• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №04(81) | 16.03.2021 р.

Вісімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №04(81) | 16.03.2021 р.

Це – четвертий з початку року (і вісімдесят перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • зауважимо, що з 20 березня ППР будуть надсилатися за новими правилами;
  • зазначимо, що з 12 березня діє нова форма акта (довідки) перевірок з ТЦУ та вимоги до його (її) складення;
  • повідомимо, що Держфінмоніторинг прийматиме рішення про зупинення фіноперацій за новим порядком;
  • розповімо, що ДПС тимчасово призупинено фактичні перевірки щодо зберігання пального;
  • проінформуємо, що з 9 березня діють порядки перевірок представництв нерезидентів, які не стали на облік в ДПС;
  • розкажемо про ухвалення ВРУ змін до правил проведення трудових перевірок.

Гарного вам читання!

 

***

З 20 березня ППР будуть надсилатися за новими правилами 
Мінфін наказом від 31.12.2020 р. №846 виклав у новій редакції Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків. 

Його розроблено відповідно до ПКУ, МКУ, Закону про РРО, законів з питань зовнішньоекономічної діяльності та інших законодавчих актів, згідно з якими контролюючим органам надано право визначати суми податкових та грошових зобов'язань, зменшувати (збільшувати) суми податкових зобов'язань та/або податкового кредиту та/або бюджетного відшкодування з ПДВ та/або зменшувати від'ємне значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємне значення суми ПДВ, застосовувати передбачені законом фінансові (штрафні) санкції (штрафи) за порушення вимог законодавства з питань державної митної справи, податкового та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи.

Він визначає форму та порядок надіслання (вручення) контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків. Нові форми ППР запрацюють з 20 березня. Про це ми писали тут.

 

З 12 березня діє нова форма акта (довідки) перевірок з ТЦУ та вимоги до його (її) складення
Мінфін наказом від 24.12.2020 р. №806 виклав у новій редакції:

  • форму Акта (довідки) про результати перевірки з питань дотримання платником податків принципу "витягнутої руки",

  • Вимоги до складення форми акта (довідки) про результати перевірки з питань дотримання платником податків принципу "витягнутої руки".

Їх приведено у відповідність до Закону №466-IX, яким передбачено зміни та доповнення до статті 39 ПКУ «Трансфертне ціноутворення».

Акт перевірки складаєтся, якщо за результатами перевірки виявлено, що умови контрольованої операції відрізняються від умов, що відповідають принципу "витягнутої руки", що призвело до неправильного розрахунку обсягу оподатковуваного прибутку платника податку та/або заниження суми податку. У разі відсутності таких порушень складається довідка.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Його було опубліковано в «Офіційному віснику» №19 від 12.03.2021 р. Про це читайте тут.

 

Держфінмоніторинг прийматиме рішення про зупинення фіноперацій за новим порядком 
Мінфін наказом від 14.01.2021 р. №8  затвердив новий Порядок прийняття Державною службою фінансового моніторингу України рішень (доручень) про зупинення фінансових операцій. Про це ми вказували тут.

Держфінмоніторинг прийматиме рішення або надаватиме відповідні доручення за наявності таких підстав:

  • у разі отримання запиту уповноваженого органу іноземної держави - відповідно до абзацу третього частини третьої статті 31 Закону №361;

  • у разі отримання повідомлень про фінансові операції, здійснення яких зупинено на підставі частини першої статті 23 Закону №361, - відповідно до частини другої статті 23 Закону №361;

  • у разі виникнення підозр - відповідно до частини третьої статті 23 Закону №361;

  • у разі наявності мотивованої підозри - відповідно до абзацу третього частини дев'ятої статті 23 Закону №361;

  • у разі не підтвердження за результатами перевірки ознак легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму, або вчинення іншого кримінального правопорушення - відповідно до абзацу другого частини дев'ятої статті 23 Закону №361;

  • у разі отримання від правоохоронного органу інформації, передбаченої абзацами п'ятим або шостим частини дев'ятої статті 23 Закону №361, - відповідно до абзацу сьомого частини дев'ятої статті 23 Закону №361.

 

ДПС тимчасово призупинено фактичні перевірки щодо зберігання пального 
На початку березня голова ДПС Олексій Любченко провів зустріч з головою Всеукраїнського конгресу фермерів Іваном Слободяником.

Керівництво ДПС погоджується із необхідністю перегляду суми штрафів за порушення умов зберігання пального.

Однак ДПС є органом виконавчої влади і діє в межах чинного законодавства. Врегулювання цієї проблеми знаходиться саме в законодавчій площині.

Враховуючи це, Державною податковою службою тимчасово призупинені фактичні перевірки до законодавчого вирішення цього питання. Податківці готові долучатись до розробки  пропозицій з перегляду санкцій щодо порушень.

 

Бізнес захистять від трудових інспекторів: прийнято закон
4 березня ВРУ прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб'єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення"

Законом удосконалено порядок здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, підвищення його ефективності, зменшення фінансового навантаження на суб’єктів господарювання.

Відповідні зміни внесено до КЗпП, Закону «Про зайнятість населення» та деяких інших законодавчих актів.

За законопроєком №0958:

  • розмежовано державний, внутрішній та громадський контроль за додержанням законодавства про працю;

  • уточнено підстави для притягнення до відповідальності за недопущення до проведення перевірки, створення перешкод у її проведенні;

  • визначено граничні строки накладення фінансових санкцій за порушення законодавства про працю та зайнятість населення та винесення контролюючим органом припису при першому вчиненні правопорушення;

  • встановлено адміністративну відповідальність посадових осіб органів державного нагляду (контролю) за винесення приписів, розпоряджень, податкових повідомлень-рішень, вимог та рішень про накладення фінансових стягнень, що скасовані в адміністративному чи судовому порядку тощо.

 

З 9 березня діє порядок перевірок представництв нерезидентів, які не стали на облік в ДПС
Мінфін наказом від 15.12.2020 р №774 затвердив порядок проведення перевірки діяльності нерезидента через відокремлені підрозділи, у тому числі постійне представництво в Україні, без взяття на облік у ДПС.

Цей наказ набере чинності з дня офіційного опублікування.  9 березня його було опубліковано в «Офіційному віснику» №18. Відповідно правила перевірок запрацювали з 9 березня.

На підставі акта перевірки діяльності нерезидента без взяття на облік у контролюючому органі контролюючим органом може бути прийнято рішення про взяття на облік такого нерезидента в Україні без заяви нерезидента та отримання заперечення до акта перевірки.

Але рішення про взяття на податковий облік нерезидента може бути оскаржене до ДПС, який прийняв таке рішення, протягом строків, визначених пунктом 56.3 ПКУ (протягом 10 к.дн. після такого рішення). Про це читайте ось тут

Також окремим наказом Мінфін затвердив Порядок перевірки у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента. За її результатами визначатиметься, чи буде іноземна компанія платником податку на прибуток з 01.01.2022 р. Про це ми писали тут.

 

***

Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»