• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №18(49) | 16.10.2019 р.

Сорок дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №18(49) | 16.10.2019 р.

Це – вісімнадцятий з початку року (і сорок дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • визначимося, які документи буде перевіряти ФСС під час перевірок;
  • проінформуємо про прийняття у І читанні законопроекту щодо зменшення трудових штрафів;
  • поговоримо про нові правила боротьби з відмиванням доходів;
  • зазначимо, що для юросіб оновлено план-графік перевірок ДПС;
  • зупинимося на правилах перевірок Держпраці за новим порядком;
  • розповімо про долю податкової міліції.

Гарного вам читання!

***

 

Увага! Для юросіб оновлено план-графік перевірок ДПС
10 жовтня ДПСУ оприлюднила на своєму веб-сайті оновлений (станом на 10.10.2019 р.) план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2019 рік. Як завжди, зміни спершу торкнулися лише двох розділів:

  • Розділу І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;

  • Розділу ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДФСУ.

Згідно з оновленими даними перших двох розділів, у 2019 році податківці планують провести 5183 податкові перевірки. Це на 26 перевірок більше, ніж в плані-графіку з коригуванням за вересень.

 

Податкова міліція залишається! Поки що – у складі ДФС
Уряд постановою від 25.09.2019 р. №846 прийняв рішення щодо розділення сервісної та правоохоронної функцій Державної податкової служби.

Зокрема, передбачено виключення у ДПС функцій з реалізації державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, законодавства з питань сплати ЄСВ та з інших питань.

Згадані функції у сфері правоохоронної діяльності продовжуватиме здійснювати Державна фіскальна служба, що припиняється у зв’язку з реорганізацією, до завершення здійснення заходів з утворення нового органу з розслідування фінансових злочинів. Про це ми зазначали ось тут.

 

Які документи буде перевіряти ФСС під час перевірок?
За інформацією від ФСС, об’єктами ревізій під час проведення контрольних заходів у страхувальників є:

  • протоколи засідань комісії (рішення уповноваженого) із соціального страхування підприємства;

  • заяви-розрахунки для фінансування матеріального забезпечення застрахованих осіб за кошти Фонду;

  • листки непрацездатності;

  • копії посвідчень осіб, які постраждали від аварії на ЧАЕС, учасників війни та інші документи, що підтверджують їх право на пільги щодо оплати листків непрацездатності;

  • трудові книжки та «Індивідуальні відомості про застраховану особу» (форма № ОК-7-з) — для обчислення тривалості страхового стажу;

  • табелі обліку використання робочого часу, графіки змінності;

  • розрахунково-платіжні відомості.

 

Трудові штрафи суттєво зменшать: прийнято за основу законопроект!
3 жовтня ВРУ підтримала за основу у першому читанні законопроект №1233 щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України. За документ проголосували 288 нардепів.

Зокрема, замість накладення штрафу до роботодавців, які фактично допустили працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформили працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, або виплатили заробітну плату без нарахування та сплати ЄСВ та податків, пропонується застосовувати письмове попередження.

Якщо ж таке порушення буде вчинено повторно протягом 365 днів з дати винесення письмового попередження, то до такого роботодавця застосовуватиметься штраф у чотирьохкратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Про це ми писали тут. А про те, як будуть проводитися перевірки Держпраці у разі прийняття законопроекту №1233, читайте тут.

 

Боротися з відмиванням доходів хочуть по-новому
25 вересня Уряд  підтримав проект Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Відповідний законопроект зареєстровано на сайті ВРУ під №2179.

По-перше, розмір суми фінансових операцій, що підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу, збільшується зі 150 до 400 тис. грн, а кількість ознак таких операцій зменшується з 17 до 4.

По-друге, проект закону деталізує механізм замороження активів та зупинення фінансових операцій, посилює вимоги до розкриття кінцевих бенефіціарних власників компаній, а також робить справедливішими санкції за порушення цих вимог.

На думку авторів проекту, значення має масштабність порушення, а не розмір статутного капіталу порушника, тому максимальний штраф становитиме 10 млн нмдг, а не 1% суми зареєстрованого статутного капіталу, як було раніше. Про це все читайте у нашій новині.

 

Ми можемо без попередження приходити на будь-які підприємства з перевірками, – голова Держпраці
За словами голови Держпраці Р. Чернеги, у зоні ризику залишаються громадське харчування, сільське господарство та будівництво. У цих сферах ситуація наразі кардинально не поліпшилася. Найбільше порушень трудового законодавства фіксується у дрібному та середньому бізнесі (особливо щодо офіційного оформлення працівників).

Щойно бізнес бачить, що контролю стає менше, як це сталося після заборони на перевірки, то починає рідше оформляти працівників офіційно. Якщо перевірки знову скасують, то це призведе до втрат від надходжень ЄСВ та ПДФО.

До того ж найбільше спільних інспектувань Держпраці провела з Пенсійним фондом – понад 1500 за 2018-2019 роки. З ДПС - 1 334 спільні перевірки, а з Нацполіцією - 251. Голова Держпраці додав, що ДПС за результатами своїх перевірок надавала інформацію, де є неоформлені працівники.

 

Робота з запитами ДПС – 2019: вебінар від редакції
22 жовтня редакція проведе вебінар: Робота з запитами ДФС (вже ДПС) – 2019.

Лектор – Смирнов Олександр, податковий адвокат, керівник юридичного центру «Смирнов та Партнери».

На вебінарі ми розглянемо актуальні підстави для направлення запитів, варіанти наших реакцій на запити і їх наслідки, а також план дій, якщо все ж таки після запиту прийде перевірка.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 0 грн.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»