• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №6(60) | 14.04.2020 р.

Шістдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №6(60) | 14.04.2020 р.

Це – шостий з початку року (і шістдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • повідомимо про оновлення плану-графіка перевірок ДПСУ у зв'язку з карантином;
  • розкажемо, який новий вид шахрайства з’явився від псевдоподатківців;
  • поговоримо про додаткові обмеження на планові перевірки контролюючих органів;
  • дізнаємося, як працює новий сервіс Держпраці «Інтерактивні інспектори для консультування роботодавців»;
  • наголосимо, які фактичні перевірки ДПС можуть проводитися під час карантину;
  • зауважимо, що відповідальність роботодавця за затримку зарплати пропонують посилити.

Гарного Вам читання!

***

 

План перевірок ДПСУ підкориговано у зв'язку з карантином
27 березня на сайті податківців опубліковано два підкориговані (станом на 27.03.2020 р.) розділи плану-графіка перевірок ДПС:

  • Розділ ІІІ  «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити);

  • Розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити).

За оновленими даними, у 2020 році податківці планують перевірити 1641 фізособу (це на три особи більше, ніж в оновленні за 13.03.2020 р.) та 354 юрособи з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ (на шість менше ніж в початковому плані-графіку на 2020 рік).

Як роз'яснили в ДПСУ, коригування плану-графіка на 2020 рік здійснено в частині перенесення термінів проведення документальних планових перевірок юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати ПДФО, ВЗ і ЄСВ, які мали розпочатися у періоді з 18 березня по 31 травня  2020 року та на день набрання чинності Закону не були розпочаті.

Так, на червень-грудень 2020 року перенесено перевірки 961 СГ, 993 перевірок ФОП та  79 перевірок з питань ПДФО, ВЗ і ЄСВ.

 

Новий вид шахрайства від псевдоподатківців: перевірка масок та дезінфікуючих засобів
За інформацією ДПС, «псевдоподатківці» на Сумщині залякували підприємців перевірками наявності масок та дезінфікуючих засобів.

Шахраї телефонували до керівників підприємств чи підприємців (переважно власників аптечних закладів) та повідомляли про перевірки наявності масок та дезінфікуючих засобів.

При цьому особи, які телефонували, повідомляли про можливість врегулювання питання через керівництво та вимагали 10 тис. грн «за невтручання в діяльність».

 

Відповідальність роботодавця за затримку зарплати пропонують посилити
25 березня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №3264 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту працівника у випадку затримки виплати заробітної плати». Його авторами є Г. Третьякова та А. Остапенко («Слуга народу»).

Зокрема, законопроектом пропонується посилити відповідальність посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності за порушення строків виплати працівнику винагороди за працю шляхом:

  • забезпечення першочерговості виплати заробітної плати;

  • зобов’язання  роботодавця одночасно з виплатою компенсації відповідно до Закону  «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати», сплатити працівнику пеню у розмірі 0,5 відсотка суми боргу за кожен календарний день такої затримки;

  • надання права працівнику тимчасово припинити виконання роботи у разі затримки виплати заробітної плати та інших сум, належних працівникові, на термін більше 7 календарних днів.

Про це та про інші заплановані наслідки для посадових осіб та ФОП читайте тут.

 

З 2 квітня діють додаткові обмеження на планові перевірки контролюючих органів
За Законом №540 до 30 червня 2020 року забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Водночас дана заборона не стосується державного нагляду (контролю):

  • за діяльністю суб’єктів господарювання, які відповідно до затверджених КМУ критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику;

  • у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;

  • у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Про це ми писали тут.

 

Інтерактивні інспектори для консультування роботодавців на час карантину
За інформацією Держпраці, з 2 квітня впроваджено функцію «інтерактивний інспектор» для забезпечення  роботодавців і працівників інформацією та роз’ясненнями щодо ефективних засобів дотримання законодавства та запобігання можливим його порушенням.

Поставити свої запитання та отримати відповіді на них можливо засобами телефонного зв’язку, на електронну пошту, за допомогою соціальних мереж та інших комунікаційних засобів, інформація про які розміщена на офіційних веб-сайтах Держпраці та її територіальних органів.

 

Фактичні перевірки ДПС під час карантину: які види дозволено? 
Нормами Закону №540 встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18 березня по 31 травня 2020 року, крім:

– документальних позапланових перевірок з підстав, визначених пп. 78.1.8 ПКУ;

– фактичних перевірок в частині порушення вимог законодавства в частині:

  • обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

  • цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

  • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

  • здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених пп. 80.2.280.2.3 та 80.2.5 ПКУ.

Тобто з 2 квітня розширено перелік дозволених видів фактичних перевірок під час карантину. Про це ми зазначали ось тут.

 ***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»