• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №10(19) | 18.06.2018 р.

Дев`ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №10(19) | 18.06.2018 р.

Це – вже десятий з початку року (і дев’ятнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • розповімо про чергове оновлення Плану-графіку планових перевірок ДФС на 2018 рік;
  • поговоримо про звільнення міністра фінансів О. Данилюка та про бажання Уряду перепідпорядкувати ДФС;
  • зупинимося на змінах у реквізитах рахунків для сплати податків, які будуть діяти з 2 липня 2018 року;
  • визначимося, чи має право ДФС під час перевірки вимагати проведення інвентаризації;
  • дізнаємося, як мають формуватися нові критерії для перевірок органів держнагляду та на який термін їх відтермінували;
  • зазначимо, чи є несвоєчасна передача Z-звіту підставою для фактичної податкової перевірки;
  • …і наостанок – з’ясуємо, чи існують строки давності для стягнення податкового боргу (на підставі судової практики).

Гарного вам читання.

 

***

План-графік планових перевірок на 2018 рік знову змінено!
ДФСУ вшосте з початку року оновила План-графік планових перевірок на 2018 рік (станом на червень). З урахуванням коригування викладено:

  • Розділ І плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб»;
  • Розділ ІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Решта можуть не хвилюватися; щодо них плани на перевірку залишилися без змін.

А буквально за декілька днів до появи нового плану-графіку, ДФС видала листа, у якому пояснила, чому вважає, що має право постійно його міняти. Якщо зовсім коротко, то «Відповідно до Порядку оновлення річного плану-графіка здійснюється у разі його коригування».

Докладніше про це читайте у нашому коментарі.

 

Данилюка звільнено, його обов’язки виконує перший заступник, а ДФС продовжує підпорядковуватися Мінфіну
На початку червня конфлікт Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і міністра фінансів Олександра Данилюка розгорівся з новою силою. Публічно вони почали ділити контроль над Державною фіскальною службою. Про це ми писали тут.

Секретаріату Кабміну було доручено підготувати проект рішення про перепідпорядкування ДФС, але без візи Мінфіну цей документ не мог бути прийняти. Тож до моменту затвердження відповідних змін до Положення щодо роботи ДФС податківці й надалі будуть підпорядковуватися Мінфіну.

А 7 червня ВРУ за поданням В. Гройсмана звільнила Олександра Данилюка з посади міністра фінансів. З наступного дня червня виконуючою обов'язки міністра фінансів призначено першого заступника Оксану Маркарову. За її словами, Мінфін буде й далі керувати ДФС, а Гройсман з цим вже згоден.

 

З 2 липня будемо сплачувати податки за новими реквізитами
Нещодавно Держказначейство повідомило, що з 02.07.2018 р. рахунки для зарахування доходів до державного та місцевих бюджетів за новими реквізитами будуть відкриті на балансі Держказначейської служби України (МФО 899998). А самі рахунки були оприлюднені у минулий понеділок, 11 червня.

Але подивитися їх виявилось не так вже і легко – через велике навантаження на сайт Держказначейства. Тому нові реквізити було продубльовано і на сайті ДФСУ також.

 

Держпраці зможе перевіряти без попереджень: Комітет ВРУ «за»!
Комітет ВРУ з питань соціальної політики в цілому підтримав законопроект №8045. Але він висловив деякі зауваження до нього. Зокрема, на його думку, на відносини, що виникають під час здійснення заходів державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, і надалі поширюється дія Закону №877. Але який текст закону отримаємо у разі його прийняття, буде відомо тільки після його оприлюднення.

 

Нагадаємо, що за законопроектом №8045:

  1. Держпраці буде перевіряти не тільки додержання законодавства про працю та зайнятість, а ще й питання дотримання вимог щодо охорони та гігієни праці, а також займатися державним гірничим наглядом;
  2. перевірки щодо дотримання законодавства про зайнятість населення будуть проводитися за Порядком, затвердженим КМУ;
  3. контроль за дотриманням вимог щодо охорони та гігієни праці буде здійснюватися також за Порядком, затвердженим КМУ;
  4. вирішено надати право інспекторам Держпраці проводити перевірки з будь-яких питань без попередження.

 

Чи може ДФС під час перевірки вимагати проведення інвентаризації?
Податківці у своєму роз’ясненні з підкатегорії 136.01 ресурсу «ЗІР» зауважили, що згідно з пп. 20.1.9 ПКУ контролюючі органи мають право вимагати під час проведення перевірок від платників податків проведення інвентаризації основних засобів, ТМЦ, коштів, зняття залишків ТМЦ, готівки. Ця норма стосується всіх платників, в т.ч. фізосіб-підприємців.

Але у цих випадках інвентаризація має розпочатися у термін та в обсязі, зазначені у вимозі ДФС, але не раніше дня її отримання.

 

Зверніть увагу: вимога про проведення інвентаризації надсилається (вручається) платнику податків у порядку за ст. 42 ПКУ. Тож без отримання правильно оформленої вимоги від ДФС платники мають право відмовитися від проведення інвентаризації.

 

А от безпідставна відмова від проведення інвентаризації призведе до адмінарешту всього майна. Цей адмінарешт буде знято тільки за результатами фактичного проведення інвентаризації.

 

Несвоєчасна передача Z-звіту – підстава для фактичної податкової перевірки
Запорізькі податківці наголосили, що передача Z-звітів з нульовими показниками або несвоєчасна передача Z-звіту до органів ДФС дротовими або бездротовими каналами зв'язку є підставою для проведення фактичної перевірки. Це передбачено п. 80.2 ПКУ.

 

Як мають формуватися нові критерії для перевірок органів держнагляду? Результати наради ДРС
29 травня у ДРС відбулася робоча нарада, яка була присвячена затвердженій методиці визначення критеріїв для проведення планових перевірок всіма органами держнагляду.

Відтепер при визначенні критеріїв ризику, кожен інспекційний орган має насамперед визначити для себе основні цілі державного контролю (життя та здоров’я людини, належна якість продукції тощо), а також основні небезпечні події та негативні наслідки, на попередження яких спрямована його діяльність (наприклад, пожежі).

До кожного критерію контролюючій орган визначить кількісні та якісні показники та бали, що присвоюються підприємству під час оцінки за критерієм. Тобто ступінь ризику того чи іншого підприємства залежатиме не від одного, а від кількох параметрів.

На погляд ДРС, більш якісними мають стати й уніфіковані форми актів (чек-листи). Це відбуватиметься завдяки наведенню в актах переліку питань перевірок, розділених за специфікою. І хоча Постанова №464 набрала чинності 12 червня, але положення зазначених вище методик не застосовуються до 1 вересня 2018 року. Тож органам держнагляду надали додатковий період для приведення їхніх критеріїв та форм актів у відповідність.

 

Чи існують строки давності для стягнення податкового боргу?
А як щодо штрафів та пені, які нараховуються на такий борг? Чи обмежені податківці в строках за нарахуванням та стягненням таких санкцій? Про це ми (на підставі судової практики) розповідали ось тут.

 

***

«Великий Бухгалтерський Семінар

Великий Бухгалтерський Семінар вже 5 липня!
На головній події літа на вас чекають:

  • кращі лектори та актуальні теми: Тетяна Мойсеєнко, Вікторія Величко, Олександр Смирнов та Мар'яна Кавин;
  • зіркові актори та комедійна вистава: Ольга Сумська, Олексій Вертинський, Віталій Борисюк та інші.

Приєднуйтесь до семінару в залі або online!

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»