• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №17(48) | 24.09.2019 р.

Сорок восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №17(48) | 24.09.2019 р.

Це – сімнадцятий з початку року (і сорок восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • дізнаємося, що новий порядок перевірок Держпраці можуть скасувати через суд;
  • поговоримо про чергове оновлення плану-графіка перевірок ДПС;
  • проінформуємо про появу графіків перевірок відділень ФСС на 4 квартал 2019 року;
  • розповімо про можливі зміни у проведенні перевірок та накладанні штрафів за проектом Закону №1210;
  • повідомимо про появу нових договорів про визнання електронних документів ДПС;
  • нагадаємо, з яких причин може завітати Держпраці з 30 серпня.

Гарного Вам читання!

***

 

Новий порядок перевірок Держпраці можуть скасувати через суд
19 вересня до Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов про визнання протиправною постанови Уряду №823, якою було затверджено нові порядки перевірок Держпраці.

На думку позивачів, оскаржувана постанова не відповідає правовим актам вищої юридичної сили (ст. 19 Конституції України, ст. 1-4 Закону №877), а також прийнята з порушенням вимог ст. 21 Закону №1160.

Разом із позовом до суду надійшла заява про його забезпечення, в якій позивачі просять зупинити дію оскаржуваної постанови.

До того ж ще 12 вересня ДРС повідомила, що вона звернулась до Уряду з проханням скасувати постанову КМУ №823, яка була прийнята з порушенням законодавства. Про це ми писали тут.

 

Вересневі зміни у плані-графіку перевірок ДПС
ДПСУ оприлюднила на своєму веб-сайті оновлений (станом на 12.09.2019 р.) план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2019 рік. Традиційно зміни спершу торкнулися лише двох розділів:

  • Розділ І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб";

  • Розділ ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДФСУ.

Згідно з оновленими даними перших двох розділів, у 2019 році податківці планують провести 5157 податкових перевірок. Це на 8 перевірок більше, ніж в плані-графіку з коригуванням за серпень.

А 13 вересня на сайті податківців було опубліковано ще два підкориговані (станом на 13.09.2019 р.) розділи:

  • Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити);

  • Розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити).

Згідно з ними, у 2019 році податківці планують перевірити 1656 фізосіб (лише на одну особу менше, ніж в останньому оновленні за серпень) та 347 юросіб з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ (на два більше ніж в оновленні за серпень).

 

Зустрічайте! Плани перевірок Фонду соцстраху на ІV квартал 2019 року для всіх областей
Нагадуємо, що з березня 2019 року відновлено проведення планових перевірок страхувальників щодо використання ними коштів Фонду. Докладніше про ці перевірки ми писали в окремій аналітиці.

При цьому квартальні плани-графіки проведення планових перевірок повинні розміщуватись на веб-порталах Фонду в областях та місті Києві.

Станом на 23 вересня всі регіональні управління Фонду соцстраху та Фонд у м. Києві оприлюднили Плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІV квартал 2019 року.

З графіками планових перевірок ФСС у розрізі областей можна ознайомитися у нашій новині.

 

З яких причин може завітати Держпраці з 30 серпня?
Держпраці у Тернопільській області повідомила, що інспекційні відвідування проводяться з таких підстав:

  1. за зверненням працівника про порушення стосовно нього законодавства про працю;

  2. за зверненням фізичної особи, стосовно якої порушено правила оформлення трудових відносин;

  3. за рішенням керівника органу контролю про проведення інспекційних відвідувань виключно з питань виявлення неоформлених трудових відносин, прийнятим за результатами аналізу інформації, отриманої із засобів масової інформації, інших джерел, доступ до яких не обмежений законодавством, та інших джерел;

  4. за рішенням суду;

  5. за повідомленням посадових осіб органів державного нагляду (контролю), правоохоронних органів про виявлені під час виконання ними повноважень ознак порушення законодавства про працю щодо неоформлення та/або порушення порядку оформлення трудових відносин;

  6.  за інформацією Держстату, ДПС та ПФУ;

  7.  за інформацією профспілкових органів про порушення прав працівників, які є членами профспілки, виявлених у ході здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю;

  8. за дорученням Прем’єр-міністра України;

  9. за зверненням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

  10. за запитом народного депутата;

  11. у разі невиконання вимог припису.

 

З'явилися нові договори про визнання електронних документів ДПС
У зв’язку з реорганізацією та перейменуванням ДФС на ДПС Державною податковою службою були запроваджені нові договори про визнання електронних документів.

Договори укладаються з ГУ ДПС відповідно до наказу Мінфіну №557. Платники податків укладають Договір про визнання електронних документів з головними управліннями ДПС.

Нові договори у розрізі всіх областей оприлюднено в Е-кабінеті ДПС за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/contract

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
Зростання  розміру більшості штрафів, введення поняття вини платника податків, зміни до порядку розрахунку пені – все це зміни, які пропонуються законодавцями до ПКУ за законопроектом №1210. Докладніше про них читайте ось тут.

Як будуть проводитися перевірки щодо місцезнаходження платника у разі прийняття законопроекту №1210? Що зміниться в проведенні фактичних перевірок? Які зміни чекають у підтвердженні реальності операцій? Про це читайте  тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»