• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №2(56) | 11.02.2020 р.

П'ятдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №2(56) | 11.02.2020 р.

Це – другий з початку року (і п’ятдесят шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • проінформуємо, що з 2 лютого діють нові трудові штрафи;
  • зауважимо, що за результатами перевірок ДПС вже не вважає шведський стіл додатковим благом;
  • наголосимо, що з 10 лютого розпочалися масові перевірки Держпраці;
  • зупинимося на правилах застосування нових трудових штрафів за старі помилки;
  • розповімо, що з лютого розпочалися рейди ДПС щодо ФОП-«нелегалів»;
  • нагадаємо, які кадрові документи перевіряє ДПС під час перевірки оформлення працівників;
  • зазначимо, що ДПС почала видавати інформаційні листи з роз'ясненнями.

Гарного Вам читання!

***

 

Нові трудові штрафи з 2 лютого: кому, за що і скільки?
31 січня Президент підписав Закон від 12.12.2019 р. №378-IX «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України)». Ознайомитися з ним можна тут.

1 лютого Закон був опублікований в «Голосі України» №20/2020. Відповідно з 2 лютого він набрав чинності (з дня, наступного за днем його опублікування).

Згідно зі змінами, за неоформлених працівникв та зарплату у «конвертах» доведеться сплатити 10 мінзарплат (у 2020 році 47230 грн) за перше порушення, а для «єдинників» І-ІІІ груп буде попередження. 30 мінзарплат (141690 грн) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, буде коштувати повторне протягом двох років з дня виявлення порушення.

Про це та про інші нові види штрафів та правила їх застосування читайте у нашій аналітиці за посиланням.

 

Розпочалися рейди ДПС щодо ФОП-«нелегалів»
Херсонські податківці повідомили, що з початку лютого 2020 року розпочалися рейди з легалізації підприємницької діяльності та найманої праці. За їхніми словами, на цей раз підприємці-«нелегали» просто розбігалися та зачиняли торгівельні точки.

За перші 15 хвилин контрольно-перевірочних заходів майже всі підприємці, які здійснювали діяльність з роздрібної торгівлі різними групами товарів, позакривали свої робочі місця.

Загалом учасники рейду перевірили 3 суб’єкта господарювання, які здійснювали підприємницьку діяльність.

 

Які кадрові документи перевіряє ДПС під час перевірки оформлення працівників?
Київські податківці навели перелік документів, які перевіряються під час фактичних перевірок щодо оформлення трудових відносин з працівниками:

  • штатний розклад;

  • табелі обліку робочого часу;

  • трудові договори (контракти);

  • цивільно-правові договори;

  • повідомлення, направлені до органів ДПС про прийняття працівника на роботу, наказ (розпорядження) і заява про прийняття на роботу;

  • документи, що підтверджують нарахування й виплату заробітної плати, авансу, індексації, відпускних і інших нарахувань працівникам;

  • податкова звітність та звітність з єдиного внеску;

  • інші документи, пов’язані з предметом перевірки.

Для з'ясування факту належного оформлення трудових відносин з працівником, який здійснює трудову діяльність, можуть використовуватися документи, що посвідчують особу, або інші документи, які дають змогу її ідентифікувати (посадове посвідчення, посвідчення водія, санітарна книжка тощо).

 

ДПС почала видавати інформаційні листи з роз'ясненнями
ДПС розпочала серію публікацій інформаційних листів. Теми для роз’яснення визначатимуться, спираючись на адміністративну практику, а також запити, які надходять від платників.

Так, в інформаційному листі №1 від 28.01.2020 р. висвітлено такі питання:

  • внесення процентів по кредиторській заборгованості перед нерезидентом до статутного капіталу української компанії: до чого прирівнюється?

  • операція з повернення учаснику товариства коштів або майна, раніше внесених ним до статутного капіталу товариства: як оподатковується?

  • повернення коштів, передбачене програмами лояльності, не включається до бази оподаткування ПДВ;

  • акцизна накладна на втрачене та/або використане пальне;

  • роздрібний продаж алкогольних напоїв.

В інформаційному листі №2 від 06.02.2020 р. податківці навели перелік рішень, прийнятих на користь платників податків у процедурі адміноскарження.

 

Шведський стіл більше не є додатковим благом: нова позиція ДПС
В інформаційному листі ДПС № 2, серед іншого, наведено дуже цікаву ситуацію: податківці під час перевірки встановили, що працівники товариства отримали дохід як додаткове благо у вигляді вартості безоплатного харчування на загальну суму 1 млн грн. При цьому товариство як податковий агент не утримало ПДФО та військовий збір із такого доходу.

Рада бізнес омбудсмена (РБО) у зв’язку з перевіркою надіслала до ДПС листа, у якому зазначила, що питання оподаткування харчування працівників за принципом так званого «шведського столу» є додатковим благом працівників підприємства за умови персоніфікації конкретної фізичної особи.

ДПС погодилася з позицією РБО та скасувала ППР, а скаргу товариства — задоволено.

На жаль, нового офіційного роз'яснення від ДПС щодо цього питання немає. До того ж в інформаційному листі такий висновок було зроблено тільки щодо окремої перевірки. Тож наразі при визнанні податківцями під час перевірок шведського столу додатковим благом у податкових агентів є два способи захистити себе: звернутися до Ради омбудсменів або йти до суду. Про це ми писали тут.

 

З 10 лютого розпочалися масові перевірки Держпраці
10 лютого Держпраці проінформувала, що з 1 лютого розпочалися інформаційні заходи для роботодавців. Перелік охоплених інформаційними заходами роботодавців, опрацьований ПФУ, становить 190 тисяч. Із загальної кількості виокремлено понад 15 тисяч роботодавців, які використовують незадекларовану працю. Так, під час інформаційних візитів інспекторами праці у зазначених роботодавців встановлено приблизно 49 тисяч осіб, не зареєстрованих в реєстрах ПФУ.

З 10 лютого 2020 року розпочався наступний етап – інспекційна кампанія, під час якої планується охопити інспектуваннями віднесених до зазначеного переліку роботодавців.

Якщо інспектор праці виявить незадекларованого працівника, він буде зобов’язаний вжити заходи щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

 

Нові штрафи та старі порушення: офіційна позиція Держпраці
6 лютого Держпраці на своєму сайті опублікувала новину про зміну штрафів за порушення законодавства з праці.

По-перше, скористатися новими розмірами штрафів та порядком їх застосування «заднім числом» можуть спробувати хіба роботодавці-фізособи (якщо вони потрапляли під перевірки від Держпраці).

Більшість роботодавців, яких перевіряє Держпраці, – це юрособи та ФОП. І для них зворотної дії закон не матиме. Тобто зменшити вже застосовані до них штрафи у зв'язку зі змінами до ст. 265 КЗпП, які запрацювали з 2 лютого 2020 року, не вийде.

По-друге, притягнення до відповідальності за порушення законодавства про працю має здійснюватися відповідно до редакції ч. 2 ст. 265 КЗпП, яка діяла на день виявлення порушення (підписання акта інспекційного відвідування).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»