення виробництва ріпаку, сої та нарощення експорту такої продукції на зовнішні ринки.

Крім того, документом передбачається запровадження міжнародних стандартів податкового контролю для всіх учасників міжнародної торгівлі.

 

З 16 січня діють зміни до Земельного кодексу для протидії рейдерству
Законом №340-IX внесено зміни до низки законодавчих актів, які унеможливлюють:

  • неправомірне заволодіння землями, в тому числі шляхом подвійної реєстрації договорів оренди земельних ділянок, що використовуються сільськогосподарськими підприємствами;

  • захоплення майна сільськогосподарських підприємств (будівель і споруд, сільськогосподарської техніки, врожаю, інших матеріальних активів);

  • зупинку діяльності сільгосппідприємств внаслідок необґрунтованого накладення арешту на майно та активи підприємств, силової протидії їх виробничої діяльності, поглинання підприємств шляхом протиправного привласнення корпоративних прав (часток).

Ці зміни почали діяти з 16 січня 2020 року (дня набрання чинності Закону №340). Ми про це зазначали тут.

 

Інформація для «єдинників» IV групи! Підтвердити свій статус на 2020 рік слід до 20 лютого
Одеські податківці нагадали, що до 20 лютого поточного року «єдинники» IV групи мають подати:

  • загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ)), – ДПС за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

  • звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки – ДПС за місцем розташування такої земельної ділянки;

  • розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва – контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок;

  • відомості (довідку) про наявність земельних ділянок – контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

 

Нормативна грошова оцінка землі на 2020 рік — вже на сайті ДПС
14 січня 2020 року ДПСУ оприлюднила Довідник показників нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь в Україні станом на 01.01.2020 р. (гривень за гектар) за даними офіційного веб-сайту Держгеокадастру України.

Завантажити довідник можна тут>>

Звертаємо увагу! Нормативну грошову оцінку земельних ділянок здійснюють для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»