• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №5(30) | 27.05.2020 р.

Тридцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №5(30) | 27.05.2020 р.

Це – вже тридцятий (і п’ятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув майже місяць. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • розповімо про розширення напряму підтримки галузі тваринництва у 2020 році;
  • зазначимо, що закон про ринок землі вже опубліковано;
  • зауважимо, що ВРУ прийняла закон щодо ненарахування ЄСВ для членів фермерського господарства у разі відсутності доходу;
  • поговоримо про документальне оформлення придбання фізособою-«єдинником» с/г продукції у населення;
  • нагадаємо, за які земельні ділянки «єдинник» 4 групи сплачує земельний податок.

Гарного Вам читання!

***

 

Уряд розширив напрями підтримки галузі тваринництва у 2020 році
20 травня на засіданні Уряду було прийнято зміни до Постанови №107. Ними визначаються напрями та механізми надання державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції. За програмою передбачені видатки в обсязі 1 млрд грн.

«З огляду на актуальний стан тваринництва, ми всі розуміємо, що підтримка цієї галузі є вкрай необхідною. За результатами багаточисленних консультацій і зустрічей з профільними аграрними асоціаціями, прийнято рішення, що підтримка буде направлена, зокрема, на стабілізацію поголів'я худоби, кількості бджолосімей та поліпшення їх генетичного потенціалу, стимулювання збільшення виробництва продукції тваринництва та бджільництва, а також для створення нових потужностей для зберігання зерна», - прокоментував міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

 

Закон про ринок землі опубліковано
28 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав Закон №552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» .

Зокрема, Законом передбачено, що з 1 липня 2021 року право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею до 100 гектарів можуть набувати виключно громадяни України.

З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі.

Заборонено також продаж державних та комунальних земель. Відповідно до підписаного закону, питання, чи надавати іноземцям право купувати землю, вирішуватиметься на референдумі.

Закон №552 було опубліковано в «Голосі України» від 30.04.2020 р. №74-75. Але він набере чинності з 1 липня 2021 року.

 

Члени фермерського господарства без прибутків не будуть платити ЄСВ: прийнято закон!
Верховна Рада 13 травня прийняла законопроект №2166  "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо усунення дискримінації за колом платників). Нагадаємо, що в першому читанні цей закон був прийнятий ще у лютому 2020 року.

Законом, зокрема, внесено зміни до статей 4 та 7 Закону про ЄСВ. А саме скасовано обов’язок для членів фермерського господарства нараховувати ЄСВ не нижче мінімального внеску у разі відсутності діяльності, тобто за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку).

Згідно з таблицею правок до другого читання, Закон набере чинності з 1 січня 2021 року, крім пункту 5 розділу І, що набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Наразі чекаємо на підписання цього Закону Президентом.

Про це все ми писали тут.

 

Фізособа-«єдинник» придбаває с/г продукцію у населення: які документи слід оформити?
Податківці у підкатегорії 109.01 «ЗІР» зазначили, що закупівля сільськогосподарської продукції фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку у населення оформляється такими первинними документами:

  • закупівельним актом (форму закупівельного акта наведено в додатку 5 до п. 2.1 Методрекомендацій №157), який необхідно складати з кожним продавцем;

  • закупівельною відомістю (про можливість оформлення готівкових розрахунків зі здавальниками сільськогосподарської продукції за відомостями зазначено у п. 26 розд. III Положення №148).

Про це докладніше читайте ось тут.

 

За які земельні ділянки «єдинник» 4 групи сплачує земельний податок
Дніпропетровські податківці розповіли, що юридичні особи – платники єдиного податку четвертої групи, які є власниками/користувачами земель сільськогосподарського призначення та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), звільняються від сплати земельного податку за земельні ділянки, що використовуються такими платниками для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

За інші земельні ділянки, у тому числі за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що не використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва, юридичні особи – платники єдиного податку четвертої групи сплачують земельний податок на загальних підставах.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»