• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №16(25) | 21.09.2018 р.

Двадцять п’ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №16(25) | 21.09.2018 р.

Це – вже шістнадцятий з початку року (і двадцять п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло більше двох тижнів, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу:

  • поговоримо про чергове оновлення плану-графіку перевірок ДФС на 2018 рік;
  • нагадаємо, що прийти на перевірку може тільки інспектор з праці з зареєстрованим посвідченням;
  • проінформуємо, що з 5 жовтня розпочнуться комплексні перевірки Держпраці, ПФУ та ДФС й Нацполіції щодо зарплат у «конвертах»;
  • визначимося, які нові види порушень було виявлено податківцями під час перевірок підприємців;
  • розглянемо, як Мінфін планує змінити розміри штрафів за порушення порядку ведення касових операцій;
  • ...а також розповімо про те, що банки вже почали повідомляти ДФС про рахунки фізосіб зі статусом ФОП.

Гарного вам читання.

 

***

З 5 жовтня на роботодавців чекають комплексні перевірки з праці
Ще 5 вересня було відомо про ухвалення Кабміном розпорядження, яке дало старт боротьбі з тіньовою зайнятістю. Проте сам текст розпорядження КМУ від 05.09.2018 р. №649-р було оприлюднено лише 19 вересня.

Ним Уряд доручив Держпраці, ДФСУ, Пенсійному фонду, Нацполіції, іншим центральним органам виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування провести:

  • до 5 жовтня 2018 року інформаційно-роз’яснювальну кампанію про заплановані заходи та неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин;
  • починаючи з 5 жовтня 2018 року комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення.

При цьому ДФСУ, ПФУ, Нацполіція та інші органи будуть щомісяця до 10 числа подавати Держпраці інформацію про проведену роботу для її узагальнення та подальшого звітування Уряду.

Хто з органів влади має право проводити комплексні перевірки з питань праці ми розповідали тут; яких штрафів чекати за порушення трудового законодавства дивіться тут; а про те, як правильно оформляти на роботу новоприйнятих працівників читайте ось тут.

 

Прийти на перевірку може тільки інспектор з праці з зареєстрованим посвідченням
Держпраці з Херсонської області нагадала, що державний контроль за додержанням законодавства про працю здійснюється у формі проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань інспекторами праці Держпраці та виконавчі органи міської влади.

При цьому контрольні повноваження інспектора праці підтверджується службовим посвідченням встановленої Мінсоцполітики форми. Його видає Держпраці, а всі видані посвідчення містяться у реєстрі посвідчень інспекторів праці.

Отже, якщо до вас завітав інспектор праці з метою проведення інспекційного відвідування, ви маєте право перевірити достовірність повноважень посадової особи на сайті Держпраці.

Звертаємо увагу! Посвідчення, щодо якого відсутня інформація в реєстрі вважається недійсним. Тому інспектора з таким посвідченням можна не допускати до перевірки.

 

Чергове оновлення плану-графіка податкових перевірок на 2018 рік (станом на вересень)
ДФСУ оприлюднила оновлений план-графік планових перевірок ДФСУ на 2018 рік. З урахуванням коригування (станом на 12.09.2018 р.) викладено:

  • Розділ І плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;
  • Розділ ІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна тут.

Згідно з оновленим планом-графіком у 2018 році відбудеться 8594 планова податкова перевірка. Зокрема, за даними онлайн-сервісу VKURSI:

А от Розділ ІІІ (щодо ФОП) та ІV (щодо перевірок юросіб з питань сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ) змінили 14.09.2018 року. За оновленими даними, у 2018 році податківці проведуть 2043 планових перевірок ФОП і 536 планових перевірок юросіб з питань з ЄСВ, ПДФО та ВЗ.

 

Топ-5 нових порушень підприємців — статистика від ДФС
Податківці у своєму черговому повідомленні навели нові приклади окремих порушень фізособами податкового законодавства. А саме:

  • неоподаткування доходу, який отримується у вигляді прощеного банком боргу;
  • перевищення обсягу операцій з постачання товарів, установленого для обов’язкової ПДВ-реєстрації;
  • порушення порядку нарахування та сплати орендної плати за земельні ділянки;
  • умисне приховування оподатковуваних доходів у значних обсягах;
  • недотримання встановлених строків сплати (перерахування) до бюджету узгоджених сум податкових зобов’язань з ПДФО, ЄСВ і військового збору.

 

Штрафи за порушення порядку ведення касових операцій зменшаться (крім одного)
5 вересня Мінфін оприлюднив законопроект «Про деякі питання застосування фінансових санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» (завантажити). За ним розміри штрафів зменшаться, а деякі залишаться без змін. А саме:

  • за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах – у розмірі 100% від суми виявленої понадлімітної готівки (на сьогодні двократний розмір суми виявленої понадлімітної готівки за кожний день);

  • за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне оприбуткування) у касах готівки – у двократному розмірі неоприбуткованої (не в повному обсязі та/або несвоєчасно оприбуткованої) суми (на сьогодні п'ятикратний розмір);

  • за перевищення встановлених строків використання виданих під звіт готівкових коштів, а також за видачу під звіт готівкових коштів без повного та своєчасного звітування щодо раніше виданих коштів – у розмірі 25% виданих під звіт сум (тобто як і сьогодні);

  • за проведення готівкових розрахунків (крім розрахунків, проведених із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій відповідно до Закону про РРО) без видачі одержувачем готівкових коштів документа встановленої форми та змісту (квитанції до прибуткового касового ордера, розрахункової квитанції, іншого передбаченого законодавством документа), який підтверджує сплату особою готівкових коштів, – у розмірі 200% сплачених коштів (на сьогодні у розмірі сплачених коштів).

А от застарілий штраф за використання одержаних в установі банку готівкових коштів не за цільовим призначенням у розмірі витраченої готівки буде скасовано.

При цьому розміри адмінштрафів за вищезазначені види порушень не змінюються.

 

Банки почали повідомляти ДФС про рахунки фізосіб зі статусом ФОП
«Від банків отримана перша інформація про рахунки, відкриті особами, які мають статус ФОП. Зараз вона обробляється. І вже попередній аналіз свідчить: лише третина з них відкрита як рахунки для ведення підприємницької діяльності», – написав в. о. заступника голови ДФС Є. Бамбізов на своїй сторінці в мережі Facebook.

За його ж словами, з майже 2 млн самозайнятих осіб банківські рахунки, відкриті для здійснення підприємницької діяльності, мають лише 964 тис. ФОП. Є. Бамбізов вважає, що йдеться про навмисне заниження оборотів бізнесу і ухилення від податків.

«За попередніми оцінками, від цього бюджет зазнає істотних втрат – мова йде про мільярди гривень», – підкреслив він і звернувся до фізосіб-підприємців із закликом декларувати доходи і працювати прозоро.

Аналітику на цю тему читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»