• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №13(44) | 17.07.2019 р.

Сорок четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №13(44) | 17.07.2019 р.

Це – тринадцятий з початку року (і сорок четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • визначимося, що буде за невиправлення помилок у формі №1ДФ;
  • зупинимося на вимогах податківців щодо надання первинної документації, яка ведеться в електронній формі;
  • проінформуємо, що Зеленський вимагав Власова звільнитися, а той подав відповідну заяву;
  • розповімо, що Нефьодов очолив Державну митну службу;
  • дізнаємося, кого перевірять податківці у 2019 році на підставі липневого оновлення плану-графіка перевірок ДФСУ для юросіб;
  • наведемо випадки скасування документальної планової перевірки;
  • зазначимо, що план-графік перевірок ДФС розміщено на Інспекційному порталі

Гарного Вам читання!

 

***

Зеленський вимагає звільнитись в.о. голови ДФС Власова (а той написав заяву)
Про це Президент В. Зеленський заявив на нараді з питань розвитку морських портів України в Одесі, 13 липня. «Ми з вами домовилися, що ви звільните митників, якщо вони самі не напишуть заяв на звільнення. Після цього я побачив ваш пост у фейсбуці, і дуже радів, що справді нормальна людина з’явилася, і побачив, що ви їх звільнили. Але надані мені реальні документи не збігалися з вашим постом у фейсбуці. Тобто ви людей відправили у відпустку», – сказав Зеленський. З текстом поста Власова можна ознайомитися тут.

14 липня виконувач обов'язки глави ДФС Олександр Власов все ж написав заяву. Про це він також повідомив у своєму профілі у Facebook. Щоправда:

  • заява написана на Кабмін, і за законом рішення щодо його звільнення має прийняти саме Кабмін;

  • у заяві йдеться не про звільнення, а про «увільнення від виконанння обов`язків голови Державної фіскальної служби»;

  • і написана вона у суботу (але це вже дрібниці).

 

План-графік перевірок ДФС розміщено на Інспекційному порталі
ДРСУ повідомила, що фахівці Інспекційного порталу додали останню інформацію про перевірки з офіціного веб-сайту Державної фіскальної служби України до зручного пошуку на порталі.

Тож відтепер можна зайти на головну сторінку inspections.gov.ua, знайти своє підприємство за кодом чи назвою, або просто вибрати в переліку контролюючих органів «Державна фіскальна служба України» та дізнатися все про перевірки.

 

Зустрічайте! Липневе оновлення плану-графіка перевірок ДФСУ для юросіб
ДФСУ оприлюднила на своєму веб-сайті оновлений (станом на 10.07.2019 р.) план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2019 рік. Традиційно зміни спершу торкнулися лише двох розділів:

  • Розділу І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб». 

  • Розділу ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДФСУ.

Згідно з оновленими даними перших двох розділів, у 2019 році податківці планують провести 5141 податкову перевірку. Це на 16 перевірок більше, ніж в плані-графіку з коригуванням за червень.

За даними онлайн-сервісу VKURSI, 55 компаній додано до плану, 38 виключено з плану, по 26 компаніям дата перевірки перенесена.

 

Нефьодов очолив Державну митну службу
5 липня Кабінет Міністрів призначив Максима Нефьодова Головою Державної митної служби (ДМС) на п’ять років з дати початку фактичного виконання обов’язків.

Максим Нефьодов отримав цей пост як переможець конкурсу на посаду голови ДМС, який був оголошений 20 березня 2019 року Кабінетом Міністрів України в рамках реформи Державної фіскальної служби розпорядженням №162.

Нефьодов вже повідомив про головні завдання нової митниці. Про це читайте тут.

 

Коли документальну планову перевірку може бути скасовано?
Податківці у ІПК від 05.07.2019 р. №3110/6/99-99-14-03-03-15/ІПК зазначили, що положеннями ПКУ не передбачено окремої процедури скасування наказів (рішень) про призначення перевірки.

Але з огляду на ст. 55 ПКУ, рішення про призначення перевірки може скасувати податковий орган вищого рівня.

До того ж ініціатором скасування призначеної перевірки може бути і сам платник податків. Однак для цього йому доведеться пройти процедуру оскарження рішення про призначення перевірки згідно зі ст. 56 ПКУ – в адміністративному (тобто зверненням до податкового органу вищого рівня) або судовому порядку. Про це ми писали тут.

 

Помилилися в ф. №1ДФ та не виправили це: які штрафи при перевірках?
Дніпропетровські податківці нагадали, що у разі виявлення під час документальної перевірки неправильно поданих форм №1ДФ застосовується штраф у розмірі 510 грн.

При цьому відповідальність застосовується до загальної кількості порушень, зазначених у абз. 1 п. 119.2 ПКУ, а не до кожного порушення окремо.

Звертаємо увагу! Це перше роз'яснення ДФС щодо правил застосування штрафу за п. 119.2 ПКУ до декількох помилок, допущених в ф. №1ДФ. Але в ПКУ чітко не вказано про застосування цього штрафу. Тож кожному податковому агенту краще за все отримати індивідуальну консультацію щодо цього питання.

 

Ведете первинку в електронній формі: чи надавати копії при перевірках ДФС?
Податківці з Офісу великих платників зауважили, що платники податків при веденні первинних документів в електронному вигляді зобов'язані під час проведення перевірки надати на їхню вимогу копії документів, що належать до предмета такої перевірки.

При цьому копією документа на папері для електронного документа є візуальне подання електронного документа на папері, яке засвідчене в порядку, встановленому законодавством (ст. 7 Закону №851). Тобто, по суті, це роздруківка електронного документу із підписами осіб, які його склали, засвідчене печаткою (за наявності).

Якщо податківці вимагають від платника паперові копії, на них треба зробити відмітку «Згідно з оригіналом» і засвідчити їх.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»