• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №9(18) | 31.05.2018 р.

Вісімнадцяий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №9(18) | 31.05.2018 р.

Це – вже дев’ятий з початку року (і вісімнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам вже є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • зупинимося на змісті методики розроблення критеріїв для планових перевірок органів держнагляду;
  • поговоримо про особливості проведення планових перевірок ФСС;
  • визначимося, чи може ДФС перевіряти неоформлені трудові відносини;
  • розповімо, як змінилися критерії відбору для планових податкових перевірок;
  • дізнаємось, що інспектори з праці від місцевих рад у 2018 році мають майже необмежене право завітати на перевірки з питань праці;
  • …і наостанок – з’ясуємо, чи мають право податківці перевіряти в неробочий час або вихідні чи святкові дні.

А ще Кабмін відтепер керуватиме ДФС напряму, без участі Мінфіну.

Гарного вам читання!

 

***

ДФС передано з підпорядкування Мінфіну безпосередньо до КМУ
23 травня відбулося закрите засідання Уряду. За результатами голосування на ньому:

  1. Мінфін було виключено з числа тих, хто узгоджує документи, що передаються на розгляд Кабміну;
  2. ДФС було передано з підпорядкування від Мінфіну до самого Кабміну;
  3. Прем`єром Гройсманом заявлене рішення про звільнення міністра фінансів Данилюка (за іншою версією – проголосоване, але не оприлюнене). Хто стане виконувати обов'язки Міністра фінансів наразі не відомо, але нібито у Президента та голови Уряду є свої кандидатури: перший зам Данилюка Оксана Маркарова і голова комітету ВР Ніна Южаніна відповідно.

 

За якою методикою мають розроблятися критерії для планових перевірок органів держнагляду?
Постановою КМУ від 10.05.2018 р. №342 затверджено Методику розроблення критеріїв. Методика встановлює єдиний підхід до розроблення критеріїв органами держнагляду; за ними оцінюється ступінь ризику від провадження госпдіяльності та визначається періодичність проведення планових заходів держнагляду.

 

Зокрема, під час їх розроблення визначатимуться:

  1. сфера держнагляду, у якій застосовуються критерії, відповідні цілі державного нагляду (контролю) та оцінка ризиків настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності;
  2. найменування органу держнагляду, уповноваженого здійснювати заходи державного нагляду (контролю) у відповідній сфері;
  3. вичерпний перелік критеріїв;
  4. чіткі, зрозумілі та вимірювані показники критеріїв, за якими визначається ступінь ризику;
  5. кількість балів, що нараховується за кожним показником критеріїв;
  6. шкала балів із зазначенням діапазонів балів, які відповідають високому (від 41 до 100 балів), середньому (від 21 до 40 балів) та незначному (від 0 до 20 балів) ступеню ризику;
  7. положення щодо періодичності проведення планових заходів державного нагляду (контролю).

 

Віднесення суб’єкта господарювання до одного з трьох ступенів ризику (високий, середній, незначний) буде здійснюватися з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями у відповідній сфері відповідно до шкали балів. Самі ж Критерії переглядатимуться не рідше ніж один раз на три роки.

Постановою №342 також затверджено Методику розроблення уніфікованих форм актів, що складаються за результатами проведення планових (позапланових) перевірок.

Про це все та про те, на які органи держнагляду поширюються зазначені методики, читайте у нашій новині.

 

Не оформили трудові відносини з працівником? Очікуйте на перевірку від ДФС
Податківці у підкатегорії 136.06 «ЗІР» зазначили, що вони мають право на проведення перевірки (документальної планової, позапланової та фактичної) у разі наявності та/або отримання інформації про:

  • використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин;
  • виплати роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати без сплати податків до бюджету.

Предметом такої перевірки за роз’ясненням податківців є дотримання роботодавцем законодавства в частині укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).

 

Дізнайтеся, чи прийдуть до вас податківці на планову перевірку. За новими критеріями
Мінфін наказом від 26.03.2018 р. №386 виклав у новій редакції Порядок формування плану-графіку податкових перевірок.

З огляду на новий зміст структури змінився тільки один розділ плану-графіку з чотирьох: розділ ІІІ. Тепер він має назву «Документальні планові перевірки самозайнятих осіб». Тобто в цьому розділі будуть зазначатися не тільки підприємці та особи, які займаються незалежною діяльністю, а ще й звичайні фізособи.

Критерії високого та середнього ризику відбору підприємств для планових перевірок розширено. Окрему увагу податківці будуть приділяти аналізу інших операційних витрат та розбіжностей даних в декларації з ПДВ та звітності з РРО, а також з даними ЄРПН.

Для відбору фізосіб-підприємців та осіб-«незалежників» до старих критеріїв високого ступеня додали нові, які стосуються ПДВ та митного оформлення.

 

Зверніть увагу: цей наказ набрав чинності з 29 травня 2018 року (з дня його опублікування в «Офіційному віснику України» №41).

 

Про зміни у структурі графіку, його створенні та критеріях відбору платників читайте детальніше у нашій аналітиці.

 

Інспектори з праці від місцевих рад мають право перевіряти роботодавців у 2018 році
По-перше, перевіряти місцеві ради мають право будь-кого з роботодавців. Але лише в межах таких трьох питань:

  • щодо своєчасної та в повному обсязі оплати праці;
  • додержання мінімальних гарантій в оплаті праці;
  • оформлення трудових відносин.

По-друге, мораторій на планові перевірки не поширюється на проведення органами місцевого самоврядування перевірок додержання вимог законодавства про працю та зайнятість населення.

По-третє, міські ради міст обласного значення та ради ОТГ з метою контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення можуть або створити новий, або покласти контрольні повноваження на існуючий виконавчий орган відповідної ради.

Детальніше про це ми розповідали у своєму коментарі до листа Мінрегіонрозвитку від 28.02.2018 р. №8/34-16-18.

 

Чи мають право податківці здійснювати перевірки в неробочий час або вихідні, святкові дні?
За роз’ясненням із підкатегорії 136.03 «ЗІР» податківці мають право здійснювати документальні (планові або позапланові; виїзні) чи фактичні перевірки протягом терміну, який визначений у направленні на перевірку. Але це має відбуватися з урахуванням правил внутрішнього трудового розпорядку платника податків.

Тож перевіряти в неробочий час або вихідні, святкові дні, коли підприємство не працює, податківці не мають права.

 

Наостанок – одне роз’яснення від ФСС та два коментарі від редакції

  1. У яких випадках можливе перенесення строків проведення планової перевірки? Яка відповідальність за недопуск до проведення планової перевірки? Про це розповіли фахівці Фонду соцстрахування у листі від 12.03.2018 р. №6-29-794.

  2. Хто з контролюючих органів виконав свій обов’язок та привів у відповідність до чинного законодавства свої критерії, а хто – ще ні? Хто затвердив уніфіковані форми актів, а хто й досі цим займається? Ми розповідаємо про це у своєму коментарі до листа ДРС від 10.04.2018 р. №3683/0/20-18.

  3. А про те, у які строки та як саме податківці проводять фактичні перевірки ми писали ось тут (це коментар до листа ДФС від 18.05.2018 р. №2215/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»