• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №10(64) | 10.06.2020 р.

Шістдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №10(64) | 10.06.2020 р.

Це – десятий з початку року (і шістдесят четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • зазначимо, що наприкінці травня ДБР провело обшуки в ДПС через маніпуляції з ПДВ;
  • зупинимося на змінах в проведенні податкових перевірок та накладанні штрафів за Законом №466;
  • розповімо, чи надаються письмові ІПК протягом дії карантину;
  • проінформуємо, що Держпраці відновила позапланові перевірки та інспекційні відвідування;
  • наголосимо, що Мінекономіки затвердило форму попередження про відповідальність за трудові порушення;
  • зупинимося на змінах до порядку коригування плану-графіка перевірок ДПС через Закон №466;
  • зауважимо, що «Prozorro» стало джерелом для перевірок ФОП.

Гарного вам читання!

***

Приготуйтеся! Держпраці відновила позапланові перевірки та інспекційні відвідування
Наприкінці травня фахівці Держпраці з Сумської області зазначили, що на виконання доручення Прем’єр-міністра України та окремого доручення голови Держпраці проводитимуть позапланові перевірки, що були погоджені Держпраці.

Інспекційні відвідування здійснюватимуться на підставі звернень громадян, які надійшли під час карантину та потребують перевірки викладених у них фактів.

Також перевірятиметься додержання законодавства про працю при нарахуванні та виплаті заробітної плати медичним й іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, своєчасність подання повідомлень про встановлені факти інфікування медичних працівників COVID-19.

 

ДБР провело обшуки в ДПС через маніпуляції з ПДВ
Наприкінці травня Державним бюро розслідувань в рамках досудового розслідування кримінального провадження було проведено понад 20 обшуків у службових приміщеннях Державної податкової служби України у місті Києві, Львівській та Донецькій областях.

За наявною інформацією, посадовці центрального апарату та регіональних органів ДПС, зловживаючи службовим становищем, з метою отримання неправомірної вигоди, сприяли протиправному формуванню ПДВ. Таким чином, податківці сприяли функціонуванню «конвертаційно-транзитних» груп суб’єктів господарювання та оминанню ними систем автоматизованого моніторингу оцінки ступенів ризику і, як наслідок, ухиленню від сплати податків в особливо великих розмірах.

 

Як змінився порядок коригування плану-графіка перевірок ДПС через Закон №466?
Запорізькі податківці зауважили, що з 23 травня внесення змін до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на поточний рік допускається не частіше одного разу в першому та одного разу в другому кварталі такого року, крім випадків коли зміни пов'язані зі змінами найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок.

Оновлений план-графік на офіційному веб-сайті ДПС оприлюднюється:

  • до 30 числа останнього місяця кварталу,

  • у випадках змін найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок - до 30 числа місяця, що передує місяцю, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки.

 

Чи надаються письмові ІПК протягом дії карантину?
На період з 29.05.2020 р. по останній календарний день місяця (включно) завершення дії карантину зупиняється перебіг строків:

  • надання контролюючими органами на запити платників податків індивідуальних податкових консультацій (ст. 52 ПКУ);

  • надання контролюючими органами платникам податків нових ІПК, підготовлених з урахуванням висновків суду про скасування раніше наданої ІПК (ст. 53 ПКУ).

Тобто, якщо контролюючий орган отримає запит платника податків на отримання ІПК, термін розгляду якого припаде в період з 29.05.2020 р. по останній календарний день місяця дії карантину, то не буде вважатись порушенням, якщо ІПК буде надано не у встановлений, із продовженням, 40 денний строк для розгляду запиту і підготовки відповіді, а наприклад, на 45-й день. Про це ми писали тут.

 

«Prozorro» стало джерелом для перевірок ФОП
Київські податківці наголосили, що за новими правилами стає обов’язковим використання електронної системи «ProZorro» для державних закупівель вартістю від 50 тис. грн, тобто поріг безтендерних закупівель знижено з 200 тис. грн до 50 тис. гривень.

Звітувати у системі ProZorro потрібно буде за всі закупівлі (навіть від 1 копійки). Раніше ж замовники надавали звіт у систему «ProZorro» від 50 тис. гривень.

Тож тепер відкритою та загальнодоступною, а відповідно, такою, що підпадає під дію Податкового кодексу України, є інформація про всі публічні закупівлі вартістю від 1 грн, у тому числі інформація та документи, які оприлюднені сторонами закупівельного процесу відповідно до вимог Закону.

 

Мінекономіки затвердило форму попередження про відповідальність за трудові порушення
Мінекономіки наказом від 19.05.2020 р. №919 затвердило форму попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 9 червня його ще не було опубліковано в офіційних джерелах. 

До появи затвердженої форми попередження порядок оформлення результатів перевірок працював не повністю. Тому у роботодавців були підстави стверджувати, що штрафи за порушення трудового законодавства застосовувалися до них неправомірно.

Але надання попередження роботодавцю ще не означає, що він має сплатити штраф за результатами перевірки. Ця форма лише попереджає, що за виявлені в роботодавця порушення чинним законодавством передбачено певну відповідальність (і прописує, яку саме). Підставою для сплати фінансового штрафу (за ст. 265 КЗпП) є постанова уповноваженої посадової особи Держпраці, а для адмінштрафу (за ст. 41 КУпАП) - рішення суду.

Сама форма попередження містить загальну інформацію та таблицю. Про це ми писали тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції «Дебету-Кредиту»
Які умови для відповідальності ДПС? Що змінилося в функціонуванні Е-кабінету? Як буде працювати новий порядок використання ІПК? Якими стали  строки зберігання документів? Що є новою підставою для продовження строку проведення перевірок? Про це все ми зазначили тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»