• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №12(66) | 08.07.2020 р.

Шістдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №12(66) | 08.07.2020 р.

Це – дванадцятий з початку року (і шістдесят шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • наведемо рівень довіри до податкової міліції (статистика від ДФС);
  • зупинимося на штрафах, які почали діяти з 23 травня;
  • наголосимо, що Зеленський ліквідував Нацкомфінпослуг;
  • зазначимо, хто з контролюючих органів має право на проведення перевірок під час карантину, а хто ні;
  • проінформуємо, що Уряд посилює перевірки вантажоперевезень;
  • розповімо, що Кабмін ухвалив законопроект про штрафи за відсутність масок у громадських місцях;
  • дізнаємося, які нові підстави для позапланових перевірок ДПС діють з 23 травня.

Гарного вам читання!

***

 

Який рівень довіри до податкової міліції: статистика від ДФС
6 липня ДФС розповіла, що нею було проведено власне опитування думки українців щодо рівня довіри до податкової міліції. Воно показало, що повністю довіряють і підтримують податкових міліціонерів лише 20,6% респондентів.

Як зазначив в.о. голови ДФС Сергій Солодченко, не довіряють податковій міліції понад 60% опитаних. «ДФС вперше запитала у суспільства, чи дійсно податковій міліції не довіряє більшість українців. І хоч у дослідженні взяла участь невелика кількість людей, треба визнати, що його результати є доволі невтішними, проте показовими», – зазначив Сергій Солодченко.

 

Зеленський ліквідував Нацкомфінпослуг
30 червня Президент Володимир Зеленський підписав Указ про припинення діяльності Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг). Для її ліквідації буде створена спеціальна комісія.

«Припинити Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, шляхом ліквідації», - йдеться в Указі.

Головою комісії з ліквідації була призначена керівник апарату Нацкомфінпослуг Тетяна Галабудська. Вона повинна в тримісячний термін поінформувати про результати ліквідації. Про це читайте тут.

 

Уряд посилює перевірки вантажоперевезень 
1 липня на своєму засіданні Уряд схвалив протокольне рішення, яким доручив Міністерству фінансів спільно з Державною фіскальною службою, Міністерством інфраструктури та Укртрансбезпеки з 1 липня по 30 вересня цього року забезпечити проведення посилених заходів перевірки товарно-транспортних накладних з перевезення вантажів автотранспортом (за місцем провадження діяльності вантажовідправника). Про результати проведених заходів відповідні відомства та служби мають поінформувати Кабінет Міністрів до 31 жовтня. Про це повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

 

Штрафи за відсутність масок у громадських місцях: Уряд ухвалив законопроект 
1 липня Кабінет Міністрів України ухвалив законопроєкт Мін’юсту, яким пропонується посилити адміністративну відповідальність власників громадських установ і закладів, а також маршруток за недотримання маскового режиму відвідувачами й пасажирами.

«Встановлюємо спеціальну відповідальність за неносіння масок для громадян України і окремо – відповідальність юридичних осіб: власників будинків, споруд і громадського транспорту під час перебування громадян, які зобов’язані пропускати громадян у вказані приміщення лише за наявності масок. При цьому штрафи для фізичних осіб будуть істотно зменшені. Так, за загальними правилами карантину, які діють на сьогодні, штраф за відсутність маски для громадян складає 17 тисяч грн. Натомість законопроектом передбачено штраф від десяти до п’ятнадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян – це всього170-255 грн. Для посадових осіб розмір штрафу залишається незмінним. Водночас для юридичних осіб суми штрафів за недотримання маскового режиму будуть збільшені та становитимуть від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 3 400 грн до 5 100 грн)», - зазначив очільник Мін’юсту.

 

Які нові підстави для позапланових перевірок ДПС? 
З 23.05.2020 року підставами для проведення документальної позапланової перевірки є, зокрема:

  • неподання платником податків в установлений законом термін податкової декларації, розрахунків, звітності для податкового контролю за трансфертним ціноутворенням відповідно до п. 39.4 ПКУ, якщо їх подання передбачено законом. Це надасть можливість організувати такі перевірки у разі неподання платником податків звітності для податкового контролю за трансфертним ціноутворенням;

  • отримання інформації, що свідчить про ведення нерезидентом господарської діяльності через постійне представництво на території України без взяття на податковий облік. Ця норма запроваджена з метою податкового контролю, у тому числі контролю за постановкою на облік представництв нерезидентів.

Крім цього, з 23.05.2020 року з ПКУ виключено норму, згідно з якою документальна позапланова перевірка проводилась контролюючим органом на підставі отриманого судового рішення (слідчого судді) про призначення перевірки, винесеного ними відповідно до закону. Про це ми зазначали ось тут.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
Як змінилися штрафні санкції за порушення податкового законодавства завдяки Закону №466? З яких дат ці нові штрафи діють? Про це ми писали тут.

Хто з контролюючих органів може завітати на перевірки під час карантину, а хто ні? Що буде за недопуск до перевірок через припинення діяльності підприємства на час карантину? Про це читайте ось тут. 

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»