• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №7(16) | 27.04.2018 р.

Шістнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №7(16) | 27.04.2018 р.

Це – вже сьомий з початку року (і шістнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • нагадаємо про чергове оновлення плану-графіку планових перевірок ДФСУ на 2018 рік (станом на квітень);
  • визначимося, чи може Держпраці оштрафувати у разі виконання припису;
  • зазначимо алгоритм відбору платників для проведення планових перевірок від ДФС;
  • проконсультуємо, як не сплатити 1 млн грн ЄСВ через порушення податківцями процедури повідомлення про невиїзну перевірку;
  • поговоримо про підписання меморандуму співпраці між Держпраці та київськими податківцями;
  • наведемо думку Держпраці щодо строків давності для накладання штрафів за порушення трудового законодавства;
  • …а наостанок – з’ясуємо, коли на податковий запит можна не відповідати.

Гарного вам читання!

 

***

Маємо чергове оновлення плану-графіку планових перевірок ДФСУ на 2018 рік (станом на квітень)
16 квітня ДФСУ на своєму офіційному сайті оприлюднила оновлений план-графік документальних планових перевірок платників податків на 2018 рік. Як зазначили податківці, з урахуванням коригування (квітень 2018 року) викладено:

  • Розділ І плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;
  • Розділ ІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна тут.

Розділ ІІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки самозайнятих осіб» (завантажити) та Розділ ІV плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити) залишено без змін.

 

У разі виконання припису Держпраці фінштрафу не буде, але адмінвідповідальність – настигне
Держпраці у листі від 11.01.2018 р. №183/3/4.3-3В-18 зазначила: якщо роботодавцем на виконання вимог припису буде, наприклад, в установлений у приписі строк нарахована та виплачена працівникам компенсація за затримку виплати зарплати, в інспектора праці відсутні підстави для вжиття заходів до притягнення об'єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності, передбаченої абзацом восьмим частини другої ст. 265 КЗпП. Тобто при виправленні такої помилки та вживання відповідних дій фінансового штрафу не буде.

Але це правило не працює у разі виявлення використання праці неоформлених працівників, несвоєчасної та не у повному обсязі виплати заробітної плати, недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці.

До того ж виконання припису в будь-якому випадку не звільнить від адмінштрафу, оскільки підстави у вигляді виконання припису для нескладання протоколу про адміністративне правопорушення ст. 258 КУпАП не встановлено.

Наш коментар до листа податківців читайте за посиланням.

 

Київські податківці і Держпраці згуртувалися проти працедавців (звісно ж, лише недобросовісних)
13 квітня 2018 року керівник ДФС у м. Києві Людмила Демченко та начальник Держпраці у Київській області Роман Семчук уклали Меморандум про співпрацю та взаємодію. Документ, зокрема, передбачає координацію дій щодо:

  • реалізації державної політики у сфері держконтролю за додержанням вимог законодавства про працю та зайнятість населення;
  • втілення ефективних форм співпраці задля запобігання «тіньовій» зайнятості, виплаті доходів без сплати належних сум податків і зборів.

«Ми маємо великі сподівання, що саме тісна, скоординована робота працівників наших відомств, допоможе зменшити у столиці системні порушення законодавства про працю та зайнятість населення, що, своєю чергою, буде спонукати роботодавців Києва до сумлінності та неодмінно додасть надходжень до бюджету», – заявила Людмила Демченко.

 

Строк давності за порушення трудового законодавства не встановлено, – думка Держпраці
Фахівці Держпраці у листі від 29.12.2017 р. №12291/4/4.1-ДП17 зауважили: штрафи за порушення трудового законодавства – це фінансові санкції. Тому вони не належать до адміністративно-господарських санкцій, зазначених у главі 27 ГКУ.

При цьому фахівці Держпраці нагадали, що контроль за додержанням законодавства про працю здійснюється за Порядком №295. У цьому Порядку не передбачено і не встановлено період, за який може здійснюватися інспекційне відвідування. На підставі вищенаведеного фахівці Держпраці дійшли висновку, що строки застосування штрафних санкцій відповідно до частини другої ст. 265 КЗпП чинним законодавством не встановлено. (Ми пишемо про це тут).

Зате Мінсоцполітики вважає, що строк застосування фінансових штрафів є і він становить 3 роки.

Таким чином, оскільки законодавством не встановлено обмеження в часі щодо накладання фінансових штрафів, то крапку у цьому питанні може поставити тільки суд (або нова норма КЗпП).

 

Як податківці відбирають платників для планових перевірок
ДФСУ на своїй офіційній сторінці в соцмережі Facebook роз'яснила, як відбираються платники для планових перевірок.

Відбір до плану ризикових платників здійснюється автоматично засобами ІТС «Податковий блок». Ризикоорієнтована система постійно оновлюється. Наприклад, у 2017 році двічі переглядався порядок формування плану-графіка документальних перевірок. Зокрема, переглянуто та удосконалено 44 ризики, за якими формувалися плани на 2017 та 2018 роки.

Податківці також зауважили, що ними вживаються заходи для запровадження електронного доперевірочного аналізу та електронних перевірок. У 100% запланованих до перевірок платників документально та проведеними донарахуваннями підтверджено ризики несплати податків, що свідчить про якість відбору ризикових платників.

А ось з типовими порушеннями згідно з результатами позапланових податкових перевірок платників ПДВ можна ознайомитися тут.

 

Наостанок – два коментаря до судової практики
Коли можна не відповідати на запит контролюючого органу? З юридичною консультацією на підставі постанови ВС/КАС від 20.02.2018 р. №826/12244/14 можна ознайомитися тут.

А про те, як не сплатити 1 млн грн ЄСВ через порушення податківцями процедури повідомлення про невиїзну перевірку, ми розповідали у своєму коментарі до постанови Верховного суду від 23.01.2018 р. №804/12558/14 (для передплатників)

 

***

Зверніть увагу!
3 травня редакція проведе вебінар «Перевірки ДФС у судовій практиці». Лектор – Олександр Смирнов, податковий адвокат, керівник юридичного центру «Смирнов та Партнери».

  • Ми розповімо про поширені підстави донарахувань за результатами податкових перевірок;
  • Окремо зупинимося на економічному обґрунтуванні угоди і отриманні прибутку;
  • А також визначимося, що є необґрунтованою податковою вигодою.

З повною програмою вебінару можна ознайомитися тут.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 290 грн.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»