• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №6(11) | 04.07.2018 р.

Одинадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №6(11) | 04.07.2018 р.

Це – шостий в цьому році (і одинадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого.

 

Сьогодні ми:

  • нагадаємо про нові правила заокруглення суми готівкових розрахунків з 1 липня;
  • наведемо роз’яснення ДФС щодо змін у веденні касових операцій;
  • зазначимо, як заповнювати реквізити касових ордерів на підставі ексклюзивних відповідей НБУ та ДФС на запити нашої редакції;
  • розповімо про наслідки неправильної нумерації касових ордерів;
  • дізнаємося, чи потрібна касова книга відокремленому підрозділу;
  • визначимося, як буде виглядати реєстр екземплярів РРО та як його будуть наповнювати податківці;
  • з'ясуємо, як будуть використовуватися електронні гаджети замість РРО;
  • …та зупинимося на видах штрафів за перевищення граничних сум готівкових розрахунків.

Гарного вам читання!

***

 

З 1 липня почали діяти правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків
Напередодні початку дії правил заокруглення Нацбанк надав своє відповідне роз’яснення. Якщо коротко, то:

  1. У разі наявності монет відповідних номіналів їх можна використовувати у розрахунках та відповідно не заокруглювати суму;
  2. При безготівкових розрахунках заокруглення не здійснюється;
  3. У фіскальних чеках слід зазначати загальні суми покупки до заокруглення та після нього. Для цього слід застосовувати механізм надбавок/знижок;
  4. Мінфін та ДФС мають надати детальні роз'яснення щодо питань впровадження механізму заокруглення (поки їх немає);
  5. Нацбанк звернувся до ДФС з проханням не застосувати до бізнесу штрафів за проведення касових операцій, пов’язаних із заокругленням.

Про це та про те, як потрібно заокруглювати суми розрахунку дивиться нашу новину.

 

Що змінилося у веденні касових операцій з 1 червня: консультація від ДФС
У своїй відео-консультації черкаські податківці розповіли про зміни у веденні касових операцій з 1 червня 2018 року. Ось головні з них:

  1. Застосовувати нові форми касових документів необхідно не з 5 січня, а з 1 липня 2018 року;
  2. Затверджені окремі визначення оприбуткування готівки для суб’єктів, які приймають готівку в касу, для ФОП, які оприбутковують готівку у Книгу обліку, та для суб’єктів, які застосовують РРО та/або КОРО;
  3. Встановлено термін для розробки та затвердження порядку оприбуткування готівки в касі та порядку розрахунку ліміту каси з урахуванням норм Положення №148 – до 30.06.2018 р. (включно).

 

ДФС у м. Києві надала роз’яснення щодо складання касових документів
Редакція «Дебет-Кредит» звернулася до ГУ ДФС у м. Києві, Нацбанку та ДФС із запитом про надання роз’яснень щодо складання касових документів. Одним із питань було: Як заповнювати реквізит «№з/п» у касових ордерів.

У своїй відповіді на наш запит ДФС в м. Києві вказала: «№з/п» повинен співпадати з номером касового ордеру і номером запису в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів.

А на запитання щодо відповідальності за порушення ведення журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових документів та самих касових документів, податківці відповіді не надали. Зате вони зазначили, що тип порушення можна з’ясувати лише при документальній перевірці.

Також у листі податківці повідомили, що реквізит «Додаток» в касовому ордері треба заповнювати словами, і не просто вказувати кількість додатків (наприклад, «два»), а докладно зазначати в цьому рядку реквізити документів (вважаємо, що мається на увазі назва документу), їх номерів та дат.

Про все це ми розповіли у своєму коментарі.

 

На додаток до попередньої новини: позиція Нацбанку щодо нумерації касових ордерів та ведення журналу їх реєстрації
Після податківців на запит редакції відповів й НБУ. У листі від 14.06.2018 р. №50-0007/32822 він надав своє роз’яснення щодо заповнення реквізиту «№з/п», яке відрізняється від позиції київіських податківців.

НБУ зазначив: «У реквізиті «№з/п» прибуткового касового ордеру та видаткового касового ордеру проставляється номер за порядком (скорочено – №з/п) таких ордерів. При цьому зважаючи, що прибуткові та видаткові касові ордери оформлюються на кожну операцію з приймання/видачі готівки, у реквізиті «№з/п» проставляється – 1».

Кого дослухатися в цій ситуації (київських податквівців чи ДФС й НБУ) – кожен вирішує для себе самостійно. За бажанням можна отримати індивідуальну письмову консультацію від своїх податківців та діяти за нею.

 

Звертаємо увагу: Положення №148 не містить чітких норм щодо заповнення реквізиту «з/п» касових ордерів. Тому будь-який порядок заповнення реквізиту «№з/п» не є помилковим.

 

Про це все читайте тут.

 

ДФСУ роз'яснює: порушення хронології нумерації касових ордерів може призвести до сплати штрафу!
У червні ДФСУ надала ще одну свою відповідь на наш запит (лист від 15.06.2018 р. №20639/6/99-99-14-05-01-15). У ній зазначено, що готівка, яка буде оформлена прибутковим касовим ордером, складеним із порушенням хронології нумерації, скоріш за все, вважатиметься неоприбуткованою. За це суб’єкту господарювання загрожуватиме штраф за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки – у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

Готівка, яка зазначена у видатковому ордері, складеному з порушенням норм Положення №148, скоріш за все, вважатиметься не виданою з каси. У результаті суб’єкту господарювання може загрожувати штраф за порушення ліміту каси - у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожний день.

З нашим коментарем до цього листа можна ознайомитися тут.

 

Відокремлений підрозділ може працювати без касової книги
Після внесення змін до Положення №148 щодо визначення оприбуткування готівки податківці змінили свою точку зору щодо ведення касової книги відокремленими підрозділами.

У своїй індивідуальній консультації від 08.06.2018 N2559/6/99-99-14-05-01-15/ІПК вони вказали, що при застосуванні РРО відокремлені підрозділи можуть працювати й без касової книги. Але за умови, якщо отримана виручка зазначена в КОРО і відповідає даним фіскальних звітних чеків/розрахункових квитанцій.

Наш коментар до цього листа читайте за посиланням.

 

За перевищення граничної суми готівкових розрахунків – лише адмінштраф
Податківці у підкатегорії 109.21 ресурсу «ЗІР» навели діючі граничні суми розрахунків. Наразі суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  • між собою – у розмірі до 10 000 грн включно;
  • з фізичними особами - у розмірі до 50 000 грн включно.

За перевищення граничної суми готівкових розрахунків до ФОП та посадових осіб юридичної особиможе бути застосовано лише адміністративний штраф. Його розмір становить від 100 до 200 н.м.д.г. (1700-3400 грн).

 

З 1 липня можна застосовувати електронні гаджети замість РРО
13 червня Кабмін ухвалив дві постанови:

  • одна спрощує використання касових апаратів (РРО) (постанова КМУ від 13.06.2018 №496);
  • друга запускає з 1 липня пілотний проект реєстрації та експлуатації новітніх моделей та технологій в цій сфері (мобільні телефони, планшети, ноутбуки та інші засоби комунікації) (постанова КМУ від 13.06.2018 №472).

Викристання новітніх моделей комплексів – це не обов’язок, а самостійне рішення учасників експерименту. Про те, на який строк вводиться експериментальний період, які гаджети будуть замінювати РРО та хто є учасниками експериментального проекту – читайте у нашому коментарі.

 

Звертаємо увагу! Наразі форму та порядок застосування електронного чеку ще не запроваджено. Тому при проведені розрахункових операцій потрібно буде друкувати фіскальні чеки і надавати їх покупцям.

 

ДФС створить реєстр екземплярів РРО
Правила створення реєстру РРО затверджено Постановою КМУ №496. Новий реєстр буде формуватися ДФС та розміщуватися на її офіційному сайті на підставі інформації від виробників РРО. Також Постановою №496 впроваджено механізм обміну даних між територіальними органами ДФС і ЦСО в електронній формі щодо введення в експлуатацію РРО та подальшого їх обслуговування.

Про це ми писали тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024262
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024143
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023145
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20232972
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 350