• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №01(47) | 20.01.2022 р.

Сорок сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №01(47) | 20.01.2022 р.

Це – вже сорок сьомий (і  перший у 2022 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • дізнаємося, що таке мінімальне податкове зобов’язання;
  • проінформуємо про затвердження квот добування водних біоресурсів в рибогосподарських водних об'єктах у 2022 році;
  • розкажемо, що Президент підписав закон щодо розвитку виноградарства та садівництва в Україні;
  • наведемо аналіз змін в ПКУ щодо умов перебування на 4 групі єдиного податку;
  • зазначимо, що Уряд удосконалив порядок використання бюджетних коштів для підтримки фермерських господарств

Гарного вам читання!

 

***

Мінімальне податкове зобов'язання за землю: кому та коли застосовувати?
Тернопільські податківці зауважили, що статтею 38-1 ПКУ визначено мінімальне податкове зобов’язання (далі – МПЗ).

Так, мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої проведена, обчислюється за формулою:

МПЗ = НГОд x К x М / 12,

де:

МПЗ – мінімальне податкове зобов’язання;

НГОд – нормативна грошова оцінка відповідної земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого цим Кодексом для справляння плати за землю;

К – коефіцієнт, який становить 0,05;

М – кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.

Мінімальне податкове зобов’язання визначається за період володіння (користування) земельною ділянкою, який припадає на відповідний податковий (звітний) рік. Докладніше про це ми писали в новині та в окремій аналітиці.

 

Єдиний податок IV групи: зміни – 2022
Нагадаємо, що однією з умов перебування ФОП – фермерських господарств на 4-й групі платників ЄП раніше була наявність у власності чи користуванні членів ФГ сільгоспугідь та/або земель водного фонду площею не менше 2 гектарів, але не більше 20 гектарів.

З 01.01.2022 р. (завдяки викладеному в новій редакції абз. 6 пп. 4 п. 291.4 ПКУ) мінімальна площа зменшилася. Тепер ця умова - не менше 0,5 гектара, але не більше 20 гектарів сукупно.

Тобто з 01.01.2022 р. розшириться коло ФОП, які зможуть обрати ЄП групи 4.

А от коло видів с/г діяльності звузилося! Завдяки змінам до абз. 2 пп. 291.5-1.1 ПКУ, згідно з яким з 01.01.2022 р. не можуть бути платниками ЄП групи 4 суб’єкти господарювання, діяльність яких згідно з КВЕД-2010 належить до класів:

  • 01.47 (розведення свійської птиці),
  • 01.49 (в частині розведення та вирощування перепелів і страусів),
  • 10.12 (виробництво м’яса свійської птиці)

Також з 01.01.2022 р. згідно з доповненим пп. 293.9.7 ПКУ для сільськогосподарських угідь, на яких розташовані будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені:

  • до підкласу «Будівлі для птахівництва» (код 1271.2) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000,
     
  • або для сільськогосподарських угідь, які використовуються для обслуговування таких будівель, споруд, з урахуванням даних ДЗК.

ставка ЄП групи 4 з одного гектара сільгоспугідь становить 50% звичайної бази оподаткування. Тобто НГО з урахуванням коефіцієнта індексації (п. 292-1.2 ПКУ).

Про це ми докладно розповіли у своєму аналітичному матеріалі ось тут.

 

Уряд удосконалив порядок використання бюджетних коштів для підтримки фермерських господарств
Уряд постановою від 23.12.2021 р. №1371 вніс зміни до постанови КМУ від 25.08.2004 р. №1102 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам”.

Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою “Надання кредитів фермерським господарствам”, які спрямовуються на фінансову підтримку фермерських господарств через Український державний фонд підтримки фермерських господарств.

Головним розпорядником бюджетних коштів є Мінагрополітики. Про це читайте тут.

 

Затверджено квоти добування водних біоресурсів в рибогосподарських водних об'єктах у 2022 році
Мінагрополітики наказом від 28.12.2021 р. №474 затвердило квоти добування (вилову) водних біоресурсів загальнодержавного значення в рибогосподарських водних об'єктах (їх частинах) (крім Азовського моря із затоками) у 2022 році. Переглянути їх можна тут.

Державному агентству меліорації та рибного господарства України доручили:

1) надіслати користувачам водних біоресурсів повідомлення про встановлення частки добування (вилову) водних біоресурсів, зазначених у затверджених цим наказом квотах добування (вилову) водних біоресурсів, подати розподіл квот добування (вилову) водних біоресурсів щодо окремих користувачів водних біоресурсів та рибогосподарських водних об'єктів (їх частин) обласним, Київській міській державним адміністраціям;

2) забезпечити контроль за використанням затверджених квот добування (вилову) водних біоресурсів і встановлених лімітів та прогнозів допустимого спеціального використання водних біоресурсів і здійснення за потреби перерозподілу квот добування (вилову) водних біоресурсів відповідно до законодавства України.

Про це ми писали тут.

 

Президент підписав закон щодо розвитку виноградарства та садівництва в Україні
Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства та садівництва» №1989-ІХ, який ВРУ ухвалила 17 грудня 2021 року.

Документ має на меті створення належних економічних і правових умов, сприятливих для розвитку виноградарства та садівництва в Україні.

Закон розширює перелік громадян України, які мають право на викуп земельних ділянок державної та комунальної власності для ведення селянського (фермерського) господарства.

Так, передбачається викуп земель державної й комунальної власності громадянами, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок до 2016-го, а не до 2010 року, як було раніше.

Цей Закон почне діяти з 5 квітня 2022 року.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»