• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №03(40) | 23.04.2021 р.

Сороковий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №03(40) | 23.04.2021 р.

Це – вже сороковий (і третій у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • зауважимо, що Уряд оновив механізм держпрограми здешевлення сільгосптехніки;
  • підкреслимо, що Комітет податкової політики підтримав законопроєкт щодо агрострахування;
  • розповімо, що Гетманцев навів наслідки запровадження 14% ПДВ для аграріїв;
  • зазначимо, що сільськогосподарських товаровиробників пропонують звільнити від ПЗ з ПДВ у разі втрати продукції;
  • наведемо особливості складання ПН та РК за ставкою 14%.

Гарного вам читання!

 

***

Уряд оновив механізм держпрограми здешевлення сільгосптехніки
17 березня на засіданні Уряду прийнято постанову №205, яка вносить зміни у Порядок використання коштів за програмою часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

«Прийняті зміни сприятимуть збільшенню кількості сільгоспвиробників, які можуть скористатися підтримкою, оновити техніку та обладнання на пільгових умовах. Серед прогнозованих результатів реалізації програми підтримки – зростання кількості машинобудівних підприємств та розширення номенклатури техніки, створення понад 500 нових робочих місць та 1 800 млн грн сплачених податків», - прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

На 2021 рік на цю програму передбачено 1 млрд грн. Про це ми писали тут.

 

Особливості складання ПН та РК за ставкою 14%: роз'яснює ДПС
Податківці у листі від 22.03.2021 р. №6946/7/99-00-21-03-02-07 зупинилися на правилах складання нових ПН та РК сільгосптоваровиробниками.

З урахуванням змін, внесених Наказом №131 до Порядку №1307, податкові накладні за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів складаються з урахуванням таких особливостей:

  • операції з постачання окремих сільськогосподарських товарів за вибором платника можуть бути вказані в податковій накладній або одночасно з іншими операціями з постачання, оподаткування яких здійснюється за різними ставками (20%, 7% та/або 0%), або ж в окремій податковій накладній;

  • у графі 8 розділу "Б" (таблична частина) податкової накладної, що складається за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, вказується код ставки "14";

  • у графі 3.1 розділу "Б" (таблична частина) податкової накладної, що складається за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, вказується не менше шести знаків коду УКТ ЗЕД, якщо здійснюється постачання товарів, що належать до груп кодів УКТ ЗЕД 0104 10, 1204 00, 1206 00, 1212 91;

  • у розділі "А" податкової накладної обсяг операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів вказується в рядку VІІІ розділу "А", сума податку вказується в рядку V розділу "А". Загальна сума податку, нарахована за ставками ПДВ 20, 14 та 7 %, вказується в рядку ІІ розділу "А", в рядку І розділу "А" зазначається загальна сума коштів, що підлягають сплаті за операцією.

Оскільки оподаткуванню за ставкою 14% підлягають операції з постачання окремих сільськогосподарських товарів, які здійснені з 01.03.2021 р. (відбулася перша подія), податкова накладна зі застосуванням ставки податку 14% не може бути складена раніше вказаної дати.

Про це докладніше дивіться ось тут.

 

Гетманцев навів наслідки запровадження 14% ПДВ для аграріїв 
Гетманцев нагадав, що ставка 14% – це не привілей якихось категорій платників ПДВ. Нею може користуватися будь-хто, якщо він постачає або імпортує зазначені категорії товарів.

За підсумками майже місяця дії нової ставки до Гетманцева звернулися представники м’ясної та молочної переробки. Про це він зауважив у своєму профілі в ФБ.

А саме: «За свідченням виробників рішення про пільгову ставку ПДВ у 14% фактично паралізувало їх роботу, зумовивши здорожчання товару білих виробників у порівнянні з тінню на 7,2%, що вивело їх за межі рентабельності. Сумно. Помилку треба виправляти».

 

Комітет Гетманцева підтримав законопроєкт щодо агрострахування 
31 березня на засіданні Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики розглянули законопроєкт №5104, яким запроваджується ще один інструмент підтримки аграріїв – страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою.

Законопроєкт вносить зміни до Закону «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою», якими визначаються:

  • механізм надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам для страхування сільськогосподарської продукції;

  • учасники ринку страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою, вимоги до них, їх права та обов’язки;

  • об’єкти страхування, страхові продукти, страхові ризики, страхові випадки, вимоги до договорів страхування з державною підтримкою;

  • інформаційне забезпечення страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою.

Про це ми писали тут.

 

Сільгосптоваровиробників пропонують звільнити від ПЗ з ПДВ у разі втрати продукції
5 квітня до ВРУ було внесено законопроєкт №5333. Ним пропонується:

  • визначити, що з метою оподаткування податком на додану вартість, знищення сільськогосподарських рослин, насаджень, тварин у зв’язку із форс-мажорними обставинами не є постачанням товарів, і, відповідно, сільськогосподарські товаровиробники на вартість знищеного у зв’язку із форс-мажорними обставинами врожаю або тварин, не нараховуватимуть податок на додану вартість як на витрати, що не використовуються у господарській діяльності;

  • зменшити мінімальний розмір площі сільськогосподарських угідь та або/ земель водного фонду з 2 гектарів до 1,05 гектарів для фізичних осіб – платників єдиного податку четвертої групи;

  • дозволити тимчасово, до 1 січня 2022 року, платникам податку на додану вартість подавати до контролюючого органу повідомлення про наявність обставин (знищення врожаю) у довільній формі разом з податковою декларацією за відповідний звітний (податковий) період, в якому виникли такі обставини.

Якщо закон буде прийнято, то він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Про це читайте у нашій новині.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

 

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»