• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №14(23) | 18.08.2018 р.

Двадцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №14(23) | 18.08.2018 р.

Це – вже чотирнадцятий з початку року (і двадцять третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • дізнаємося, скільки роботодавців перевірила ДФС у 2018 році та які порушення виявлено;
  • поговоримо про чергове оновлення плану-графіку податкових перевірок ДФС на 2018 рік;
  • визначимося, що вважається недопуском до перевірки інспектора з праці та чим це загрожує;
  • розповімо до чого призведе неоновлення ЕЦП у разі зміни керівника підприємства;
  • нагадаємо, які штрафи передбачено за несвоєчасну сплату ЄСВ;
  • проінформуємо про направлення ДФС банкам вимоги щодо надання інформації про всіх ФОП, які мають рахунки як фізособи;
  • …і наостанок – зазначимо, який штраф доведеться сплатити за порушення порядку виплати зарплати.

Гарного вам читання!

 

***

Скільки роботодавців перевірила ДФС у 2018 році та які порушення виявлено?
З початку 2018 року органами ДФС під час перевірок щодо дотримання норм податкового законодавства встановлено порушення при виплаті зарплати та інших доходів у 47% перевірених суб’єктів господарювання,– повідомляє ДФС.

Зокрема, роботодавцям-порушникам донараховано до сплати до бюджетів майже 607 млн грн ПДФО, 167 млн грн ЄСВ та 26 млн грн військового збору.

Також за повідомленням ДФС за результатами перевірок було виявлено 4,2 тис. неоформлених офіційно працівників.

 

Податківці оновили план-графік перевірок на 2018 рік (станом на серпень)
ДФСУ оприлюднила оновлений план-графік планових перевірок ДФСУ на 2018 рік. З урахуванням коригування (станом на 10.08.2018 р.) викладено:

  • Розділ І плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;
  • Розділ ІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна тут. Зокрема, до плану додано 118 юридичних осіб, 85 виключено з нього, а по 50 компаніям дата перевірки була перенесена. Розділ ІІІ (щодо ФОП) та ІV (щодо перевірок юросіб з питань сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ) на момент написання цієї новини залишилися без змін. (Але дивіться наступну новину).

 

Це не всі зміни щодо плану-графіку перевірок
Буквально через декілька днів ДФС вперше оновила план-графік на 2018 рік щодо перевірок з ЄСВ, ПДФО та військового збору. Згідно з оновленим планом-графіком (завантажити) у 2018 році відбудеться 538 планових податкових перевірок підприємств з питань ПДФО, військового збору та ЄСВ. Це на 23 перевірки більше, ніж за початковим варіантом затвердженого плану-графіку.

Усі 23 підприємства, які додані до переліку, розташовані у Дніпропетровській області. Тож якщо ви з іншого регіону - можете не хвилюватись. А для наших читачів з Дніпропетровщини - таблиця за посиланням.

До речі, перевірити в 1 клік, чи не потрапила ваша компанія до оновленого плану-графіка перевірок ДФСУ, Держпраці та ще 22 контролюючих органів ви можете прямо зараз в онлайн-сервісі VKURSI.

Введіть код ЄДРПОУ або назву компанії у поле пошуку сервісу VKURSI. А вже через декілька секунд, у сформованому досьє перегляньте розділ «Графік перевірок». Виглядати він буде приблизно так:

 

«Розпочніть перевірку!

Що вважається недопуском до перевірки інспектора з праці та чим це загрожує
За роз’ясненням Держпраці перешкодою інспектора з праці є відмова у допуску до проведення відвідування (ненадання інформації, необхідної для проведення інспекційного відвідування або невиїзного інспектування; перешкода в реалізації інших прав, встановлених п. 11 Порядку №295).

За недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю буде застосовано штраф у трикратному розмірі мінімальної зарплати ( у 2018 році – 11 169 грн).

А ось за недопущення Держпраці до перевірки з питань фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору доведеться сплатити 100 розмірів мінімальної зарплати (у 2018 році – 372 300 грн).

 

Змінився керівник, але ЕЦП не оновили: які наслідки?
Податківці з Рівненської області у своєму роз’ясненні зауважили, що нові ключі ЕЦП слід отримати до відправки наступної електронної звітності. Окремого штрафу за незміну ЕЦП не передбачено. Але неоновлення ключа ЕЦП призведе до відмови податковим органом приймати звітність такого підприємства та реєструвати ПН та РК в ЄРПН.

Нагадаємо, що інформацію про зміну керівництва підприємства податківці отримують від держреєстратора на підставі змін відомостей в ЄДР.

 

Відкрили рахунки як фізособа та отримуєте кошти на них як ФОП? Ця інформація цікавить ДФС
Євген Бамбізов на своїй сторінці в Facebook повідомив, що з 1,9 млн самозайнятих осіб офіційні банківські рахунки відкрито лише у 964 тисяч (тобто у половини).

«Чи означає це, що друга половина не користується послугами банків? Досвід і здоровий глузд доводять, що це не так. Просто значна частина підприємців для отримання плати за послуги або товари користується рахунками, які вони відкрили на себе ж як на фізосіб. Податківці про це знають – зрештою, всі ми купуємо товари через інтернет, – але перевірити усіх ФОП не маємо можливості» – зазначив очільник Офісу великих платників податків ДФС.

У зв’язку з цим, ДФС направила банкам вимогу надавати інформацію щодо усіх ФОП, які мають рахунки як фізособи. За словами Є. Бамбізова, з цим масивом інформації у ДФС будуть працювати «задля залучення до адекватного оподаткування максимального кола ФОП». А надалі планується налаштувати безперервний обмін інформацією з банками.

 

Незабаром отримаємо нові коди для сплати податків
7 серпня Мінфін оприлюднив проект змін до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати податків та зборів (завантажити).

За ним для сплати авансових внесків з податку на прибуток та з митних платежів, а також грошових зобов'язань за результатами перевірок, буде встановлено окремі коди. З переліком нових кодів можна ознайомитися у нашій новині.

 

Несвоєчасно сплатили ЄСВ: які штрафи доведеться сплатити?
Штраф у розмірі 20% несплачених або несвоєчасно сплачених сум ЄСВ накладається за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ. А за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми ЄСВ одночасно з видачею зарплати накладається штраф у розмірі 10% таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум.

Але крім штрафу ще буде застосовуватися пеня. Вона нараховується на суму недоїмки з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення. До того ж на посадових осіб та на фізособу-підприємця поширюється адмінвідповідальність за такі порушення.

Докладніше про штрафи за несвоєчасну сплату ЄСВ читайте тут.

 

Який штраф доведеться сплатити за порушення порядку виплати зарплати
Штраф за порушення порядку виплати зарплати може бути в розмірі однієї (3 723 грн) або трьох мінімальних зарплат (11 169 грн).; але аж ніяк не 30 мінімальних зарплат (111 690 грн) за кожного працівника. Таку позицію озвучила Держпраці у листі від 26.07.2018 р. №5892/4/4.3-ДП-18.

Коментар до листа від наших колег читайте за посиланням.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»