• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №8(33) | 19.08.2020 р.

Тридцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №8(33) | 19.08.2020 р.

Це – вже тридцять третій (і восьмий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув майже місяць. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • зазначимо, що Мінекономіки затвердило 19 нових форм документів для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств;
  • проінформуємо, що Президент підписав Закон про сільгоспкооперацію;
  • підкреслимо, що перелік сільгосптехніки, на яку держава надаватиме компенсацію, розширено на 1175 нових одиниць;
  • зауважимо, що сільгоспвиробникам оновлять форму заяви для внесення до Реєстру отримувачів бюджетної дотації;
  • проінформуємо, що КМУ ухвалив законопроект про звільнення ввозу племінної худоби від сплати ПДВ.

Гарного вам читання!

 

***

Затверджено нові форми документів для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств
14 серпня 2020 року набрав чинності наказ Мінекономіки від 24.07.2020 р. №1391. Ним затверджено 19 форм для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств. Зокрема, форми:

  • заявки для отримання часткової компенсації вартості насіння сільськогосподарських рослин вітчизняного виробництва, закупленого у фізичних осіб - підприємців та юридичних осіб, які здійснюють виробництво та/або його реалізацію;

  • реєстру одержувачів бюджетних коштів для отримання часткової компенсації вартості насіння сільськогосподарських рослин вітчизняного виробництва, закупленого у фізичних осіб - підприємців та юридичних осіб, які здійснюють виробництво та/або його реалізацію, яким компенсацію не виплачено або виплачено не в повному обсязі;

  • акта про висів придбаного насіння.

Про ці та ще 16 нових форм читайте у новині за посиланням.

 

Президент підписав Закон про сільгоспкооперацію. Він почне діяти з 15 листопада
12 серпня 2020 року Володимир Зеленський підписав Закон №819-ІХ «Про сільськогосподарську кооперацію», який Верховна Рада ухвалила 21 липня 2020 року. 14 серпня 2020 р. цей Закон було опубліковано в «Голосі України» (№144).

Як передбачається, він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування (тобто з 15 серпня), але вводиться в дію через три місяці з дня набрання чинності (тобто з 15 листопада 2020 р.).

Цим Законом врегульовано ключові питання створення та діяльності сільськогогосподарських кооперативів в Україні в єдиному законодавчому акті. Про це та про те, що саме передбачено новим законом читайте тут.

 

Перелік сільгосптехніки, на яку держава надаватиме компенсацію, розширено на 1175 нових одиниць
Мінекономіки повідомило, що в рамках реалізації бюджетної програми «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» розширило перелік української сільгосптехніки, вартість якої компенсується.

«До переліку додано 1175 нових найменувань техніки та обладнання, тепер їх налічується 13719 від 183 заводів-виробників. Перелік заводів-виробників також збільшився на 2», – коментує Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Зокрема, до нових одиниць техніки додалися трактори ХТЗ, ЮМЗ, ХТА, зернозбиральні комбайни Скіф, Славутич, самоскиди-зерновози КрАЗ, самохідні обприскувачі, а також ґрунтообробна і посівна техніка, обладнання для утримання тварин тощо.

 

Сільгоспвиробникам оновлять форму заяви для внесення до Реєстру отримувачів бюджетної дотації
21 липня 2020 року ДПСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну (завантажити), яким викладено у новій редакції Заяву про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації за формою №1-РОБД (завантажити).

Як зазначено у пояснювальній записці, порівняно з чинною редакцією нова форма включатиме інформацію про пов’язаних осіб. У зв’язку із зазначеним проект передбачає відповідні зміни до Пояснень до заяви про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації (додаток 1 до заяви), а також новий додаток до заяви – Довідник критеріїв пов’язаності осіб у значенні підпункту 14.1.159 пункту 14.1 статті 14 розділу I Кодексу. 

У зв’язку з цим проектом передбачається новий додаток до заяви – Довідник критеріїв пов’язаності осіб у значенні підпункту 14.1.159 пункту 14.1 статті 14 розділу I Податкового кодексу України.

 

КМУ ухвалив законопроект про звільнення ввозу племінної худоби від сплати ПДВ
12 серпня Кабінет Міністрів схвалив законопроект, який дозволить сільгосптоваровиробникам ввозити чистопородних племінних тварин на територію України без сплати податку на додану вартість.

Згідно з пояснювальною запискою, пільга щодо такого ввозу існує в п. 197.18 ПКУ і зараз, проте коди УКТ ЗЕД, які належать деяким з тварин, які б мали підпадати під цю пільгу, ще у 2014 році змінилися. А відповідні зміни до ПКУ так і не були внесені. 

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»