• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №16(70) | 09.09.2020 р.

Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №16(70) | 09.09.2020 р.

Це – шістнадцятий з початку року (і сімдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • розкажемо, до кого з 1 вересня завітає Держпраці з трудовими перевірками;
  • наголосимо, що Уряд звільнив Муратова з посади голови ДМС (тимчасово його обов'язки буде виконувати заступник);
  • зауважимо, що незабаром замість податкової міліції з'явиться Бюро економбезпеки;
  • наголосимо, що трудові перевірки Держпраці можуть залишитися на постійній основі;
  • зупинимося на оприлюдненні Мінекономіки законопроєкту про нові правила перевірок контролюючих органів;
  • з’ясуємо, чи буде адмінштраф за помилки в ф. №1ДФ під час карантину.

Гарного вам читання!

 

***

До кого з 1 вересня завітає Держпраці з трудовими перевірками?
Проблеми неформальної економіки і незадекларованої праці є однією з перешкод для України у забезпеченні гідної праці і високих темпів зростання. Про це розповів Держцентр зайнятості напередодні інспекційної компанії.

За останніми оприлюдненими даними на офіційному сайті Держстату (1 квартал 2020 року) 3404,1 тис. осіб в Україні були зайняті неформально, зокрема, у сільському господарстві – 1433,1 тис. осіб, у промисловості – 207,7 тис. осіб, у будівництві – 578,7 тис. осіб, у торгівлі – 578,7 тис. осіб, у транспортній сфері – 129,4 тис. осіб, у тимчасовому розміщуванні та організації харчування – 85,1 тис. осіб.

З 01.09.2020 р. заплановано проведення інспекційних заходів у роботодавців, які мають найвищий ризик застосування незадекларованої праці. Це суб’єкти, у яких обсяг наданих послуг (виконаних робіт) не відповідає фактичній чисельності найманих працівників, у яких відбулося зменшення кількості найманих працівників під час карантину та відсутня позитивна динаміка працевлаштування після пом’якшення карантинних заходів, а також ті, які приховують трудові відносини, замінюючи їх іншими видами цивільних або господарських відносин.

Про правила проведення трудових перевірок та про збільшені суми штрафів ми розповідали у своїй аналітиці.

 

Трудові перевірки Держпраці можуть залишитися на постійній основі 
З 1 вересня інспектори праці Управління Держпраці у Сумській області розпочали планові перевірки щодо дотримання роботодавцями трудового законодавства, а саме офіційного оформлення на роботу найманих працівників. Вже перші заходи державного контролю дали змогу зафіксувати чимало порушень. Про перші результати інспекційної діяльності 7 вересня розповіла заступник начальника Управління Держпраці Наталія Антоненко. Фахівець звернула увагу на складнощі, з якими стикаються інспектори праці під час проведення інспектувань.

Терміни перевірок не фіксовані і скоріш за все вони проходитимуть вибірково на постійній основі, тому роботодавцям не слід розслаблятися.

 

Уряд звільнив Муратова з посади голови ДМС
Кабінет Міністрів звільнив Ігоря Муратова від виконання обов'язків голови Державної митної служби України. Відповідне рішення ухвалене на засіданні Уряду 19 серпня. 

За позицією Марченка, зміна т.в.о голови Державної митної служби сталася через зволікання реформування відомства, зокрема в сфері переходу відомства до роботи в форматі єдиної юрособи.

 

Незабаром замість податкової міліції з'явиться Бюро економбезпеки
3 вересня ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт №3087-д щодо створення Бюро економічної безпеки. Воно буде мати статус правоохоронного органу, а директора призначатиме Президент.

Проєкт закону визначає мету, принципи, правові та організаційні засади створення та діяльності Бюро економічної безпеки України як правоохоронного органу, на який покладається виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень у сфері економіки, що створюють загрозу життєво важливим інтересам України, а також запобігання їх вчиненню у майбутньому.

 

Контролюючі органи будуть перевіряти по-новому: законопроєкт 
На початку вересня Мінекономіки оприлюднило  проєкт Закону “Про основні засади державного нагляду (контролю)” (завантажити).

Цей Закон визначає правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), відповідальність їх посадових осіб, а також права, обов'язки та відповідальність суб'єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю).

Зокрема, законопроєктом запропоновано:

  • запровадити аудит діяльності суб’єкта господарювання як окремий функціонал;

  • надати право органам державного нагляду звертатися до суду у разі створення перешкод СГ під час перевірок;

  • залучати громадськість до розгляду звернень СГ щодо оскарження дій (бездіяльності) посадових осіб та рішень органів державного нагляду.

 

За помилки в ф. №1ДФ під час карантину може накладатися адмінштраф
Податківці нагадали, що неповідомлення або несвоєчасне повідомлення ДПС за встановленою формою відомостей про доходи громадян тягне за собою попередження або накладення адмінштрафу на посадових осіб підприємств, а також на ФОПів у розмірі від двох до трьох нмдг (від 34 до 51 грн).

Повторні дії за те ж порушення призведуть до накладення адмінштрафу на посадових осіб підприємств, а також на ФОПів у розмірі від трьох до п’яти нмдг (від 51 до 85 грн).

При цьому зміни в частині незастосування до податкових агентів адміністративної відповідальності на період карантину до КУпАП не вносились. Тому податковим агентам слід чекати на адмінштраф.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»