• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №08(85) | 01.06.2021 р.

Вісімдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №08(85) | 01.06.2021 р.

Це – восьмий з початку року (і вісімдесят п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

  • розкажемо, що ДПС створила Департамент податкових розслідувань;
  • повідомимо про затвердження Урядом порядку застосування штрафів до суб'єктів ЗЕД;
  • наголосимо, що ДПСУ підкоригує порядок формування плану-графіка перевірок;
  • дізнаємося, коли розпочне роботу Бюро економбезпеки;
  • зауважимо, що Держпраці напрацювала план боротьби з тінізацією праці;
  • розповімо, що боротися з відмиванням коштів будуть по-новому.

Гарного вам читання!

 

***

ДПС створила Департамент податкових розслідувань
Євген Олейніков, заступник голови ДПС, зауважив, що питання, повʼязані з протидією та боротьбою зі складноструктурованими схемами з ухилення від оподаткування, зберігають свою актуальність і на сьогодні. З огляду на це, в ДПС було створено Департамент податкових розслідувань, діяльність якого пов’язана саме з дослідженням комплексних схем з ухилення від сплати податків та зборів.

«Такий департамент стане тією інституційною одиницею, на яку покладено повноваження з комплексно-аналітичної діяльності по дослідженню найбільш актуальних та небезпечних моделей (схем) з ухилення від сплати податків та зборів. При цьому, зауважу, він не буде органом, який провадитиме кримінальне розслідування податкових правопорушень», – наголосив Євген Олейніков.

Метою роботи новоствореного підрозділу та кінцевим результатом є збільшення податкової ефективності платників та підвищення рівня добровільної сплати податків за рахунок відмови від схем мінімізації платежів до бюджету.

 

Застосування штрафів до суб'єктів ЗЕД: затверджено порядок
26 травня на черговому засіданні КМУ було ухвалено Порядок застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства.

Цей Порядок визначає механізм застосування податківцями застосування штрафів за порушення вимог валютного законодавства (крім порушення граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів) та встановлює розмір штрафних санкцій.

Порушеннями, за які ДПС буде карати, за вищенаведеним порядком є:

  • розрахунки на території України. Наразі цей перелік операцій зазначений у ч. 2 ст. 5 Закону №2473;
     
  • проведення розрахунків за валютними операціями;
     
  • торгівля валютними цінностями та транскордонного переказу валютних цінностей;
     
  • здійснення окремих операцій в іноземній валюті;
     
  • здійснення валютних операцій в умовах запроваджених заходів захисту. Але ці заходи стосуються банків, а не підприємств. Про це ми писали тут.

29 травня Постанову №524 було опубліковано в «Урядовому кур'єрі» №102. Відповідно Порядок почав діяти з цієї дати.

Зауважимо, що карантин від сплати штрафів на підставі цього Порядку не врятує. Чинне законодавство у сфері ЗЕД не звільняє від застосування штрафних санкцій та пені за порушення валютного законодавства у період карантину. Про це докладно ми писали у своїй аналітиці ось тут.

 

ДПСУ підкоригує порядок формування плану-графіка перевірок
20 травня на сайті ДПСУ було оприлюднено проєкт наказу Міністерства фінансів «Про затвердження змін до Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків».

Переглянути його можна тут, а перелік усіх змін завантажити ось тут.

Ці зміни приводять у відповідність до чинного законодавства процедуру формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків та на виконання Пріоритетів діяльності ДПС на 2021 рік, затверджених 24.02.2021 р. міністром фінансів України, удосконалють критерії ризиковості від провадження господарської діяльності платників податків.

 

Держпраці напрацювала план боротьби з тінізацією праці
14 травня Держпраці разом з Мінекономіки та іншими органами влади затвердила Національний план спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік. Особливістю цього плану є його формування на рівні регіонів та оформлення у єдиний документ на рівні країни. До цієї роботи залучено понад 500 працівників державних органів, у тому числі органів Держпраці.

Окремо в повідомленні Держпраці було наголошено, що з 2020 року Держпраці запровадила активне застосування ризикоорієнтованого підходу у всіх напрямах роботи, у тому числі з питань виявлення незадекларованої праці. Національним планом передбачається організація роботи в ризикових сферах господарювання в два етапи – інформаційного та інспекційного.

 

Коли розпочне роботу Бюро економбезпеки?
Бюро економічної безпеки (БЕБ) запрацює 25 вересня і наступного дня після цього Державна фіскальна служба припинить своє існування. Про це повідомив голова ДФС, Вадим Мельник.

Він уточнив, що відомство, яке він очолює, вже перебуває у процесі ліквідації. Також він підтвердив плани висувати свою кандидатуру на конкурс на посаду голови нового органу.

«Я вважаю себе фахівцем у сфері гарантування економічної безпеки і хочу попросити роботу в цьому напрямі», – зазначив Мельник.

 

Боротися з відмиванням коштів будуть по-новому
Кабмін 12 травня 2021 року ухвалив розпорядження №435-р «Про затвердження Основних напрямів розвитку системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення в Україні на період до 2023 року та плану заходів щодо їх реалізації».

Цим рішенням КМУ визначив основні національні вектори розвитку системи запобігання та протидії з ключовими напрямами державної політики у сфері фінансового моніторингу на найближчі три роки.

Основні напрями визначають актуальні ризики та загрози у сфері запобігання та протидії, а також напрями державної політики для мінімізації цих ризиків і загроз та розвитку системи фінансового моніторингу. Про це ми розповідали тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»