• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №5(14) | 21.03.2018 р.

Чотринадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №5(14) | 21.03.2018 р.

Це – вже п’ятий з початку року (і чотирнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  1. проінформуємо вас про чергове оновлення плану-графіку планових перевірок ДФСУ на 2018 рік;
  2. зупинимося на правилах проведення документальних перевірок бюджетного відшкодування ПДВ;
  3. поговоримо про наміри підвищити розміри адмінштрафів за порушення вимог пожежної безпеки;
  4. визначимося, за яких умов на перевірки може завітати Фонд соцстраху;
  5. розповімо про затвердження форми акту перевірки додержання законодавства у сфері захисту прав споживачів;
  6. …а насамкінець – зазначимо позицію ДФС щодо правомірності визнаних витрат на оплату праці працівника, який за даними первинних документів працює 84 (!!!) години на день.

Гарного вам читання!

 

***

Чергове оновлення плану-графіку планових перевірок ДФСУ на 2018 рік
13 березня ДФСУ на своєму офіційному сайті оприлюднила оновлений план-графік. Податківці повідомили, що було підкориговано та викладено у новій редакції (з урахуванням даних березня 2018 року):

  • розділ І плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;
  • розділ ІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити оновлений план-графік можна за посиланням.

Зате Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки самозайнятих осіб» та Розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» плану-графіку залишилися без змін.

 

Звертаємо увагу: під час оновлення плану-графіку податківці також оприлюднили довідник структури плану-графіка з кодами груп підприємств у розрізі напрямів їхньої діяльності.

 

Завантажити їх можна тут.

 

Як проводяться документальні перевірки бюджетного відшкодування ПДВ?
По-перше, такі перевірки проводять тільки тоді, якщо розрахунок суми бюджетного відшкодування було зроблено за рахунок від’ємного значення, сформованого за операціями:

  • за періоди до 1 липня 2015 року, що не підтверджені документальними перевірками;
  • з придбання товарів/послуг за період до 1 січня 2017 року у «спецрежимників».

По-друге, рішення про проведення документальної перевірки має бути прийнято не пізніше закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки декларації з ПДВ. Така перевірка проводиться протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку її подання, а якщо вона була надана пізніше, – за днем її фактичного подання.

По-третє, про проведення документальної позапланової перевірки керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу приймає рішення, яке оформлюється наказом.

Про це все та про те, що перевіряється під час такої перевірки читайте у нашому коментарі до індивідуальної податкової консультації від 26.02.2018 р. №773/6/99-99-12-03-02-15/ІПК.

 

Комітет ВРУ рекомендує посилити відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки
28 лютого на своєму черговому засіданні Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував ВРУ прийняти у першому читанні за основу законопроект №7233.

Цей законопроект був зареєстрований у Раді ще в жовтні минулого року. Ним пропонується ввести такі розміри штрафів за порушення вимог пожежної безпеки, а також використання пожежної техніки та засобів пожежогасіння не за призначенням:

  • для громадян – від 150 до 250 н.м.д.г. (2550-4250 грн) (зараз це 0,5-7 н.м.д.г.);
  • для посадових осіб – від 250 до 500 н.м.д.г. (4250-8500 грн) (зараз 2-10 н.м.д.г.).

 

З 1 березня 2018 року Фонд соцстраху проводить тільки позапланові перевірки
5 березня під час наради директор Виконавчої дирекції Фонду соцстраху Євген Баженков повідомив, що з 1 березня 2018 року призупинено всі перевірки використання коштів Фонду страхувальниками, окрім позапланових.
Відтепер позапланові перевірки здійснюються за погодженням виконавчої дирекції Фонду:

  • за результатами моніторингу заяв-розрахунків;
  • у разі зняття страхувальників з обліку;
  • за бажанням страхувальника;
  • за рішеннями судових органів.

 

Як здійснюється відеофіксація перевірок Держпродспоживслужби?
З 1 січня 2018 року на всій території України всі перевірки Держпродспоживслужби повинні супроводжуватися відеофіксацією. Це передбачено наказом Держпродспоживслужби від 20.12.2017 р. №1207 (першим його текст отримав саме «Дебет-Кредит»).

Цим наказом доручено керівникам ГУ Держпродспоживслужби в областях та м. Києві:

  1. У обсягах, необхідних для виконання перевірок, забезпечити головні управління засобами відеофіксації (у т.ч. засобами для зберігання відеофіксації), що призначені для фіксування процесів планових та позапланових перевірок;
  2. Фіксувати процеси планових або позапланових перевірок засобами відеофіксації;
  3. Визначити осіб, відповідальних за впровадження фіксування процесів планових та/або позапланових перевірок засобами відеофіксації, а також архівування та зберігання цієї інформації.

Про усе це це читайте тут.

 

Затверджено форму акту перевірки додержання госпсуб'єктом законодавства у сфері захисту прав споживачів
Мінекономрозвитку та Мінагрополітики наказом від 11.01.2018 р. №18/14 затвердили форму Акту проведення планової (позапланової) перевірки щодо додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері захисту прав споживачів. Ця форма містить вичерпний перелік питань щодо проведення заходу державного нагляду (контролю).

 

Глава Уряду ініціює створення комісії з перевірки випадків тиску на бізнес
28 лютого, на черговому засіданні Уряду, Володимир Гройсман озвучив намір створити комісію з перевірки випадків тиску на бізнес. За його словами до складу комісії увійдуть представники передусім ділових кіл, і кожен випадок тиску на бізнес буде обговорюватися в прямому ефірі.

«В прямому ефірі будемо викривати негідників в погонах, які, незважаючи на те, що їх побратими стоять на фронті, паразитують і вимагають хабарі», – сказав Глава Уряду.

 

Працювати 84 годин на день – нереально. І ДФС це розуміє :)
Фахівцями Офісу великих платників податків в ході проведення документальної позапланової виїзної перевірки держпідприємства відповідно до наданих первинних документів, було встановлено, що одна особа працювала до 84 годин (!!!) на 1 день.

За словами податківців, такий обсяг робочого часу на добу не є фізично можливим та підтверджує відсутність реального здійснення вказаних операцій.

Про це читайте у нашій новині.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»