• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №9(34) | 23.09.2020 р.

Тридцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №9(34) | 23.09.2020 р.

Це – вже тридцять четвертий (і дев’ятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам.

З моменту написання попереднього листа минув майже місяць. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • розповімо, як ДПС виявляє факти ухилення від сплати податків сільгоспвиробниками;
  • повідомимо, що фермери матимуть ще більший доступ до державної підтримки;
  • зазначимо, що тепер скористатись здешевленням кредитів зможуть і переробні підприємства АПК;
  • визначимося, як ДПС може виявити схеми з ПДВ у сільгосптоваровиробників;
  • зауважимо, що незабаром з'явиться Державний аграрний реєстр.

Гарного вам читання!

***

 

Як ДПС виявляє факти ухилення від сплати податків сільгоспвиробниками?
Тернопільські податківці проаналізували повноту сплати податків сільгоспвиробниками, які перебувають на четвертій групі єдиного податку. Для цього було зіставлено задекларовані суб’єктами господарювання сільськогосподарські земельні ділянки в додатку до Декларації платника єдиного податку 4 групи.

Як запевнив начальник ГУ ДПС у Тернопільській області Іван Пунько, суб’єкти господарювання, які мінімізують сплату податків, порушують податкове законодавство, і надалі перебуватимуть під пильним наглядом.

«Сьогодні фахівці податкової служби мають достатньо технічних можливостей, аби збирати необхідну інформацію та проаналізувати законність діяльності підприємств. Тому особам, які все ще намагаються використовувати різні схеми з мінімізації податкових зобов’язань, варто пам’ятати про це і сплачувати податки належно та декларувати чесно», – підсумував посадовець.

 

Фермери матимуть ще більший доступ до державної підтримки: позиція міністра економіки 
За інформацією Мінекономіки, 2 вересня на засіданні Уряду схвалено законопроєкт, спрямований на стимулювання діяльності фермерських господарств. Так, документом передбачається:

  • унормувати склад земельних ділянок фермерських господарств, в користуванні яких знаходяться земельні ділянки, передані їм на підставі Державних актів на право постійного користування, що дозволить фермерським господарствам, які обробляють такі земельні ділянки, мати доступ до державної підтримки;

  • розширення кола отримувачів державної підтримки через Український державний фонд підтримки фермерських господарств, зокрема, закріпивши статус сімейних фермерських, як отримувачів такої підтримки;

  • запровадження державної підтримки фермерського господарства, голова якого має вік до 35 років (включно), що надасть можливість сільській молоді реалізувати свої підприємницькі ініціативи та сприяти зупиненню міграції молоді зі сільських територій.

 

Відтепер скористатись здешевленням кредитів зможуть і переробні підприємства АПК 
2 вересня Уряд удосконалив процедури надання держпідтримки АПК та розширив коло її отримувачів, прийнявши відповідні зміни до порядків програм.

Зокрема, ухвалені:

  • можливість суб’єктам агропромислового комплексу отримувати здешевлення кредитів у декількох банків;

  • можливість підприємствам, що займаються переробкою сільськогосподарської продукції, скористатися програмою здешевлення кредитів;

  • відмова від нормативів при наданні фінансової підтримки шляхом часткового відшкодування вартості побудованих і реконструйованих об’єктів із зберігання та переробки плодово-ягідної продукції, винограду та хмелю.

 

Схеми з ПДВ у сільгосптоваровиробників: як виявляє ДПС? 
Донецькими податківцями було проведена робота щодо своєчасного виявлення та припинення діяльності схем за участю підприємств сільськогосподарського сектору.

Зокрема, було встановлено, що деякі підприємства Донецької області формують податковий кредит з ПДВ за рахунок номенклатури товарів, необхідних для здійснення сільськогосподарських робіт. Після цього реєструють в ЄРПН податкові накладні на реалізацію сільськогосподарської продукції (пшениці, олії соняшникової).

Про це докладніше ми зазначали тут.

 

Незабаром з'явиться Державний аграрний реєстр
4 вересня Верховною Радою було прийнято за основу проєкт Закону №3295 «Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" та інших законів Україні щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції».

Метою законопроєкту є удосконалення функціонування системи державної підтримки сільського господарства, усунення адміністративних перепон та витрат для сільськогосподарських товаровиробників при отриманні державної допомоги.

Також передбачається виключити окремі положення, які стосуються регулювання питань державної аграрної інтервенції як форми державного втручання; надання права на отримання бюджетної тваринницької дотації суб’єктам, які займаються козівництвом та аквакультурою, а також одержувати державну підтримку виробникам плодів, ягід, винограду, хмелю та аквакультури.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»