• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №07(84) | 12.05.2021 р.

Вісімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №07(84) | 12.05.2021 р.

Це –  сьомий з початку року (і вісімдесят  четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • наголосимо, що Мінфін затвердив новий порядок надсилання запитів Держфінмоніторингу;
  • підкреслимо, що податковий борг, який виник до 01.11.2020 р., варто сплатити до 10 червня;
  • проінформуємо, що ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2021 рік (поки лише юросіб);
  • зауважимо, що ДПС затверджено зразок форми акта (довідки) та меторекомендації щодо документальних перевірок;
  • розповімо, що за порушення прав осіб з інвалідністю на роботодавців чекатиме адмінштраф.

Гарного вам читання!

 

***

Запити від Держфінмоніторингу: затверджено новий порядок
Мінфін затвердив наказ від 05.04.2021 р. №196 «Про затвердження порядку надання інформації щодо відстеження (моніторингу) фінансових операцій».

Він набрав чинності 11 травня 2021 року (з дня опублікування в «Офіційному віснику України» №36). Відповідно з цього часу втратив чинність наказ Мінфіну від 23.12.2015 р. №1168 щодо затвердження старого порядку.

Наказом №196 передбачено встановити порядок та єдину процедуру надання суб’єктом на запит Держфінмоніторингу інформації щодо відстеження (моніторингу) фінансових операцій клієнта, операції якого стали об’єктом фінансового моніторингу.

Новий порядок з урахуванням приписів пп. 77 п. 4 Положення про Мінфін має поширюватись на всіх госпсуб’єктів, які підпадають під сферу моніторингу, зокрема, на:

  • суб’єктів аудиторської діяльності;
     
  • бухгалтерів;
     
  • суб’єктів господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку;
     
  • суб’єктів господарювання, що здійснюють консультування з питань оподаткування;
     
  • суб’єктів господарювання, що надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна;
     
  • суб’єктів господарювання, що надають за винагороду консультаційні послуги, пов’язані з купівлею-продажем нерухомого майна;
     
  • суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівлю за готівку дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням та виробами з них;
     
  • суб’єктів господарювання, що надають послуги у сфері лотерей та/або азартних ігор.

Отже, їм такі запити і будуть надсилати. Докладніше про це ми писали тут.

 

Податковий борг, який виник до 01.11.2020 р., варто сплатити до 10 червня 
Кіровоградські податківці наголосили на можливості скасування платнику податків штрафних санкцій та пені, які мають застосовуватися при виникненні податкового боргу. Щоб скористатися такою можливістю, платнику податків необхідно:

  • написати до контролюючого органу заяву;
     
  • сплатити до 10 червня 2021 року основну суму податкового боргу;
     
  • не допускати виникнення нових податкових боргів з поточних зобов’язань.

За умови виконання платником перелічених умов, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими, будуть скасовані у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу.

Граничний строк сплати боргу без пені та штрафів – 9 червня.

 

ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2021 рік (поки лише юросіб) 
26 квітня ДПСУ оприлюднила на своєму вебсайті оновлений (станом на 23.04.2021 р.) План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2021 рік. Наразі зміни торкнулися лише двох розділів: 

  • розділу І плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та розділу ІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (завантажити).

Наразі розділ ІІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фізичних осіб» не оновлений. Версію станом на 24.12.2020 р. можна завантажити тут.

Не оновлено поки й розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Про його оновлення повідомимо додатково. Попереднє оновлення за 29.03.2021 р. дивіться тут.

 

За порушення прав осіб з інвалідністю на роботодавців чекатиме адмінштраф 
23 квітня Голова комітету з соцполітики Г. Третьякова зареєструвала в ВРУ законопроєкт №5421 щодо відповідальності за порушення законодавства про працевлаштування осіб з інвалідністю.

У пояснювальній записці наголошується, що одним з головних пріоритетів державної політики стосовно осіб з інвалідністю є їх трудова зайнятість, як важлива сторона кожного громадянина.

Через це Третьякова вважає за необхідне законодавчо закріпити відповідальність посадових осіб підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців, за відмову в укладенні трудового договору або в просуванні по службі, звільнення за ініціативою адміністрації, переведення особи з інвалідністю на іншу роботу без її згоди з мотивів інвалідності, з метою захисту прав та законних інтересів осіб з інвалідністю.

За текстом законопроєкту за наведені вище дії буде передбачено новий адміністративний штраф.

Розмір адмінштрафу за перше порушення становитиме від 8  до 15 нмдг (від 136 до 255 грн). За повторне порушення – від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн). Про це ми писали тут.

 

Документальні перевірки ДПС: затверджено зразок форми акта (довідки) та меторекомендації
ДПС наказом від 25.02.2021 р. №244 затвердила:

  • Зразок форми акта (довідки) документальної планової/позапланової виїзної перевірки податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (завантажити). Він містить 17 додатків, переглянути їх можна тут;
     
  • Методичні рекомендації щодо оформлення матеріалів документальних перевірок податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, та документування виявлених порушень (завантажитидодаток 1додаток 2).

Зроблено це з метою уніфікації та підвищення якості оформлення результатів документальних перевірок платників податків - юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів та представництв нерезидентів з питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Методичні рекомендації та Зразок акта (довідки) перевірки рекомендовані для застосування посадовими особами контролюючих органів при оформленні матеріалів документальних перевірок платників податків, розпочатих після видання наказу. При оформленні результатів документальних невиїзних перевірок використовується Зразок акта (довідки) перевірки, з урахуванням вимог ПКУ.  Про це читайте ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»