• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №6(37) | 26.03.2019 р.

Тридцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №6(37) | 26.03.2019 р.

Це – шостий з початку року (і тридцять сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

 

 

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • розкажемо про початок проведення планових перевірок ФСС у 2019 році;
  • поговоримо про набрання чинності положень про податкову та митну служби;
  • розповімо про появу тексту затверджених критеріїв щодо перевірок Держпраці з питань охорони праці, працевлаштування «квотників» та інвалідів;
  • наведемо найпоширеніші ознаки визнання операцій податківцями фіктивними;
  • дізнаємося, скільки листків непрацездатності у 2018 році було видано з порушеннями (на підставі результатів перевірок ФСС);
  • нагадаємо, в який строк можна оскаржити податкову вимогу ДФС щодо податкового боргу;
  • зазначимо, що працівникам планують дозволити уступати борги зі зарплати Держпраці у разі неплатоспроможності роботодавця.

Гарного вам читання!

***

 

До уваги роботодавців! Приготуйтеся до планових перевірок ФСС
21 березня Фонд соцстраху повідомив про відновлення з березня 2019 року планових перевірок страхувальників щодо використання ними коштів Фонду.

На цьому під час селекторної наради з фахівцями управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях та місті Києві наголосила начальник управління по роботі зі страхувальниками ВД Фонду Наталія Зеленська.

«Планові перевірки проводяться фахівцями Фонду виключно за умови наявності вагомих приводів, які чітко визначені напрацьованими ризикоорієнтованими критеріями. Тобто перевірки здійснюються лише тоді, коли страхувальник дає для цього об’єктивні підстави. Наприклад, підставою для перевірки може бути суттєве зростання кількості днів тимчасової непрацездатності на підприємстві, відсутність повідомлення про виплату коштів застрахованим особам упродовж трьох місяців з дня проведення фінансування Фондом за умови, що страхувальник не зміг пояснити цю затримку, системні порушення тощо», – говорить Н. Зеленська.

Плани-графіки перевірок на ІІ квартал 2019 року були опубліковані на сайтах відділень Фонду 19-20 березня. Їх можна переглянути у нашому довіднику.

 

ДПСУ та ДМСУ: набрала чинності постанова про поділ податківців та митників
19 березня Прем’єр-міністр України В. Гройсман підписав постанову КМУ від 06.03.2019 р. №227 і вона була оприлюднена на сайті Кабміну.

А вже 20 березня документ був опублікований в «Урядовому кур'єрі» №54 (6417) та набрав чинності (крім пп. 27 пункту 4 Положення про Державну податкову службу України в частині ліцензування діяльності з виробництва, оптової, роздрібної торгівлі та зберігання пального, що набере чинності з 1 липня 2019 року).

Про це ми докладніше писали тут.

 

З'явилися нові критерії перевірок Держпраці працевлаштування «квотників» та інвалідів
20 березня на сайті Кабміну було оприлюднено текст постанови від 06.03.2019 р. №223. Проте ще досі вона офіційно не опублікована та не набрала чинності.

Ознайомитися з Критеріями можна на нашому порталі.

Віднесення суб’єктів господарювання до високого, середнього або незначного ступеня ризику здійснюватимуть з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, за такою шкалою:

  • від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;

  • від 21 до 40 балів — до середнього ступеня ризику;

  • від 0 до 20 балів — до незначного ступеня ризику.

Планові перевірки здійснюватимуться за діяльністю суб’єкта господарювання, яка віднесена до:

  • високого ступеня ризику — не частіше одного разу на два роки;

  • середнього ступеня ризику — не частіше одного разу на три роки;

  • незначного ступеня ризику — не частіше одного разу на п’ять років.

Періодичність проведення планових перевірок може змінюватися у разі відсутності суттєвих порушень суб’єктом господарювання вимог законодавства шляхом встановлення коефіцієнта 1,5. Зазначене положення не застосовується до суб’єктів господарювання, віднесених до високого ступеня ризику.

Про це ми докладно розповідали у нашій новині.

 

27,3% лікарняних листків видані з порушенням: результати перевірок ФСС
Протягом 2018 року фахівцями ФСС було здійснено перевірки 207 495 листків непрацездатності. Зокрема, під час перевірок страхувальників (роботодавців) проаналізовано 31 481 лікарняний листок, з яких 27,3% видані з порушенням Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності.

У своєму повідомленні ФСС також вказав, що аудит здійснюється з метою забезпечення цільового використання коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування та упередження неправомірних виплат.

Водночас проведення перевірок здійснюється за наявності вагомих підстав і законних приводів.

 

Працівникам дозволять уступати борги зі зарплати у разі неплатоспроможності роботодавця
21 березня на сайті СПО профспілок опубліковано доопрацьований Мінсоцполітики проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права працівників на своєчасну виплату заробітної плати» (завантажити).

Нагадаємо, що вперше цей проект був оприлюднений Мінсоцполітики у жовтні 2018 року (читайте тут). Проте зараз він містить нові додаткові норми.

Зокрема, передбачається:

  • зобов’язати роботодавця сплатити працівнику пеню у розмірі 0,06% від суми боргу за кожний день затримки;

  • надати працівнику у разі неплатоспроможності роботодавця відступлення права вимоги до боржника щодо зобов'язань з виплати заробітної плати шляхом укладення договору відступлення з Держпраці або іншою юридичною особою в порядку, встановленому Мінсоцполітики;

  • встановити припису Держпраці статусу виконавчого документа у разі порушення строків виплати зарплати більш ніж на два місяці.

 

Не погоджуєтеся з податковою вимогою: який строк для оскарження?
Якщо платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов’язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого орган, він має право звернутися до ДФС із скаргою про перегляд цього рішення (п. 56.2 ПКУ). Про це нагадують тернопільські податківці.

Згідно з абз. 1 п. 56.3 ПКУ така скарга подається у письмовій формі протягом 10 робочих днів за днем отримання платником податків ППР або іншого рішення податківців, що оскаржується.

 

І наостанок – аналіз від експертів
Одним з найпоширеніших аргументів ДФС щодо донарахування ПДВ і податку на прибуток є визнання нереальними певних операцій. Які критерії визнання операцій фіктивними? Про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»