• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №6(46) | 29.07.2021 р.

Сорок шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО |

«Каса і РРО» №6(46) | 29.07.2021 р.

Це – шостий цього року (і сорок шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого. А саме:

  • розповімо, що ДПС оновила Державний реєстр РРО;
  • дізнаємося, як заповнювати касові книги залежно від форми їх ведення;
  • підкреслимо, що з 1 липня змінилося Положення про форму і зміст розрахункових документів;
  • визначимося, що означає тип ПРРО «Інтернет торгівля»;
  • з’ясуємо, чи є зазначення штрих-коду товару у фіскальному чеку РРО необов'язковим;
  • проінформуємо, що з 22.06.2021 р. змінено вимоги щодо створення контрольної стрічки в е-формі у РРО, ПРРО та модемів.

Гарного вам читання!

***

 

З 22.06.2021 р. змінено вимоги щодо створення контрольної стрічки в е-формі у РРО, ПРРО та модемів 
Мінфін наказом від 29.03.2021 р. №184 вніс зміни до:

  • Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у РРО, ПРРО та модемів для передачі даних;
     
  • Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків РРО, ПРРО дротовими або бездротовими каналами зв'язку до органів ДПСУ.

Тобто Мінфін привів у відповідність всі свої накази для врегулювання можливості застосовувати в ПРРО, у тому числі, удосконаленого електронного підпису та/або удосконаленої електронної печатки для засвідчення особою, яка проводить розрахункову операцію, розрахункових документів та передачі інформації від ПРРО до фіскального сервера ДПС.

Хоча КМУ вже змінив постанову щодо реалізації фіскальних функцій ПРРО для різних та окремих сфер застосування. Про це ми писали тут. Але без інших змін новації не будуть працювати. Про це читайте тут.

 

ДПС оновила Державний реєстр РРО
ДПСУ наказом від 15.07.2021 р. №698 внесла зміни до наказу ДПС від 21.12.2020 р. №744, а саме затвердила у новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

Завантажити новий реєстр РРО >>>

Оновлений Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 186 моделей. Про це читайте у нашій новині.

 

Як заповнювати касові книги залежно від форми їх ведення?
Форма касової книги (типова форма №КО-4) визначена у додатку 5 до Положення №148. Ним передбачено ведення цієї книги впродовж одного календарного року.

При цьому, якщо у касовій книзі залишились не заповнені сторінки (пусті), то на таких сторінках проставляються прочерки або на наступній сторінці після останнього запису ставиться дата закінчення книги та засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера підприємства (юридичної особи).

Якщо протягом календарного року касова книга закінчується або змінюється її форма, то нумерація сторінок у наступній касовій книзі повинна розпочинатись з «1».

Якщо ж касова книга велась в електронній формі, то після закінчення календарного року (або залежно від потреби) «Вкладний аркуш касової книги» формується в підшивки в хронологічному порядку, які формуються в книгу. Така книга засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера, і передається для зберігання відповідно до законодавства України. Про це ми зазначали тут.

 

З 1 липня змінилося Положення про форму і зміст розрахункових документів
Мінфін наказом від 08.06.2021 р. №329  затвердив зміни до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів.

Зокрема, цим наказом встановлено, що:

  • до 1 жовтня 2021 року вимоги до форми і змісту розрахункових документів в частині цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої не поширюються на розрахункові документи, що створюються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО до дня набрання чинності цим наказом;
     
  • до 1 жовтня 2021 року РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО, за наявності технічних можливостей мають бути доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) відповідно до ст. 12 Закону про РРО з метою забезпечення можливості виконання всіх вимог до форми і змісту розрахункових документів, відповідно до цього наказу.

 Про це ми писали тут.

 

Що означає тип ПРРО «Інтернет торгівля»?
Дніпропетровські податківці вказали, що з метою заповнення розділу 4 «Дані щодо ПРРО» заяви, поняття тип ПРРО «Каса самообслуговування» означає, що такий ПРРО встановлений на конкретну господарську одиницю та використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній заяві.  При цьому його застосування не передбачає залучення касира (наприклад, платіжний термінал).

А  от поняття тип ПРРО «Інтернет торгівля» означає, що такий ПРРО встановлений на конкретну господарську одиницю і використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній заяві і при його застосуванні можливе залучення касира (інтернет-магазин (сайт)).

 

Чи є зазначення штрих-коду товару у фіскальному чеку РРО необов'язковим?
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що норми чинного законодавства щодо програмування штрихового коду товару у фіскальному касовому чеку мають рекомендаційний характер. Тобто за бажанням суб'єкт господарювання може запрограмувати до фіскальної пам'яті РРО або програмного РРО разом з обов'язковими реквізитами, передбаченими вимогами Положення №13, штриховий код товару, у тому числі і у форматі EAN-13.

Також чинним законодавством не передбачено застосування до суб'єкта господарювання штрафних санкцій за незазначення у фіскальному чеку штрихового коду товару.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024309
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024154
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023149
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20233012
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 353