• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №15(69) | 18.08.2020 р.

Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №15(69) | 18.08.2020 р.

Це – п’ятнадцятий з початку року (і шістдесят дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Зокрема:

  • наголосимо, що закон, який пришвидшить розгляд кримінальних проваджень у судах першої інстанції, підписано та опубліковано;
  • проінформуємо, що з 1 вересня ДПС відновлює трудові перевірки щодо неоформлених працівників та зарплат «в конвертах»;
  • дізнаємося, в які строки проводиться податкова документальна перевірка при ліквідації ФОП;
  • нагадаємо, які штрафи застосовуються до роботодавця за порушення трудового законодавства;
  • зазначимо, що у Бюро економбезпеки буде силовий підрозділ.

Гарного вам ичтання!

***

 

З 13 серпня діє новий розгляд кримінальних проваджень у судах першої інстанції
10 серпня Президент Володимир Зеленський підписав Закон №817-IX «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів», який Верховна Рада ухвалила 21 липня 2020 року.

12 серпня його було опубліковано в «Голосі України» №141-142. Таким чином, він набирає чинності з 13 серпня 2020 р.

Як видно з тексту, цей Закон вносить зміни до частин 2 статті 31 та статті 315 ККУ. Ними встановлюється, що кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк понад десять років, здійснюється колегіально судом у складі трьох суддів лише за клопотанням обвинуваченого. Про це ми писали тут.

 

З 1 вересня ДПС відновлює трудові перевірки щодо неоформлених працівників та зарплат «в конвертах» 
Закарпатські податківці зауважили, що з 1 вересня 2020 р. заплановано, що контролюючі органи розпочнуть інспекційну роботу з питань виявлення неоформлених трудових відносин. Інспектори, зокрема, зосередять свою увагу на сфері сільського господарства і будівництва,  торгівлі, громадського харчування, готельно-ресторанного бізнесу.

Окремо податківці наголосили  про обов’язок роботодавців надсилати повідомлення про прийняття працівника на роботу до податкових інспекцій за місцем обліку їх як платників ЄСВ. Таке повідомлення має бути надіслане до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

 

В які строки проводиться податкова документальна перевірка при ліквідації ФОП
ПКУ та нормативно-правовими актами з питань проведення документальних перевірок органами ДПС не встановлено терміну щодо призначення документальної перевірки у разі внесення до ЄДР запису про припинення підприємницької діяльності ФОП або подання до контролюючого органу заяви за формою №8-ОПП фізичною особою, яка припинила незалежну професійну діяльність.

Водночас документальна позапланова перевірка фізичної особи, яка припинила підприємницьку діяльність фізичної особи – підприємця або незалежну професійну діяльність, призначається за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, яке оформлюється наказом, за наявності підстав та з урахуванням строків давності, передбачених ПКУ. Про це ми писали ось тут.

 

Які штрафи застосовуються до роботодавця за порушення трудового законодавства?
До юридичних осіб та фізосіб-підприємців, які використовують найману працю без оформлення трудових відносин, можуть застосовувати фінансову (ст. 265 КЗпП) та адміністративну відповідальність (ст. 41 КУпАП).

Фінансова відповідальність застосовується до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ФОП), якщо вони є роботодавцями, а адміністративна відповідальність – до посадових осіб підприємств, а також ФОП. Фінансова відповідальність може застосовуватись одночасно з адміністративною.

Інспектор праці обов’язково нарахує штраф у трьох випадках:

  1. за недопущення до проведення перевірки;

  2. за створення перешкод у її проведенні;

  3. за виявлення незадекларованої праці: не уклали трудовий договір, не повідомили про найм Державну податкову службу, не сплатили податки.

З усіх інших питань інспектор складає припис, де вказує, що треба виправити. Якщо ви зробите це в зазначені строки, вас не будуть притягати до відповідальності.

Про це все читайте у нашій новині ось тут.

 

У Бюро економбезпеки буде силовий підрозділ
Податкова міліція підлягає повній ліквідації. Замість неї буде створено новий орган — Бюро економічної безпеки, але він теж матиме силовий компонент.

Про це в своєму коментарі заявив голова парламентського комітету з питань фінансів Данило Гетманцев.

Відповідаючи на запитання, чому в Парламенті буксує питання про створення Бюро фінансових розслідувань (чи аналогічного органу) замість Державної фіскальної служби та податкової міліції, Гетманцев розповів, що ця проблема дійсно стала однією з невиконаних Слугою народу програмних обіцянок.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»