• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №6(31) | 25.06.2020 р.

Тридцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №6(31) | 25.06.2020 р.

Це – вже тридцять перший (і шостий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув майже місяць. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • розповімо про плани Мінекономіки оновити розрахунок сільгоспчастки;
  • наведемо нові правила звітування з прибутку через набрання чинності Закону №466;
  • поговоримо про затвердження форм документів щодо здійснення фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі;
  • зауважимо, що Держстат затвердив нову форму статзвіту №50-сг (річна);
  • дізнаємося, які зміни внесено до ПКУ з питань оподаткування «єдинників» 4 групи.

Гарного вам читання!

 

***

Як с/г товаровиробникам обрати «особливий» річний період для звітування з прибутку?
З 23 травня діє норма, за якою с/г товаровиробники можуть обрати річний звітний період, який починається з 1 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року (пп. 137.4.1 ПКУ).

Отже, в 2020 році виробники сільськогосподарської продукції, які застосовують загальний річний податковий період, мають право подати декларацію з податку на прибуток за податковий (звітний) період – півріччя 2020 року та надалі застосовувати «особливий» річний період – з 1 липня 2020 року по 30 червня 2021 року. Про це ми зауважували тут.

 

Розрахунок сільгоспчастки планують оновити: проект Мінекономіки 
За пояснювальною запискою до проекту наказу Мінекономіки, з 1 січня 2019 року офіційно набрав чинності новий міжнародний стандарт МСФЗ 16 «Оренда» (IFRS 16 «Leases»). Крім того, наказом Мінфіну від 16.09.2019 р.  №379 було внесено зміни, зокрема, до П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» та П(С)БО 11 «Зобов’язання». Про це ми писали, зокрема, тут.

У зв’язку з цим Розрахунок теж потребує внесення змін. З нього буде виключено зі загальної суми доходів сільськогосподарського виробника доходи, які викликані лише особливостями бухгалтерського обліку, напряму пов’язані з господарською діяльністю з вирощування сільськогосподарської продукції і не свідчать про здійснення операцій, які не є сільськогосподарською діяльністю. Про це докладніше читайте ось тут.

 

Здешевлення кредитів для аграріїв: затверджено нові форми документів
Мінекономіки наказом від 04.06.2020 р. №1049 затверджено форми документів щодо здійснення фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів. А саме:

  • заявки на участь у конкурсі для отримання компенсації за укладеними кредитними договорами;

  • реєстру компенсаційних виплат позичальникам за фактично сплачені уповноваженому банку відсотки за користування кредитами;

  • реєстру компенсаційних виплат позичальникам за фактично сплачені уповноваженому банку відсотки за користування кредитами у листопаді - грудні минулого року.

Про це ми писали ось тут.

 

Затверджено нову форму статзвіту №50-сг (річна)
Держстат наказом від 10.06.2020 р. № 171 затвердив нову форму державного статистичного спостереження № 50-сг (річна) «Звіт про основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств». Звітувати за нею потрібно буде зі звіту за 2020 рік.

Подавати цей звіт повинні територіальному органу Держстату юрособи, які здійснюють сільськогосподарську діяльність.

Термін подання, як і раніше – не пізніше 28 лютого. Про це читайте тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
23 травня 2020 року набрали чинності більшість норм Закону №466, яким внесено зміни до ПКУ. Що змінилося в оподаткуванні для аграріїв, читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»