• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №4(35) | 26.02.2019 р.

Тридцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №4(35) | 26.02.2019 р.

Це – четвертий з початку року (і тридцять п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • розповімо про перше оновлення плану-графіка перевірок ДФС на 2019 рік;
  • визначимося, коли доведеться у 2019 році сплатити 417 300 грн за недопуск Держпраці до перевірки;
  • поговоримо про визначені умови в договорах ЦПХ, які призведуть до визнання їх трудовими;
  • з’ясуємо, до чого призведе відмова щодо проведення інвентаризації при перевірці ДФС;
  • дізнаємося, як податківці проводять камеральні перевірки звітів з ЄСВ.

Гарного вам читання!

***

ДФСУ вперше оновила план-графік перевірок на 2019 рік
ДФСУ на своєму веб-сайті оприлюднила оновлений план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2019 рік. А саме:

  • Розділ І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та Розділ ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (станом на 13.02.2019 р.). Зокрема, 86 юросіб додано до плану, 25 юросіб виключено з нього, а для 117 компаній дата перевірки перенесена. Загалом податківці планують провести 5008 податкових перевірок. Завантажити їх можна тут, а новину на тему читайте тут;

  • Розділ III «Документальні планові перевірки платників податків - фізичних осіб» (станом на 18.02.2019 р.). Згідно з ним, цього року податківці перевірять 1653 ФОП. Завантажити цей розділ можна тут, а прочитати про оновлення ось тут;

  • Розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (станом на 21.02.2019 р.). Ознайомитися з ним можна тут, а новина щодо цього тут. Згідно з оновленням, з перевірками щодо ПДФО, ЄСВ та ВЗ податківці прийдуть до 348 юросіб.


Не допустили Держпраці на перевірку: коли доведеться сплатити за це 417 300 грн?
Держпраці у Чернівецькій області за результатами однієї з проведених нею перевірок зауважила, що невиконання у повному обсязі вимог про надання документів, необхідних для проведення інспекційного відвідування, та створення перешкод у проведенні заходу контролю у сфері виявлення неоформлених працівників призводить до накладання штрафу у розмірі 100 мінзарплат (у 2019 році – 417300 грн).


Як податківці проводять камеральну перевірку звіту з ЄСВ?
У підкатегорії 301.07«ЗІР» податківці нагадують, що відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 13 Закону про ЄСВ документальні та камеральні перевірки з ЄСВ проводяться у порядку, встановленому ПКУ.

З врахуванням ст. 76 ПКУ камеральній перевірці підлягає вся звітність з ЄСВ суцільним порядком. Згода платника ЄСВ на перевірку та його присутність під час проведення камеральної перевірки не обов’язкова.

Звітність, подана платниками ЄСВ, проходить арифметичний та логічний контроль.

Камеральна перевірка даних, заявлених у звітності з ЄСВ, проводиться протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання такої звітності, а у разі отримання такої звітності після граничного строку подання – протягом 30 календарних днів з дати фактичного подання такої звітності.

Але згідно з ч. 16 ст. 25 Закону про ЄСВ строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується. Тому камеральна перевірка дотримання законодавства з питань подання звітності та сплати ЄСВ призначається без дотримання строків давності.


Не погодилися на інвентаризацію під час перевірки ДФС: які наслідки?
Верховний суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в межах справи від 13.02.2019 р. №820/817/17 наголосив: згідно з пп. 94.2.8 ПКУ арешт майна може бути застосовано, якщо платник податків (його посадові особи або особи, які здійснюють готівкові розрахунки та/або провадять діяльність, що підлягає ліцензуванню) відмовляється від проведення відповідно до вимог цього Кодексу інвентаризації основних засобів, ТМЦ, коштів (зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки).

Тобто однією з підстав для застосування арешту майна платника податків є відмова від проведення інвентаризації.

Тому належною підставою для застосування арешту майна відповідно до пп. 94.2.8 ПКУ є відмова платника податків взагалі від проведення інвентаризації, а не відмова від її проведення у присутності посадових осіб контролюючого органу. Про це ми писали ось тут.


Матвідповідальність у договорі ЦПХ призведе до визнання його трудовим
Держпраці у Хмельницькій області розповіла, що за результатами перевірки роботодавцем були надані документи, названі «Договори про надання послуг (виконання робіт) (цивільно-правового характеру)». Вони неодноразово переукладалися із працівниками.

Проте зміст наданих документів передбачає матеріальну відповідальність сторін. А поняття матеріальної відповідальності передбачено та чітко визначено лише нормами ст. 130138 КЗпП.

Тож такі договори ЦПХ було визнано трудовими та за неоформлення трудового договору з кожним працівником встановлено штраф у 30-кратному розмірі мінзарплати за кожного працівника.


І наостанок – аналітика від редакції
Які умови роботи за договором ЦПХ можуть бути підставою для визнання його трудовим? Про це читайте тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»