• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №21(75) | 24.11.2020 р.

Сімдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №21(75) | 24.11.2020 р.

Це – двадцять перший з початку року (і сімдесят п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • наголосимо, що з 21 листопада почали штрафувати за відсутність масок у громадських місцях;
  • проінформуємо, що можуть ввести трирічний мораторій на перевірки нових малих підприємств;
  • зазначимо, що вже затверджено План комплексних перевірок на 2021 рік;
  • визначимося, як змінилися критерії відбору на планові перевірки ДПС;
  • розповімо, що ДПС спрощено та прискорено процес зняття з обліку ФОП;
  •  зупинимося на особливостях подання та розгляду заперечень до акта перевірки ДПС.

Гарного вам читання!

 

***

Особливості подання та розгляду заперечень до акта перевірки ДПС
За роз’ясненням луганських податківців, заперечення та/або додаткові документи розглядаються ДПС протягом семи робочих днів за днем їх отримання (днем завершення перевірки, проведеної у зв’язку з необхідністю з’ясування обставин, що не були досліджені під час перевірки та зазначені у зауваженнях).

При цьому платнику податків надсилається відповідь у порядку, визначеному статтею 58 ПКУ, для надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень. Платник податків (його уповноважена особа та/або представник) має право брати участь у розгляді заперечень та/або додаткових документів. Але про це слід  зазначити у запереченнях та/або листі про надання додаткових документів в порядку, визначеному пунктом 44.7 ПКУ.

 

З 21 листопада почали штрафувати за відсутність масок у громадських місцях 
19 листопада Президент підписав Закон №1000-IX. 20 листопада його було опубліковано в «Голосі України», а з дня, наступного за днем опублікування (тобто з 21 листопада), набрав чинності.

Отже, з 21 листопада за новою частиною ст. 44-3 КпАП будуть штрафувати за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Штраф встановлено у розмірі від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн).

 

Трирічний мораторій на перевірки нових малих підприємств: законопроєкт
18 листопада 2020 року Мінекономіки оприлюднило проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (завантажити).

Зміни заплановані з метою підтримки бізнесу через введення обмежувальних заходів у зв'язку з COVID-19 шляхом уникнення масових скупчень людей. 

Зокрема, законопроєктом передбаченно звільнити від планових перевірок суб’єктів мікро- та малого підприємництва, які не застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, на три роки після їх відповідної реєстрації, крім перевірок діяльності:

  • суб’єктів господарювання, які відповідно до затверджених КМУ критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику,

  • суб`єктів господарювання у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, які також передбачені для суб’єктів господарювання, що застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Затверджено План комплексних перевірок на 2021 рік
Наказом ДРСУ від 16.11.2020 р. №114 затверджено План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2021 рік. Переглянути його можна:

У день оприлюднення Плану він налічував лише 4886 перевірки підприємств та підприємців. Щоправда, згодом його було підкориговано і тепер він містить аж 43 457 позицій (зауважимо, що багато підприємств дублюються).

Більше про це читайте ось тут.

Зняття з обліку ФОП без перевірки: аналіз Методрекомендацій для податківців 
Для  оптимізації процесу зняття з обліку ФОПів, зокрема, і тих, які протягом тривалого часу не здійснювали господарську діяльність, ДПСУ було розроблено методичні рекомендації (затверджені наказом від 15.09.2020 р. №499). 

Методрекомендаціями передбачено утворення Комісії з розгляду питань доцільності/недоцільності проведення перевірок фізичних осіб у зв’язку з припиненням платників. Голову та склад такої комісії затверджують розпорядчим документом керівника органу ДПС. Крім того, цим документом визначають і підрозділ, відповідальний за складання висновку доперевірочного аналізу щодо недоцільності проведення перевірки, його передачу для розгляду на засіданні комісії (відповідальний підрозділ).

Про це докладніше ми розповідали у своєму коментарі до наказу №499 ось тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції «Дебет-Кредит»
Мінфін за поданням органів ДПС періодично переглядає та оновлює критерії для відбору платників податків для проведення планових перевірок. При цьому враховується чинна судова практика та норми ст. 205 ККУ щодо фіктивності підприємництва. Про це докладніше читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»