• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №14(68) | 05.08.2020 р.

Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №14(68) | 05.08.2020 р.

Це – чотирнадцятий з початку року (і шістдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • повідомимо про появу проектів форм актів та приписів для перевірок Держпраці;
  • зазначимо, як буде працювати ДПС в режимі єдиної юрособи;
  • зупинимося на змінах в порядку проведення трудових перевірок;
  • проінформуємо, що Уряд впевнений в можливості ліквідації податкової міліції до кінця 2020 року;
  • з’ясуємо, як Уряд хоче штрафувати за порушення маскового режиму.

Гарного вам читання!

 

***

Перевірки Держпраці: форми актів та приписів планують оновити 
29 липня 2020 року Держпраці оприлюднила проєкт наказу Мінекономіки (завантажити), яким пропонується затвердити форми документів, що складаються при здійсненні заходів державного нагляду та контролю Держпраці.

Завантажити проекти цих форм можна за посиланням>>

Очікується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Відповідно втратить чинність наказ Мінсоцполітики від 18.08.2017 р. №1338, яким затверджені чинні наразі форми цих документів.

 

Як буде працювати ДПС в режимі єдиної юрособи
За словами Любченка, інституційна реформа передбачає об’єднання всіх територіальних органів ДПС в єдину юрособу, що передбачено Законом №466.

«В Україні відбулася адміністративна реформа, кількість адміністративних одиниць скоротилася. Тобто у кожній області колись ми мали біля 20 районів, сьогодні в середньому залишилось 2-5 районів. Звісно велике обурення в мережах викликала та ситуація, коли люди не зрозуміли, як будуть надаватися послуги. Одразу скажу, що ДПС розвивається трохи іншим чином. У нас є 67 стаття Конституції, де передбачено, що кожен громадянин повинен сплачувати податки, а держава повинна зробити ці умови зручними», – наголосив Олексій Любченко.

Очільник ДПС розповів, що в структурі служби функціонуватимуть 532 структурні одиниці – Державні податкові інспекції. Вони діятимуть виключно як центри обслуговування платників податків. Тобто надаватимуть адміністративні послуги, прийматимуть звітність, надаватимуть консультації тощо.

 

Уряд ліквідує податкову міліцію до кінця 2020 року 
Уряд ліквідує Державну фіскальну службу до кінця поточного року. Скасування ДФС є фактично умовою для другого траншу макрофінансової допомоги для України. Про це повідомив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час візиту в Брюссель.

«Це один з маячків для другого траншу. Це фактично умова для другого траншу. До кінця року ми повинні затвердити концепцію реформування державної податкової служби», - заявив Прем'єр

«Наша ідеологія, це має бути інтелектуальний орган. Не силовим, а інтелектуальним. Тобто орган, який буде мати доступ до баз даних, ресурсів, який буде інтелектуально шукати фінансові порушення, викривати їх і передавати у відповідний орган», - зазначив Шмигаль.

 

Як Уряд хоче штрафувати за порушення маскового режиму: вивчаємо законопроекти 
17 липня 2020 року у Верховній Раді зареєстровані урядові законопроекти:

  •  №3890 «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)»

Ним пропонується запровадити штрафи у розмірі 200-300 н.м.д.г. (3400 грн - 5100 грн) за порушення підприємствами, підприємцями, установами, організаціями санітарного законодавства. А саме за пропуск, допуск особи в громадські будинки, споруди, громадський транспорт під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Штрафуватимуть і якщо не вжили заходів щодо перебування особи в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті без такого засобу індивідуального захисту;

  •  №3891 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)»

Цим законопроектом запроваджується адмінвідповідальність громадян за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок. Відповідно до оновленої  ст. 44-3 КУпАП, штраф становитиме від 10 до 15 н.м.д.г. (170 - 255 грн).

Адмінпротоколи за фактом таких виявлених правопорушень будуть складати працівники Нацполіції та органів державної санітарно-епідеміологічної служби. Про це ми писали ось тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Кабмін розмежував перевірки неоформлених працівників та інші порушення законодавства про працю. Причому неоформлених працівників відтепер перевірятимуть лише інспектори Держпраці. А ще – в інспекторів нові посвідчення, а Держпраці підпорядкована Мінекономіки. Ці зміни почали діяти з 23 липня. Про це читайте докладно ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»