• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №02(52) | 07.04.2022 р.

П'ятдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №02(52) | 07.04.2022 р.

Це – другий цього року (п’ятдесят другий загалом та перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За понад два місяці, які минули з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого. А саме:

 

  • дізнаємося, як працювати з РРО під час війни через відсутність світла;
  • розповімо, чи застосовуються штрафи за порушення правил роботи з РРО під час війни;
  • визначимося, що робити під час війни, якщо закінчилася стрічка РРО;
  • проінформуємо, як ставка ПДВ 7% на операції з пальним впливає на звітування та формування фіскальних чеків;
  • підкреслимо, що з 17 березня за відмову приймати картки – штраф 3400 грн.

Гарного вам читання!

 

***

З 17 березня за відмову приймати картки – штраф 3400 грн
Податківці в «ЗІР» наголошують, що Законом  №2120-IХ внесено зміни до п. 1 частини першої ст. 255 КУпАП.

Ним встановлено, що податківці мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення у справах про адміністративні правопорушення вчинені, зокрема, за ст. 163-15 КУпАП.

Тож згідно зі Законом №2120 з 17 березня введено окремий штраф за відмову торговців у сплаті покупцями за товари картками. Адмінштраф для ФОПів та посадових осіб підприємств становить від 1700 до 3400 грн.

 

Що робити під час війни, якщо закінчилася стрічка РРО: поради Держпродспоживслужби
Фахівці Держпродспоживслужби зазначили, що з урахуванням воєнного стану в Україні, у разі відсутності технічної можливості друку розрахункового документа суб’єктом господарювання можуть надсилатися електронні розрахункові документи на наданий споживачем абонентський номер чи адресу електронної пошти.

Крім того, суб’єкт господарювання може відтворити на дисплеї програмного РРО QR-код, що дає змогу споживачеві здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому містяться.

 

Як працювати з РРО під час війни через відсутність світла?
Дніпропетровські податківці наголосили,  що за Законом №2120 на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану або обставин непереборної сили:

  • проведення розрахункових операцій, що здійснюються в режимі офлайн, та використання фіскальних номерів із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, можуть здійснюватися з перевищенням строків, встановлених ст. 5 Закону №265 (довідково: відповідно до ст. 5 Закону №265 суб’єкт господарювання може використовувати фіскальні номери з діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, не більше 168 годин протягом календарного місяця);
     
  • зупиняється дія абзацу сьомого ст. 5 Закону №265, відповідно до якого використання ПРРО у період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, забороняється (п. 13 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону №265).

 

Чи застосовуються штрафи за порушення правил роботи з РРО під час війни?
Податківці у підкатегорії 109.18 «ЗІР» зауважили, що  Законом №2118-IX  внесено зміни до Закону про РРО, а саме розд. ІІ «Прикінцеві положення» доповнено новим п. 12.

Так, згідно з п. 12 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону №265 тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону №265 не застосовуються.

Хоча згодом змінили правила проведення перевірок під час війни. За умовами п. 69.2 підрозділу 10 розділу XX ПКУ у разі виявлення порушень законодавства за результатами проведення перевірок, передбачених цим підпунктом, до платників податків застосовується відповідальність згідно з ПКУ, законами, контроль за якими покладено на контролюючі органи. Тобто не тільки фактичні перевірки, а й штрафи будуть.

Тобто, якщо РРО-порушення будуть щодо підакцизних товарів, за це податківці штрафуватимуть так само, як і до війни. Про це ми писали тут.

 

Як ставка ПДВ 7% на операції з пальним впливає на звітування та формування фіскальних чеків?
Згідно з Положенням №13 ставка ПДВ є одним із обов’язкових реквізитів розрахункових документів, у разі відсутності в документі якого такий документ не прийматиметься як розрахунковий. 

Таким чином, всі суб’єкти господарювання, що здійснюють роздрібний продаж пального, зобов’язані здійснити перепрограмування своїх РРО, змінивши ставку ПДВ з 20 на 7%, з метою виконання вимог чинного законодавства, відображення відповідних зобов’язань зі сплати податків і зборів та видачі споживачам відповідних розрахункових документів. Про це читайте ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024261
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024143
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023145
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20232972
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 350