• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №07(44) | 23.09.2021 р.

Сорок четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №07(44) | 23.09.2021 р.

Це – вже сорок четвертий (і сьомий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • зазначимо, що фермерам відшкодовуватимуть вартість пошкоджених посівів сільгоспкультур через надзвичайний стан;
  • повідомимо про затвердження нового переліку сільгосптехніки, 25% вартості якої компенсує держава;
  • зауважимо, що Уряд спростив механізм державної реєстрації потужностей з виготовлення кормів для тварин;
  • розповімо, як сільгоспвиробникам будуть відшкодовувати втрати від загиблих посівів згідно зі затвердженим положенням;
  • з’ясуємо, чи мають фізособи-«єдинники» 4 групи вести облік доходів.

Гарного вам читання!

***

 

Фермерам відшкодовуватимуть вартість пошкоджених посівів сільгоспкультур через НС
На  засіданні 11 серпня Уряд прийняв постанову «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для відшкодовування втрат від пошкодження посівів сільськогосподарських культур внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру».

Так, прийнятий Урядом Порядок передбачає відшкодування фермерам втрат через пошкодження посівів сільгоспкультур унаслідок надзвичайних ситуацій.

«Якщо десь буде надзвичайна ситуація, яка буде верифікована регіональним та національним засіданням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, то аграрії будуть захищені. Перш за все, це малі фермери, які обробляють до 50 га землі. Вони створюють робочі місця в сільській місцевості та зможуть отримати підтримку від держави в розмірі 4700 грн на га, що допоможе їм не втратити рік і пересіяти чи змінити культуру», – зазначив під час засідання перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький

 

Затверджено новий перелік сільгосптехніки, 25% вартості якої компенсує держава
Наприкінці серпня Мінекономіки затвердило перелік української сільгосптехніки, вартість якої відшкодовується державою в рамках бюджетної програми «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» за напрямом «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва».

Зокрема, оновлений Перелік включає трактори, самохідні та причіпні обприскувачі, комбайн зернозбиральний самохідний, спеціальні автомобілі сільськогосподарського призначення (зерновози), посівні комплекси, агрегати та аплікатори для внесення рідких мінеральних добрив, жниварки для збирання соняшнику, кукурудзи та інших зернових культур, ріпакові столи, зерноочищувальні сепаратори, технологічне обладнання для комбікормових заводів та елеваторних комплексів, обладнання для систем крапельного зрошення, зерносушарки, вагове обладнання для зважування сільгосппродукції, напівпричепи, ґрунтообробна техніка, обладнання для утримання ВРХ та свиней тощо.

Із Переліком вітчизняної сільськогосподарської техніки та обладнання можна ознайомитись за посиланням.

 

Уряд спростив механізм державної реєстрації потужностей з виготовлення кормів для тварин
18 серпня Уряд прийняв постанову, яка спрощує процедуру державної реєстрації потужностей з виготовлення кормів, а також надає операторам ринку вільний та безоплатний доступ до відомостей про кормові матеріали та властивості кормів.

Постанова затверджує порядки:

  • видачі, переоформлення, видачі дубліката та анулювання експлуатаційного дозволу на потужності Держпродспоживслужбою;
     
  • здійснення державної реєстрації потужностей, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу кормів та не потребують отримання експлуатаційного дозволу;
     
  • формування та ведення Державного каталогу кормових матеріалів;
     
  • формування та ведення Державного реєстру тверджень про властивості кормів для особливих поживних цілей.

 

Як сільгоспвиробникам будуть відшкодовувати втрати від загиблих посівів: затверджено положення
Мінагрополітики наказом від 31.08.2021 р. №158 передбачило утворення комісії для відшкодування втрат від пошкодження посівів сільськогосподарських культур внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Для цього затверджено Положення про комісію Мінагрополітики для відшкодування втрат від повністю втрачених (загиблих) посівів сільськогосподарських культур внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Воно визначає порядок організації та діяльності комісії Мінагрополітики для відшкодування втрат від повністю втрачених (загиблих) посівів сільськогосподарських культур внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру (далі - Комісія) сільськогосподарським товаровиробникам - юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми та форми власності та фізичним особам - підприємцям, у яких внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру повністю втрачено посіви.

Це положення почало діяти з 7 вересня. Про це докладніше ми писали тут.

 

Чи мають фізособи-«єдинники» 4 групи вести облік доходів?
Луганські податківці підкреслили: оскільки для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку четвертої групи об’єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності платника податку або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди, а не сума доходу у розумінні п. 292.1 ПКУ, то обов’язку щодо ведення обліку доходів у фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку четвертої групи не виникає.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»