• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №1(32) | 09.01.2019 р.

Тридцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №1(32) | 09.01.2019 р.

Це – перший з початку року (і тридцять другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні і нам є про що розповісти.

Цього разу:

  • поговоримо про завершення дії мораторію на планові перевірки контролюючих органів;
  • розповімо про особливості проведення планових перевірок органами держнагляду;
  • проінформуємо про появу нових рахунків для сплати податків у 2019 році;
  • з’ясуємо, яким є новий строк для оскарження актів податкових перевірок;
  • дізнаємося, скільки торговцям доведеться сплатити штрафу за непроведення розрахунків через РРО;
  • визначимося, коли ДФС нараховує штраф та податок без дотримання строку давності.

Гарного вам читання!

***

 

Коли ДФС нараховує штраф та податок без дотримання строку давності?
Тернопільські податківці навели у своєму роз’ясненні норми п. 102.2 ПКУ. За ними грошове зобов’язання може бути нараховане або провадження у справі про стягнення такого податку може бути розпочате без дотримання строку давності, визначеного в абзаці першому п. 102.1 ПКУ. Але це відбувається, якщо:

  • податкову декларацію за період, протягом якого виникло податкове зобов’язання, не було подано;

  • посадову особу платника податків (фізичну особу – платника податків) засуджено за ухилення від сплати зазначеного грошового зобов’язання або у кримінальній справі винесено рішення про її закриття з нереабілітуючих підстав, яке набрало законної сили.

 

Що потрібно знати про планові перевірки?
По-перше, органи державного нагляду здійснюють планові  перевірки за умови письмового повідомлення суб’єкта господарювання про їхнє проведення не пізніш як за десять днів.

По-друге, перед початком перевірок контролери зобов’язані пред’явити керівнику юридичної особи, її відокремленого підрозділу або уповноваженій ним особі (фізичній особі – підприємцю або уповноваженій ним особі) посвідчення (направлення) та службове посвідчення, що засвідчує посадову особу органу державного нагляду (контролю), і надати суб’єкту господарювання копію посвідчення (направлення).

По-третє, контролери можуть здійснювати захід державного нагляду (контролю) виключно у межах питань, зазначених у направленні.

Про це все докладно читайте у нашій новині, а про те, за яких умов контролюючі органи можна не допускати до перевірок, ось тут.

 

З 2019 року у платників стало більше часу на оскарження акта перевірки ДФС
Як відомо, платник податків має право подати контролюючому органу, що проводив перевірку, заперечення та/або додаткові документи, які підтверджують показники, відображені таким платником податків у звітності. На це він має тепер 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання акта перевірки.

Крім того, згідно з п. 56.2 ПКУ, у разі коли платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов'язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого органу, встановлених ПКУ або іншими законами України, він має право звернутися до ДФС зі скаргою про перегляд цього рішення. Така скарга наразі подається 10 робочих днів. Детальніше про це у новині.

 

Зустрічайте! Нові рахунки для сплати податків (поки для 16 областей та Києва)
На виконання наказу Держказначейства від 26.12.2018 р. № 406 2 січня 2019 року змінено реквізити рахунків для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів. Самі зміни до Довідника відповідності символу звітності коду класифікації доходів бюджету можна завантажити тут.

Датою початку здійснення операцій з виконання державного та місцевих бюджетів визначено 03.01.2019 року.

Станом на вечір вівторка 08.01.2019 р. оприлюдено нові рахунки для 16 областей та Києва: 12 у Казначействі та ще 4 в ДФС. Причому для чотирьох областей рахунки оприлюднили і Казначейство, і податківці. Про це ми розповідали тут.

Нагадаємо також, що з 3 січня 2019 року діють нові рахунки для сплати місцевих податків. Ознайомитися з ними можна у новині.

 

Не проводите розрахунки через зареєстровані РРО? Чекайте на штраф!
Податківці вкотре наголошують, що не роздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання призводить до штрафу. А саме, за:

  • вчинене вперше порушення  – 1 гривня;
  • за кожне наступне вчинене порушення – 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг).

 

І наостанок – аналітика від редакції
31 грудня 2018 року закінчилася дія мораторію планових перевірок контролюючих органів. Відтепер перевірятимуть всіх без винятку. Кого перевірять насамперед, як слід вести себе при проведенні планових перевірок? Про це все ми писали ось тут.

 Держпраці: перевірки роботи ФОПів та з ФОПами

 

Держпраці: перевірки роботи ФОПів та з ФОПами
На Великому Річному Семінарі 24 січня Олександр Смирнов детально розповість на своїй лекції про Держпраці: перевірки роботи ФОПів та з ФОПами.

Ще на вас чекають: чотири зіркових лектори (Т. Мойсеєнко, В. Величко, О. Смирнов, М. Кавин), гарячі теми, додаткові відповіді на запитання, відеозапис семінару та вишукані подарунки!

Для учасників у залі приємним завершенням дня стане грандіозна комедійна вистава – «№13 або Олінклюзів».

Приєднуйтесь до залу або ставайте online-учасником семінару вже зараз!

 ***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тута консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»