• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №2(11) | 31.01.2018 р.

Одинадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №2(11) | 31.01.2018 р.

Це – вже одинадцятий (і другий у цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їх діяльності загалом.

 

Цього разу ми:

  • поговоримо про плани Нацбанку встановити перехідний період для використання нових форм касових документів;
  • розповімо, за які порушення трудового законодавства Держпраці одразу накладатиме штрафи;
  • дізнаємось, як Пенсійний фонд бореться з тіньовою зайнятістю;
  • зупинимося на намірах ДФС щодо оновлення порядку формування плану-графіка своїх перевірок;
  • розглянемо аргументи податківців щодо правомірності проведення ними планових перевірок у 2018 році;
  • а також вкажемо, які зміни внесено у порядок розгляду скарг на рішення Пенсійного фонду.

Гарного вам читання!

 

***

Три випадки порушення трудового законодавства, за які оштрафують одразу
Нещодавно Голова Держпраці Роман Чернега під час телевізійного інтерв'ю зазначив: «Держпраці не каральний орган і більшість роботи спрямовано на роз’яснення та попередження порушень трудового законодавства».

Але у трьох випадках за підсумками інспекційного відвідування штраф накладається одразу незалежно від факту виправлення помилок. А саме:

  • за виявленого неоформленого працівника;
  • встановлення заборгованості із виплати зарплати;
  • недотримання виплати мінімального розміру зарплати.

Про розміри штрафів за такі порушення ми писали тут. Зате усі інші виявлені порушення роботодавець має можливість виправити.

 

Нацбанк планує встановити перехідний період для застосування нових форм касових документів
26 січня Нацбанк розробив відповідний проект постанови та розмістив офіційне повідомлення про це. За проектом пропонується надати можливість суб’єктам господарювання протягом шести місяців з дня набрання чинності Постанови №148 використовувати старі форми косових документів.

Зокрема, це стосується форм:

  • відомостей на виплату готівки;
  • прибуткових касових ордерів;
  • видаткових касових ордерів;
  • журналів реєстрації прибуткових і видаткових касових документів;
  • касових книг;
  • книг обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки;
  • актів про результати інвентаризації наявних коштів.

Як бути підприємствам зараз, до затвердження відповідної постанови, Нацбанк не вказав. Нагадаємо, що про нові правила ведення касових операцій та заповнення касових документів ми писали тут та тут.



Як Пенсійний фонд сприятиме боротьбі з тіньовою зайнятістю?
За допомогою реєстру застрахованих осіб! Про це повідомила прес-служба ПФУ. За інформацією Фонду, фахівці пенсійної служби мають на меті «більш глибоко використовувати інформацію із реєстру застрахованих осіб». Зокрема, передбачається здійснювати моніторинг заробітної плати працюючих громадян та зіставити її з показниками рівня оплати праці в розрізі видів діяльності суб’єктів господарювання.

Завдяки реєстру також будуть виявлятися особи, які працюють у багатьох роботодавців, отримуючи при цьому невелику зарплату, і навпаки – ті, хто щомісяця «заробляє» мільйони гривень в той час як інші працівники того ж підприємства – декілька тисяч.

 

«Наприклад, бухгалтер та працівник одного товариства з обмеженою відповідальністю у Києві отримують заробітну плату 13,5 та 1,5 мільйони гривень. При цьому середня зарплата інших працівників — 3,8 тисячі гривень. На другому підприємстві зарплата бухгалтера становила 4,8 мільйона гривень, інших чотирьох працівників – близько п’яти тисяч. А в одній великій корпорації з відомим брендом у Київській області працюють лише дві застраховані особи. При цьому зарплата бухгалтера у цій компанії становила понад 800 тисяч гривень, а іншого працівника – 904 тисячі», – наводить приклади директор департаменту Тетяна Король.

 

Хоча напряму ПФУ проводити перевірки з цих питань не має повноважень, але він повідомлятиме про виявлені факти можливого ухилення роботодавців від сплати ЄСВ Держпраці та ДФС. А вже вони на підставі такої інформації будуть приходити на перевірки.

 

Порядок формування плану-графіка планових перевірок ДФС буде оновлено
12 січня на офіційному сайті ДФС було розміщено відповідний проект наказу Мінфіну (завантажити). Ним передбачено:

  1. Приведення у відповідність процедури формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків;
  2. Затвердження переліку ризиків господарської діяльності платників податків та їх поділу за ступенями до вимог ПКУ та МКУ.

 

Податківці вважають, що вони мають право на перевірки
«Cтаном на 19 січня 2018 року змін до Податкового кодексу в частині дії мораторію на здійснення заходів державного нагляду (контролю) суб'єктів господарювання на 2018 року внесено не було. Таким чином, Головне управління ДФС у м. Києві проводить камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки...»повідомила наприкінці минулого тижня ДФС у м. Києві. (Щоправда, не на офіцйному сайті, а на своїй сторінці у Facebook).

Нагадаємо, що за старою редакцією Закону «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на перевірки ДФС мораторій не поширювався. А за новою його редакцією саме Кабмін буде вирішувати, на які контролюючі органи не буде поширюватися мораторій. І тільки після появи відповідної Постанови КМУ можна буде чітко вказати, поширюється мораторій на ДФС, чи ні. Про це ми писали ось тут.

Наразі навіть проекту відповідної постанови не розроблено. Тож, на жаль, в поточних умовах прийти на планові перевірки податківці цілком зможуть, проте правомірність їх проведення можна (і навіть треба) оскаржувати у суді.

Про критерії відбору платників податків для проведення планових перевірок у 2018 році ми писали тут, а з планом-графіком проведення перевірок на 2018 рік можна ознайомитися тут.


Пенсійний фонд підкоригував порядки розгляду скарг на свої рішення
Пенсійний фонд постановою від 21.11.2017 р. №27-1 вніс косметичні правки до:

  1. порядку розгляду скарг на рішення про накладення штрафу, нарахування пені та заяв страхувальників при узгодженні ними вимоги про сплату недоїмки із сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування;
  2. порядку розгляду скарг на рішення органів Пенсійного фонду України щодо пенсійного забезпечення;
  3. пам'ятки (додатку 3) до Порядку подання та оформлення документів для призначення пільгової пенсії та перерахування підприємствами та організаціями коштів на її виплату.

Але сам порядок подання скарг залишився незмінним. Про це читайте в нашій новині.

 

***

А ви готові до перевірок Держпраці?
В останній час бухгалтери все частіше задають нашим лекторам такі питання:

  • Хто, коли і як може перевіряти працедавців?
  • У скільки може обійтись візит інспектора з праці?
  • Як підготуватись до перевірки самим, підготувати працівників та дружніх ФОП-ів, які первинні документи краще «підкласти»?
  • Яка зараз існує практика перевірок та які є рекомендації для уникнення порушень?
  • Нарешті, що робити під час перевірки, а чого не треба робити ні за яких обставин?

Відповіді на усі ці питання ви отримаєте вже 27 лютого на семінарі «Перевірки держпраці: головні зміни-2018», який проведуть Тетяна Мойсеєнко та Олександр Смирнов.

Дзнайтесь більше та замовте участь прямо зараз за посиланням.

ПЕРЕВІРКИ ДЕРЖПРАЦІ:
ГОЛОВНІ ЗМІНИ-2018

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»