• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №9(37) | 11.09.2020 р.

Тридцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №9(37) | 11.09.2020 р.

Це – дев’ятий у цьому році (і тридцять сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого. А саме:

 

  • визначимося, скільки касирів та ЕЦП слід реєструвати у разі використання декількох ПРРО;
  • зауважимо, що НБУ планує спростити ведення касових операцій для ФОП;
  • дізнаємося, як зазначати код УКТ ЗЕД в фіскальному чеку;
  • розповімо, що робити у разі викрадення телефону зі встановленим ПРРО;
  • з’ясуємо, що вже зробила ДПС для впровадження кешбеку з 2021 року;
  • зазначимо, що ДПС оновила Державний реєстр РРО.

Гарного вам читання!

 

***

ДПС оновила Державний реєстр РРО
ДПСУ наказом від 31.07.2020 р. №385 затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Завантажити новий реєстр РРО >>>

Водночас втратив чинність наказ ДФС від 15.05.2019 р. № 392.

Оновлений Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 347 моделей (у попередньому реєстрі було 179, тобто збільшилося на 168 моделей). 

Кількість моделей РРО у списку збільшилася в основному за рахунок портативних електронних контрольно-касових апаратів  та електронних контрольно-касових реєстраторів.

Крім того, у зв'язку з початком роботи ПРРО з 1 серпня у розділі "РРО, дозволені до первинної реєстрації" додано підрозділ "Новітні моделі програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій". Загалом моделей програмних РРО 7. Про це ми писали тут.

 

Зареєстрували декілька ПРРО: скільки має бути касирів та ЕЦП? 
Податківці з Київської області зазначили, що за допомогою одного сертифікату електронного підпису та/або печатки можна працювати одночасно тільки на одному ПРРО і тільки одним касиром. Тому у разі одночасного використання декількох ПРРО необхідно мати відповідну кількість зареєстрованих касирів, щодо яких було подано повідомлення про надання інформації щодо ЕЦП.

Окремо податківці зауважили, що чинним законодавством у сфері проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у готівковій та безготівковій формі не передбачено реєстрації та використання КОРО на програмний реєстратор розрахункових операцій.

 

НБУ планує спростити ведення касових операцій для ФОП 
Національний банк України планує спростити ведення касових операцій у національній валюті, що пов’язано зі змінами в українському законодавстві.

Оскільки чинне Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні містить посилання на документи, які застосовують фізичні особи-підприємці для обліку готівки, Національний банк має намір привести його у відповідність до вимог цього закону.

Зокрема, зі всіх норм Положення буде виключено згадку про Книгу обліку доходів. Детальніше про це розповімо в окремому коментарі до проєкту постанови. Але у п. 11 Положення №148 щодо правил оподаткування готівки ФОП з'явиться нове правило для фізосіб-«єдинників». А саме: оприбуткування та облік фізичними особами-підприємцями отриманих доходів здійснюється у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів у порядку, визначеному ПКУ.

Також проєкт постанови має врегулювати питання щодо вимог оформлення суб’єктами господарювання заготівлі металобрухту та операцій з металобрухтом за готівкові кошти. Про це докладніше ми розповідали у своїй аналітиці.

 

Як зазначати код УКТ ЗЕД в фіскальному чеку – повністю чи скорочено? 
Одним із обов’язкових реквізитів фіскального касового чека є, зокрема, код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, що встановлений Законом №674, і зазначається для підакцизних товарів в рядку 7 чеку. Форма фіскального касового чеку № ФКЧ-1 наведена у додатку 1 до Положення №13.

Водночас згідно з п. 4 розд. І Положення №13 у формах розрахункових документів, наведених у додатках до Положення №13, взаєморозміщення написів та даних на полі документа є рекомендованим.

При цьому відповідно до Положення №13 для підакцизного товару необхідно забезпечити зазначення у фіскальному касовому чеку коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, затвердженого Закону №674, який складається з 10 цифр. Про це докладніше ми зазначали тут.

 

Викрали телефон зі встановленим ПРРО: які дії? 
Податківці у підкатегорії 109.24 «ЗІР» зауважили, що програмне забезпечення може бути одночасно встановлено на будь-яку кількість пристроїв, але використовувати один ПРРО одночасно можна тільки на одному пристрої і тільки одним касиром.

У разі використання декількох ПРРО необхідно мати відповідну кількість зареєстрованих касирів, щодо яких було подано повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа.

У разі викрадення пристрою необхідно подати повідомлення за ф. №2-ПРРО (J1316701) (додаток 2 до Порядку №547) з позначкою «Крадіжка пристрою або компрометація ключа», після чого реєстрацію такого ПРРО буде скасовано. Про це читайте у нашій новині тут.

 

Впровадження кешбеку з 2021 року: що вже зробила ДПС? 
ДПС нагадала, що відповідно до вимог ПКУ  передбачається добровільна сплата штрафних санкцій або сплата за результатами вжитих заходів до стягнення. Але це правило почне діяти з 2021 року.

Після інформування скаржника про сплату штрафних санкцій, скаржником оформляється заява на отримання компенсації у Державному казначействі відповідно до Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 03.09.2013 р. №787.

Формування ДПС висновку про виплату коштів заявнику для Держказначейства відбувається у термін до 5 днів після сплати штрафних санкцій за порушення вимог застосування РРО, відповідно до вимог п. 43.5 ПКУст. 25 Закону №265.

Перерахування Держказначейством коштів на рахунок скаржника – у термін до 5 днів після отримання висновку ДПС, як це передбачено пп. 14.1.279 та п. 43.5, п. 113.4 ПКУ.

Станом на початок вересня ДПС розроблено та надіслано до Міністерства фінансів України проєкт наказу МФУ від 11.02.2019 р. №60 «Про затвердження порядку інформаційної взаємодії ДПС, ДКС, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам сум грошових зобов’язань».

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит».

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 03 (74) | 25.04.2024 р.
    Сімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    Сьогодні 06:4095
  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024310
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024154
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023149
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20233012