• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №4(13) | 02.03.2018 р.

Тринадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №4(13) | 02.03.2018 р.

Це – вже четвертий з початку року (і тринадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло трохи більше тижня, а нам вже є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  1. розкажемо про скасування Кабміном мораторію на планові перевірки Держпраці, ДФС та ще 22 контролюючих органів;
  2. наведемо позицію податківців щодо можливості проведення ними перевірок, а також роз’яснення ДРС щодо правомірності перевірок органами держнагляду до оприлюднення Переліку №1104;
  3. поговоримо про намір Уряду надати право Держпраці приходити на всі перевірки без попередження та в неробочий час;
  4. проінформуємо про зміни в критеріях для перевірок органів держнагляду та зменшено частоту їх планового проведення;
  5. з’ясуємо, як Мінфін хоче підкоригувати порядок проведення зустрічних податкових звірок;
  6. …а наостанок – розповімо про впровадження відеофіксації перевірок Держпродспоживслужби.

Гарного вам читання!

 

***

З 23 лютого ДФС, Держпраці та ще 22 органи держнагляду мають право прийти на планові перевірки
Постановою КМУ від 18.12.2017 р. №1104 затверджено перелік органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія мораторію на перевірки у 2018 році. Туди потрапили Держпраці, ДФС, Держпродспоживслужба, Мінприроди та ще 20 контролюючих органів. (Весь перелік – за посиланням).

Постанова Кабміну №1104 набрала чинності з дня її опублікування (опублікована 23.02.2018 р. в «Урядовому кур'єрі» №38) та діє до 31 грудня 2018 р. включно.

Щоб бути завчасно готовими до візиту контролюючих органів, перевірте, чи є ви у їхніх планах-графіках перевірок на 2018 рік:

 

Податківці мали та мають право приходити на планові перевірки ДФС у м. Києві
Після прийняття Кабміном постанови №1104 начальник ГУ ДФС у м. Києві Людмила Демченко зазначила: «Незважаючи на різне трактування дії мораторію певними представниками бізнесу, Головне управління ДФС у м. Києві продовжувало діяти у законний спосіб – проводити камеральні, документальні та фактичні перевірки виключно у межах своїх повноважень, у випадках та у порядку, встановлених статтями 76, 77, 78, 79, 80 ПКУ».

Тож, на думку податківців, вони мали та мають всі законні підстави для проведення перевірок.

Зауважимо, що це вже не перше роз’яснення ДФС щодо перевірок. З попереднім повідомленням можна ознайомитися тут.

 

Чи могли податківці проводити планові перевірки до оприлюднення Переліку №1104 – позиція ДРС
За роз’ясненням ДРС, з 1 січня 2018 року та до дня опублікування Переліку (до 23 лютого) в Україні діяла заборона на проведення планових перевірок всіх органів держнагляду (без виключень!). Відповідно планові перевірки, які мали відбутися протягом періоду з 01.01.2018 р. по день опублікування Переліку №1104, проведені бути не могли.

 

Звертаємо увагу: перенесення строків планових перевірок чинне законодавство не передбачає. Тож зазначені заплановані заходи не можуть бути проведені в інший період 2018 року.

 

Отже, ті суб’єкти господарювання, в яких проводилися неправомірні планові перевірки за цей час, за ст. 10 Закону №877 можуть звертатися до тої ж ДРС за захистом своїх порушених прав.

Про це все ми писали тут.

 

Мінфін підкоригує Порядок проведення зустрічних звірок
Мінфін разом з ДФС розробив проект постанови КМУ «Про внесення змін до пункту 1 Порядку проведення контролюючими органами зустрічних звірок» (завантажити).

Зокрема, пропонується, що під час зустрічної звірки буде також забезпечуватися отримання податкової інформації, необхідної для визначення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» у випадках, передбачених пп. 39.5.2.13 ПКУ.

Проце читайте тут.

 

Держпраці зможе приходити на всі перевірки без попередження та в неробочий час
Згідно з пояснювальною запискою до урядового законопроекту №8045 (завантажити) метою його прийняття є «відновлення повноцінного державного гірничого нагляду, державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, охорону праці, гігієну праці відповідно до вимог Конвенцій Міжнародної організації праці».

Зокрема, наразі не працюють ключові принципи цієї Конвенції:

  • право безперешкодно, у будь-яку годину доби, проходити на будь-яке підприємство, яке підлягає інспекції;
  • у разі інспекційного відвідування інспектори повідомляють про свою присутність роботодавця або його представника, якщо тільки не визнає, що таке повідомлення не зашкодить ефективності контролю;
  • щодо абсолютної конфіденційності джерела будь-якої скарги, доведеної до відома інспекторів праці, на недоліки або порушення правових норм і утримуватися від повідомлення роботодавцю або його представнику про те, що інспекційне відвідування було проведене у зв’язку з отриманням такої скарги;
  • інспектори праці уповноважені вживати заходів з метою усунення недоліків, виявлених на споруді, в обладнанні або методах роботи на підприємствах, а у разі безпосередньої загрози здоров'ю чи безпеці працівників – щодо вжиття заходів, які підлягають негайному виконанню;
  • інспекції на підприємствах проводяться так часто і так ретельно, як це необхідно для забезпечення ефективного застосування відповідних норм.

Сам законопроект №8045 розроблено з метою надання Держпраці права контролювати гірський держнагляд та питання дотримання законодавства праці, зайнятості населення, охорони праці, гігієни праці.

Про це все детально читайте у нашій новині.

 

Змінено критерії для перевірок органів держнагляду та зменшено частоту їх планового проведення у 41 сфері
Кабмін постановою від 18.12.2017 р. №1103:

  1. Удосконалив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та встановлюється періодичність проведення планових перевірок;
  2. Зменшив частоту проведення планових перевірок у 41 сфері державного нагляду;
  3. Скасував 8 неактуальних актів у сферах господарської діяльності, які виведено з-під дії державного нагляду (контролю).

Детально про це ми писали тут, а з нашим аналізом щодо змін у критеріях проведення планових перевірок можна ознайомитися в редакційній аналітиці (для передплатників).

 

Перевірки Держпродспоживслужби мають супроводжуватися відеофіксацією: коли та як?
По-перше, відповідно до наказу Держпродспоживслужби «Про впровадження процедури відеофіксації» від 20.12.2017 р. №1207 з 1 січня 2018 року на всій території України всі перевірки мають супроводжуватися відеофіксацією (текст наказу поки що не оприлюднено).

По-друге, з 4 квітня 2018 року набирає чинності Закон №2042, який дає право здійснювати відеофіксацію не тільки інспектору, а й самому господарюючому суб’єкту.

«Тому, якщо хтось із інспекторів під час перевірок буде «гратися» з законом – вмить стане «зіркою» Ютуба», - заявив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час прямого ефіру.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»