• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №19(28) | 07.11.2018 р.

Двадцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №19(28) | 07.11.2018 р.

Це – вже дев’ятнадцятий з початку року (і двадцять восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу:

  • поговоримо про чергове оновлення плану-графіка податкових перевірок щодо ФОП та роботодавців;
  • нагадаємо, чим відрізняється договір ЦПХ від трудового та яких умов слід дотримуватися, аби не було штрафів;
  • проінформуємо, що з 7 листопада АСЦК ІДД ДФС буде видавати виключно нові сертифікати;
  • зупинимося на нових правилах проведення планових перевірок ліцензійних сфер діяльності;
  • дізнаємося, коли Держпраці може прийти на позапланову перевірку;
  • з’ясуємо, чи повинно бути направлення у інспектора з праці у разі проведення інспекційних відвідувань.

Гарного вам читання!

***

 

Чергові зміни у плані-графіку перевірок юросіб з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ
24 жовтня податківці оновили  Розділ ІV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (станом на 19.10.2018 р.).

Завантажити його можна тут>>

За оновленими даними, у 2018 році податківці проведуть 539 планових перевірок юросіб з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ. Це лише на три перевірки більше, ніж у вересневому плані-графіку таких перевірок.

 

Яка різниця між трудовим договором та ЦПХ?
Фахівці Держпраці у своєму роз’ясненні навели основну ознаку, що відрізняє цивільно-правові відносини від трудових. Нею є те, що трудовим законодавством регулюється процес організації трудової діяльності. А за ЦПД процес організації трудової діяльності залишається за його межами.

Метою такого договору є отримання певного матеріального результату. Виконавець, який працює за цивільно-правовим договором, на відміну від працівника, який виконує роботу відповідно до трудового договору, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, він сам організовує свою роботу і виконує її на власний ризик.

А от яких вимог слід дотримуватися при укладанні та використанні договорів ЦПХ, аби їх при перевірці не визнали трудовими? Читайте ось тут.

 

З 7 листопада АСЦК ІДД ДФС буде видавати виключно нові сертифікати
АСЦК ІДД ДФС нагадав, що 7 листопада 2018 року наберуть чинності основні положення Закону «Про електронні довірчі послуги».

З цієї дати АСЦК ІДД ДФС почне формувати усім своїм клієнтам виключно кваліфіковані сертифікати. Такі сертифікати, як і раніше, будуть використовуватись користувачами електронних довірчих послуг для подання електронної звітності, організації електронного документообігу, отримання адміністративних послуг в електронному вигляді тощо.

Водночас посилені сертифікати відкритих ключів, що були сформовані до 07.11.2018 р., будуть і надалі обслуговуватись АЦСК ІДД ДФС до закінчення їх строку чинності.

 

Планові перевірки ліцензійних сфер діяльності будуть проводитися по-новому
31 жовтня Уряд затвердив нові критерії визначення ступеня ризиків для проведення перевірок державними органами контролю.

Запропонований Мінекономрозвитку ризик-орієнтований підхід до здійснення перевірок дозволяє:

  • встановити чіткі вимоги для визначення ступеня ризику від провадження такої діяльності;
     
  • більш деталізовано та системно підійти до оцінки діяльності суб’єктів господарювання;
     
  • забезпечити оптимальний перерозподіл уваги органів державного нагляду (контролю) з менш ризикових суб’єктів господарювання на більш ризикові;
     
  • сприяти удосконаленню та спрощенню системи державного нагляду, підвищенню об’єктивності, прозорості та неупередженості здійснення заходів державного нагляду (контролю).

Нові критерії визначення ступенів ризику впроваджуються для таких сфер: освітня діяльність, що підлягає ліцензуванню, електронні довірчі послуги, криптографічний захист та технічний запис інформації, ядерна та радіаційна небезпека, містобудівна діяльність, будівництво об’єктів середнього та високого класу наслідків, промисловий вилов водних біоресурсів, оцінка відповідності вимогам технічних регламентів, використання об’єктів права інтелектуальної власності, вивчення та використання надр.

 

Коли Держпраці може прийти з позаплановими перевірками?
Держпраці з Чернівецької області роз’яснила, що ст. 6 Закону №877встановлено підстави для здійснення проведення позапланових перевірок. Ними є:

  1. подання суб’єктом господарювання письмової заяви до Держпраці;
     
  2. перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу Держпраці;
     
  3. звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності).

Позаплановий захід у такому разі здійснюється виключно за погодженням Держпраці.

 

Кого з ФОП перевірять податківці у 2018 році? Чергове оновлення плану-графіка
2 листопада податківці оприлюднили оновлений III розділ плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - фізичних осіб» (станом на 31.10.2018 р.) (завантажити).

Згідно з ним, у 2018 році податківці планують перевірити 2047 фізосіб-підприємців (це лише на 6 ФОП більше, ніж було у попередньому оновленні).

 

І наостанок – аналітика від редакції
На практиці непоодинокі випадки, коли на підприємство приходить інспектор праці лише з посвідченням і починає вимагати кадрові та зарплатні документи за тривалий час. Iнспектор стверджує, що на інспекційне відвідування направлення не потрібне. Чи дійсно це так і що буде, якщо його не допустити до відвідування? Про це ми розповідали в нашому аналітичному матеріалі.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»