• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №13(67) | 21.07.2020 р.

Шістдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №13(67) | 21.07.2020 р.

Це – тринадцятий з початку року (і шістдесят сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • проінформуємо, що Мінекономіки затвердило форму постанови щодо штрафів за порушення законодавства про працю;
  • зазначимо, що ПФУ готує зміни в обміні даними для перевірок Держпраці; 
  • дізнаємося, як та коли ДПС має право коригувати свій план-графік перевірок;
  • розповімо, що податкова міліція запровадила інститут кримінальних проступків;
  • нагадаємо, що з 1 січня 2021 року почнуть діяти нові умови нарахування пені за несплату податків;
  • зауважимо, що відтепер ФСС фінансує лікарняні та декретні впродовж одного робочого дня;
  • повідомимо, що незабаром замість податкової міліції з'явиться бюро економбезпеки.

Гарного вам читання!

***

 

Штрафи за порушення законодавства про працю: затверджено форму постанови 
Мінекономіки наказом від 19.05.2020 р. №920 (зареєстрований в Мін'юсті 14.07.2020 р. за №657/34940) затвердило форму постанови про накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

Складається вона у двох примірниках:

  • один залишається в уповноваженої посадової особи, що розглядала справу,

  • другий надсилається протягом трьох днів з дня складення суб’єктові господарювання або роботодавцю.

У разі відсутності підстав для складення постанови про накладення штрафу уповноважена посадова особа письмово повідомляє про це суб’єкту господарювання чи роботодавцю.

Зауважимо, що з огляду на зміст нової форми постанови вона буде виписуватися за результатами перевірок не тільки при порушенні законодавства про працю, а також при перевірках питань зайнятості населення.

 

ПФУ готує зміни в обміні даними для перевірок Держпраці 
14 липня Пенсійний фонд оприлюднив проект своєї постанови. Ним  пропонується внести зміни до Порядку обміну інформацією про відомості, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю, затвердженого постановою ПФУ від 29.05.2017 р. №11-1.

Переглянути проект змін можна за посиланням>>

Зокрема, у тексті Порядку ДФСУ буде замінено на ДПСУ.

Крім того буде переглянуто перелік інформації, яка надається Пенсійним фондом Держпраці, включає дані про страхувальників та ПІБ застрахованих осіб. Про це ми писали тут.

 

Як та коли ДПС має право коригувати свій план-графік перевірок?
З 23 травня документальна перевірка платника податків, який був включений до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на поточний рік внаслідок внесення змін у такому році, може бути розпочата:

  • не раніше 1 липня поточного року в разі внесення змін до плану-графіка проведення документальних перевірок на поточний рік у першому кварталі такого року;

  • не раніше 1 жовтня поточного року в разі внесення змін до плану-графіка проведення документальних перевірок на поточний рік у другому кварталі такого року.

Оновлений план-графік оприлюднюється на сайті ДПС до 30 числа останнього місяця кварталу. Про це докладніше читайте ось тут.

 

Податкова міліція запровадила інститут кримінальних проступків
За інформацією ДФС, з 1 липня відбувся розподіл кримінальних правопорушень на кримінальні проступки та злочини. Відтепер термін «кримінальне правопорушення» є узагальнюючим поняттям, яке охоплює, як злочини, незалежно від ступеня їх тяжкості, так і кримінальні проступки. Отже, ряд злочинів, починаючи із 1 липня, класифікуються як кримінальні проступки.

З урахуванням цього та зважаючи на обмежений штатний ресурс підрозділів податкової міліції органів ДФС, осіб, уповноважених здійснювати досудове розслідування кримінальних проступків у формі дізнання, як в центральному апараті, такі і територіальних органах, визначено з числа існуючих працівників слідчих підрозділів.

Виконання функцій керівника органу дізнання, в силу законодавчих вимог, здійснюватимуть керівники слідчих підрозділів органів ДФС.

З 1 січня 2021 року – нові умови нарахування пені за несплату податків 
Дніпропетровські податківці зауважили, що з 1 січня 2021 року при виявленні контролюючим органом за результатами перевірки заниження податковим агентом податкового зобов’язання при нарахуванні (виплаті) оподатковуваного доходу на користь нерезидентів або інших платників податків та/або несвоєчасної сплати, несплати (неперерахування) податковим агентом утриманих (нарахованих) податків до або під час виплати оподатковуваного доходу на користь нерезидента або іншого платника податків пеня буде нараховуватися починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податковим агентом суми податкового зобов’язання, визначеного ПКУ.

А от у випадку несвоєчасного повернення надміру/помилково сплачених платежів, а також несвоєчасного відшкодування сум ПДВ, пеня буде застосовуватися починаючи з першого дня, наступного за останнім днем граничного строку повернення таких коштів.

 

Відтепер ФСС фінансує лікарняні та декретні впродовж одного робочого дня 
Станом на середину липня Фонд соціального страхування України здійснює фінансування заяв-розрахунків на виплату матеріального забезпечення застрахованим особам упродовж одного робочого дня. Зокрема, в оперативному режимі фінансуються допомога з тимчасової втрати працездатності (оплата за лікарняними) і допомога у зв'язку з вагітністю та пологами.

Так, 14 липня ФССУ профінансував заяви-розрахунки, подані роботодавцями по 13 липня включно обсягом 100%.

 

Незабаром замість податкової міліції з'явиться Бюро економбезпеки
1 липня члени Комітету ВРУ розглянули проект Закону про Бюро економічної безпеки №3087 та альтернативні до нього проекти за №3087-1 і №3087-д.

Метою цього законопроекту є розділення сервісної та правоохоронної функцій податкової служби, ліквідація податкової міліції, оптимізація структури та чисельності органів, які ведуть боротьбу зі злочинами у сфері фінансів, усунення дублювання їх функцій та створення Бюро економічної безпеки.

Законопроект визначає законодавче підґрунтя для створення незалежного державного органу, який повинен виконувати функції аналітичної оцінки, запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття злочинів у сфері формування та використання фінансових ресурсів держави, економічної безпеки.

За результатами голосування Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроект №3087-д.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»