• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №3(57) | 25.02.2020 р.

П'ятдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №3(57) | 25.02.2020 р.

Це – третій з початку року (і п’ятдесят сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • наголосимо, що роботодавці з «малими» зарплатами знаходяться під особливим контролем ДПС;
  • визначимося, коли ДПС має право дізнаватися про рух коштів на рахунках фізосіб;
  • зауважимо, що масові перевірки Держпраці триватимуть до кінця 2020 року;
  • поговоримо про появу проекту форми попередження про трудові порушення;
  • проінформуємо про перше оновлення плану-графіка перевірок ДПСУ на 2020 рік.

Гарного Вам читання!

***

 

Роботодавці з «малими» зарплатами під особливим контролем ДПС
Волинські податківці наголосили, що у січні 2020 року було проінформовано профільні комісії при органах місцевої влади про 918 випадків, коли роботодавці порушили гарантії в оплаті праці.

Підставою для офіційного інформування органів влади стала подана працедавцями звітність, аналіз якої засвідчив: господарюючі суб’єкти допускають випадки виплати зарплат на рівні менше мінімального.

Саме 249 таких працедавців запросили на засідання відповідних комісій при органах місцевої влади, а 1364 представники господарюючих суб’єктів спілкувалися з представниками ДПС щодо причин порушень соціальних гарантій найманим працівникам.

 

Коли ДПС має право дізнаватися про рух коштів на рахунках фізосіб?
Інформація про те, що вводиться новий податок і тепер будуть оподатковуватися всі кошти, які надходять на приватні картки, не відповідає дійсності. Оподаткування здійснюватиметься виключно у випадках, передбачених чинним законодавством.

Звертаємо вашу увагу, що інформація про банківські рахунки звичайних фізичних осіб (які не є ФОПами) може бути надана банком лише:

  • за запитом ДПС – щодо наявності банківських рахунків;

  • за рішенням суду – про рух коштів чи про будь яку іншу інформацію щодо рахунка.

Отже, якщо ДПС дізнається про номер рахунку фізичної особи, то для розкриття детальнішої інформації по ньому (про рух коштів тощо) зобов’язана звернутися в суд. Про це ми писали тут.

 

Масові перевірки Держпраці триватимуть до кінця 2020 року
На сайті Уряду з'явилася детальна інформація щодо проведення компанії з детінізації праці.

За словами Гончарука, за даними Держстату, майже кожен п'ятий українець працює неофіційно. При цьому  найбільше неоформлених налічується в сільському господарстві, оптовій та роздрібній торгівлі, будівництві, транспорті та кур’єрській діяльності. 

З 20 по 31 січня пройшла інформаційна кампанія. 600 інспекторів праці відвідали та провели роз’яснювальну роботу понад 180 тисячам роботодавців у сфері торгівлі. При цьому у понад 56 тис. випадків до візитів долучались Пенсійний фонд, Державна податкова служба, Державна служба зайнятості, місцеве самоврядування.

Результатом такої активної інформаційної кампанії стало те, що лише за два тижні у січні цього року до ДПС надійшло 107,1 тис. повідомлень про укладення трудових договорів з 202 тис. працівниками.

За інформацією Уряду, інформаційні та інспекційні кампанії в цих галузях будуть проведені у цілому в 2020 році. Тобто виходить, що до таких роботодавців Держпраці зможе завітати в будь-який час протягом 2020 року.

 

З’явився проект форми попередження про трудові порушення
14 лютого на сайті СПО профспілок з’явився проект наказу МЕРТ (завантажити). 

Цей проект містить форму попередження про трудові порушення. Але в пояснювальній записці до цього проекту зауважено, що за новим Порядком №1132, крім акта та припису, інспектор з праці має ще заповнювати та надавати попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю.

Тобто ця форма має надаватися всім роботодавцям за результатами інспекційних відвідувань.

У поточних умовах без затвердженої форми попередження порядок оформлення результатів перевірок працює не повністю. Тому штрафи за порушення трудового законодавства застосовуються не правомірно. Не чітко, але про це йдеться й у пояснювальній записці до проекту. Зокрема, в ній наведена така фраза: «Наразі форма попередження не визначена, що унеможливує забезпечення реалізації ст. 265 КЗпП».

Держпраці у роз’ясненні наголошувала тільки на неможливості застосування фінштрафів за абз. 2 та 6 ч. 2 ст. 265 КЗпП. Але у суді можна буде доказати свою правоту й щодо інших видів штрафів, оскільки Порядком №1132 не встановлено випадків, коли попередження виписується, а коли – ні.

 

Перше оновлення плану-графіка перевірок ДПСУ на 2020 рік
12 лютого ДПСУ оприлюднила на своєму веб-сайті оновлений (станом на 12.02.2019 р.) план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2020 рік. Поки що зміни торкнулися лише двох розділів:

  • Розділу І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;

  • Розділу ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна тут >>

Згідно з оновленими даними перших двох розділів, у 2020 році податківці планують провести 4143 податкові перевірки юросіб.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»