• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №05(82) | 06.04.2021 р.

Вісімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №05(82) | 06.04.2021 р.

Це – п’ятий з початку року (і вісімдесят другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • розкажемо , що з 19 березня Держфінмоніторинг приймає рішення про зупинення фіноперацій за новим порядком;
  • проінформуємо, що за недопуск ДСНС до перевірок з пожежної безпеки буде адмінштраф;
  • повідомимо, що ДПС знову оновила план-графік перевірок на 2021 рік;
  • підкреслимо, що зміни до правил проведення трудових перевірок запрацюють з 27 квітня;
  • дізнаємося, хто може стати новим керівником ДПС;
  • нагадаємо, за що і коли накладається фінштраф за порушення трудових відносин у 30 мінзарплат.

Гарного вам читання!

 

***

З 19 березня Держфінмоніторинг приймає рішення про зупинення фіноперацій за новим порядком 
Мінфін наказом від 14.01.2021 р. №8  затвердив новий Порядок прийняття Державною службою фінансового моніторингу України рішень (доручень) про зупинення фінансових операцій. Цей наказ набрав чинності з 19 березня.

З цієї дати Держфінмоніторинг приймає рішення або надає відповідні доручення за наявності таких підстав:

  • у разі отримання запиту уповноваженого органу іноземної держави - відповідно до абзацу третього частини третьої статті 31 Закону №361;

  • у разі отримання повідомлень про фінансові операції, здійснення яких зупинено на підставі частини першої статті 23 Закону №361, - відповідно до частини другої статті 23 Закону №361;

  • у разі виникнення підозр - відповідно до частини третьої статті 23 Закону №361;

  • у разі наявності мотивованої підозри - відповідно до абзацу третього частини дев'ятої статті 23 Закону №361;

  • у разі не підтвердження за результатами перевірки ознак легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму, або вчинення іншого кримінального правопорушення - відповідно до абзацу другого частини дев'ятої статті 23 Закону №361;

  • у разі отримання від правоохоронного органу інформації, передбаченої абзацами п'ятим або шостим частини дев'ятої статті 23 Закону №361, - відповідно до абзацу сьомого частини дев'ятої статті 23 Закону №361.

Рішення (доручення) Держфінмоніторингу підлягають виконанню суб'єктом або уповноваженою особою Фонду негайно з моменту їх отримання або з дати, зазначеної в рішеннях (дорученнях).

Про це ми писали тут, а з нашим аналізом можна ознайомитися тут.

 

За недопуск ДСНС до перевірок з пожежної безпеки – адмінштраф
30 березня ВРУ було прийнято Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань техногенної та пожежної безпеки» (проєкт Закону №3931).

Законом запроваджується адміністративна відповідальність за створення перешкод для діяльності уповноважених посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки, у тому числі пов’язаної з проведенням перевірок.

За ним створення перешкод для перевірок ДСНС тягне за собою накладення штрафу від 100 до 200 н.м.д.г. (від 1700 до 3400 грн).

 

ДПС знову оновила план-графік перевірок на 2021 рік
ДПСУ оприлюднила оновлений (станом на 29.03.2021 р.) План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2021 рік. Зміни торкнулися лише трьох розділів:

  • розділу І плану-графіка "Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб" та розділу ІІ плану-графіка "Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів" (завантажити);

  • розділ IV плану-графіка "Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (завантажити).

Згідно з оновленими даними, у 2021 році податківці планують провести 4362 податкові перевірки юросіб та 357 перевірок з питань  ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Це відповідно на 93 та 2 перевірки більше, ніж у плані-графіку з коригуванням у лютому 2021 року.

 

Зміни до правил проведення трудових перевірок запрацюють з 27 квітня
25 березня Президент підписав Закон №1320-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб'єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення».

Ним удосконалено порядок здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, підвищення його ефективності, зменшення фінансового навантаження на суб’єктів господарювання.

Відповідні зміни внесено до КЗпП, Закону «Про зайнятість населення» та деяких інших законодавчих актів. Зокрема:

  • розмежовано державний, внутрішній та громадський контроль за додержанням законодавства про працю;

  • уточнено підстави для притягнення до відповідальності за недопущення до проведення перевірки, створення перешкод у її проведенні;

  • встановлено адміністративну відповідальність посадових осіб органів державного нагляду (контролю) за винесення приписів, розпоряджень, податкових повідомлень-рішень, вимог та рішень про накладення фінансових стягнень, що скасовані в адміністративному чи судовому порядку тощо.

Цей Закон набере чинності через один місяць з дня його опублікування. Його було опубліковано в "Голосі України" №57 від 27.03.2021 р. Відповідно нові норми будуть діяти з 27 квітня. Про це ми писали тут, а докладно про зміни в трудових перевірках зазначали ось тут.

 

Хто може стати новим керівником ДПС
17 березня було затверджено розпорядження №203-р про оголошення конкурсу на зайняття посади голови ДПС. 24 березня строк подання документів для участі закінчився. Про це ми писали тут.

26 березня Національне агентство з питань державної служби оприлюднило список кандидатів на посаду голови Державної податкової служби. 

За даними відомства, всього на участь в конкурсі на посаду нового керівника ДПС зареєстровано 9 кандидатів. Перелік можна переглянути тут. Серед них:

  • діючий керівник Податкової служби Олексій Любченко;

  • екс-заступник міністра фінансів Василь Шкурак;

  • діючі заступники голови ДПС Наталія Рубан і Євген Олейніков; 

  • екс-керівник Офісу великих платників податків ДФС Євген Бамбізов;

  • екс-керівник Головного управління ДФС в Києві Дмитро Зенін.

 

І наостанок – аналітика від редакції
В яких випадках Держпраці може накласти штраф у 30 мінзарплат? Як уникнути цих штрафів? Про це читайте тут.

***

 

Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»