• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №23(77) | 28.12.2020 р.

Сімдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №23(77) | 28.12.2020 р.

Це – двадцять третій з початку року (і сімдесят сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • розповімо, що трудові перевірки планують проводити по-новому;
  • повідомимо про затвердження плану перевірок ФСС на І квартал 2021 року;
  • зауважимо, що ВРУ прийняла проєкт Закону про штрафи для бізнесу за відсутність масок у клієнтів;
  • поговоримо про можливе продовження мораторію на перевірки;
  • проінформуємо, що з 15 грудня діє нова форма посвідчення інспектора праці;
  • зазначимо, шо форму запиту ДПС на проведення зустрічної звірки змінять;
  • розкажемо про оприлюднення плану-графіка податкових перевірок на 2021 рік.

Гарного вам читання!

***

 

План-графік перевірок ДПСУ на 2021 рік 
24 грудня ДПСУ оприлюднила на своєму вебсайті План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2021 рік.

Як і минулорічний, план-графік на 2021 рік складається з чотирьох розділів (для швидкого пошуку у файлах користуйтеся комбінацією клавіш Ctrl+F):

  • Розділ I «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та Розділ II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (завантажити). За ними наступного року податківці планують провести  4269 податкових перевірок.

  • Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити). Він налічує 1664 особи, до якої планує наступного року завітати з візитом ДПС.

  • Розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити). З таких питань податківці планують провести 355 перевірок.

Плани перевірок Держпраці, ПФУ та ще інших контролюючих органів на 2021 рік дивіться ось тут.

 

Трудові перевірки будуть проводитися по-новому: законопроєкт від Мінекономіки 
Мінекономіки розробило черговий законопроєкт змін до КЗпП. Про це свідчить інформація на сайті СПО профспілок. Зокрема, в ньому з'являться нові статті щодо порядку держнагляду за дотриманням законодавства про працю.

Завантажити текст законопроєкту можна тут.

За ним функції Державної інспекції праці покладуть на чинну Державну службу з питань праці.

Повноваження державних інспекторів праці випишуть окремою статтею 261 КЗпП.

Перелік штрафів буде встановлено вже ст. 269 КЗпП. Але і це ще не все. Мінекономіки пропонує змінити розміри окремих «трудових» штрафів.

 

Затверджено плани перевірок Фонду соцстраху на І квартал 2021 року 
Наголосимо, що ФСС під час карантину має право приходити на перевірки. При цьому з 10 жовтня діє новий порядок перевірок ФСС. Коротко нагадаємо, що з цього моменту ФСС може проводити камеральні та документальні перевірки. А також він може призупиняти виплати в разі відмови або перешкоджання з боку страхувальника у проведенні перевірки, виявлення фактів подання ним до Фонду недостовірних відомостей. Про це все докладно розповідали тут та тут.

Станом на 21 грудня плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на І квартал 2021 року оприлюднили всі регіональні управління Фонду соцстраху. Весь перелік у розрізі областей ми навели у своїй новині ось тут.

 

ВРУ прийняла проєкт Закону про штрафи для бізнесу за відсутність масок у клієнтів
17 грудня нардепи прийняли в цілому законопроєкт №3890 «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». За нього проголосували 241 нардеп.

Законопроєктом вносяться зміни до ст. 46, 47 Закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», якими встановлюються, що фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі від 200 до 300 н.м.д.г. (наразі це 3400 - 5100 гривень!) для юридичної особи, фізичної особи-підприємця за:

  • допуск особи у громадські будинки, споруди, де здійснюється обслуговування населення, та громадський транспорт у період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, без попередження, донесеного в будь-якій формі та в будь-який спосіб, про необхідність одягнути засіб індивідуального захисту органів дихання, зокрема респіратор або захисну маску, що закриває ніс та рот, у тому числі виготовлений самостійно, та/або

  • відсутність реагування на перебування в таких місцях осіб без вдягнутих засобів індивідуального захисту (усне зауваження про необхідність одягнути засіб індивідуального захисту, припинення обслуговування, виклик представника Національної поліції з повідомленням про адміністративне правопорушення).

Про це ми писали тут, а з нашим аналізом законопроєкту можна ознайомитися ось тут.

 

Мораторій на перевірки пропонують продовжити: новий законопроєкт
11 грудня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №4421-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів щодо додаткової підтримки суб’єктів господарювання на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19». Його авторами є нардепи зі «Слуга народу».

Зокрема, ним пропонується:

  • звільнення суб’єктів господарювання, діяльність яких забороняється або обмежується у зв’язку із карантинними заходами, від відповідальності за невиконання або несвоєчасне виконання господарських зобов’язань, що виникли у зв’язку з такими обмеженнями;

  • збільшення терміну дії мораторію на проведення перевірок на період до трьох місяців після завершення карантину. Про це ми писали тут.

 

З 15 грудня діє нова форма посвідчення інспектора праці 
Мінекономіки наказом від 11.11.2020 р. №2305 затвердило нову форму та опис службового посвідчення інспектора праці.

Перезатвердження відбувається через те, що сферою регулювання трудових відносин тепер займається Мінекономіки (замість Мінсоцполітики). Про це ми писали тут.

Службове посвідчення має вигляд книжки розміром 60 на 90 мм у твердій обкладинці темно-червоного кольору.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Відповідно втратить чинність наказ Мінсоцполітики від 24.05.2017 р. №866 «Про затвердження форми та опису службового посвідчення інспектора праці». Наказ №2305 опубліковано в «Офіційному віснику» від 15.12.2020 р. №98. Про це читайте тут.

 

Форму запиту ДПС на проведення зустрічної звірки змінять
15 грудня ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до форми запиту контролюючого органу на проведення зустрічної звірки» (завантажити).

Ним передбачено викладення у новій редакції форми Запиту контролюючого органу на проведення зустрічної звірки. Переглянути його можна тут.

Зроблено це з метою приведення форми запиту у відповідність до норм ПКУ у зв’язку з прийняттям Закону № 466-IXЗакону №2628-VIII, до Закону № 2155-VIIIЗакону № 851-IVпостанови КМУ від 17.01.2018 р. №55 та інших нормативно-правових актів.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»