• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №11(88) | 27.07.2021 р.

Вісімдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №11(88) | 27.07.2021 р.

Це –  одинадцятий з початку року (і вісімдесят  восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло більше двох тижнів, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • зазначимо, що на сайті ДПС з’явився сервіс «Інформаційні повідомлення про відкриті дані»;
  • розкажемо, що Д. Шмигаль дав місяць на аудит ДФС через запуск Бюро економбезпеки;
  • дізнаємося, чому інспекційна кампанія проводиться саме зараз;
  • зауважимо, що ДПС взялася за боротьбу з псевдодавальницькими схемами з ПДВ;
  • розповімо, що тепер під час перевірок інспекторам Держпраці буде допомагати поліція;
  • повідомимо, що ДПСУ доопрацювала проєкт змін до порядку формування плану-графіка перевірок.

Гарного вам читання!

 

***

«Інформаційні повідомлення про відкриті дані»: новий сервіс ДПС 
8 липня ДПС повідомила, що для зручності користувачів відкритих даних ДПС створено на вебпорталі рубрику «Інформаційні повідомлення про відкриті дані» у розділі «Для громадськості» – «Публічна інформація».

У цій рубриці розміщуватимуться всі інформаційні повідомлення з питань відкритих даних, що дозволить користувачам вебпорталу ДПС здійснювати пошук інформаційних повідомлень з указаної тематики з відображенням історичних даних, зокрема, повідомлень, які були оприлюднені декілька місяців потому або у минулих роках.

На сьогодні у новоствореній рубриці вже розміщено повідомлення з питань відкритих даних ДПС починаючи з серпня 2019 року.

 

ДПС взялася за боротьбу з псевдодавальницькими схемами з ПДВ
Податківці під час документальної перевірки одного з виробників соєвої олії, що відпрацьовувався також в межах завдань Тимчасової слідчої комісії ВРУ, виявили оформлення операції з виробництва цієї та іншої продукції за договорами з переробки давальницької сировини, які мають очевидні ознаки удаваних.

З’ясовано, що «давальці» не мали можливості для попереднього придбання або самостійного вирощування сої у зв’язку з відсутністю необхідних для цього умов. Адже у всіх суб’єктів в ланцюгах псевдопостачання були відсутні трудові ресурси, земельні ділянки у власності або в оренді, сільгосптехніка, не здійснювалось придбання насіннєвого матеріалу, добрив, паливно-мастильних матеріалів. Також не декларувалося придбання послуг зберігання сої та її транспортування у інших суб’єктів, не надано до перевірки обов’язкових для складання документів щодо перевезення сировини автомобільним транспортом.

 

Чому інспекційна кампанія проводиться саме зараз?
Фахівці Держпраці наголосили, що з 2020 року  Держпраці працює за принципом: спочатку попередь, а потім контролюй. Саме такий принцип роботи був також підтриманий усіма сторонами соціального діалогу та іншими органами виконавчої влади та закріплений у Національному плані спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік.

Після закінчення інформаційної кампанії проводиться інспекційна кампанія у відповідних сферах господарювання у тих суб’єктів господарювання, які не дослухалися до інспекторів праці під час інформаційних візитів та не уклали трудові договори з працівниками.

У результаті проведеного аналізу істотно зменшилася кількість інспекційних відвідувань у роботодавців, які укладають трудові договори з найманими працівниками. Таким чином, візитів інспекторів праці мають чекати ті роботодавці, які ухиляються від укладення трудових договорів навіть після відвідування інспектором праці.

 

Тепер під час перевірок інспекторам Держпраці буде допомогати поліція 
18 липня т.в.о. голови Держпраці Віталій Сажієнко та голова Національної поліції України Ігор Клименко підписали Меморандум про співробітництво та партнерство.

Метою підписання документу є консолідація зусиль обох відомств щодо формування сприятливого середовища на ринку праці, забезпечення реалізації державної політики з питань здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю юридичними та фізичними особами, які використовують найману працю.

Партнерство сторін передбачає проведення спільних заходів та обмін інформацією з питань детінізації ринку праці, вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками та забезпечення публічної безпеки та порядку при здійсненні такого контролю.

 

Шмигаль дав місяць на аудит ДФС через запуск Бюро економбезпеки 
21 липня Шмигаль доручив за місяць провести аудит Державної фіскальної служби. Це необхідно для запуску Бюро економічної безпеки.

За його словами, Бюро економічної безпеки має забезпечити нову якість розслідування економічних злочинів, спираючись на якість на аналітичну роботу та аналіз баз даних.

«Конкурс на директора БЕБ вже почався, а робота відомства стартує цієї осені. Воно замінить Державну фіскальну службу, яка буде ліквідована. Щоб весь процес пройшов планомірно і злагоджено, до 25 серпня повинен бути проведений аудит матеріально-технічних ресурсів ДФС», – зазначив Шмигаль.

 

ДПСУ доопрацювала проєкт змін до порядку формування плану-графіка перевірок 
22 липня 2021 року ДПСУ оприлюднила доопрацьований проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження змін до Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків». Вперше його було опубліковано у травні цього року (про це ми писали тут).

Переглянути його можна тут, а перелік усіх змін завантажити - ось тут.

Внесення змін до Наказу №524 приведе у відповідність до вимог чинного законодавства процедуру формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків та на виконання Пріоритетів діяльності ДПС на 2021 рік удосконалить критерії ризиковості від провадження господарської діяльності платників податків.

 Згідно з пояснювальною запискою, проєктом наказу передбачено:

  1. Зміну назви територіального органу ДПС «Офіс великих платників податків ДПС» на назву «міжрегіональні управління ДПС по роботі з великими платниками податків». 
     
  2. Нові редакції додатків 1, 2, 3 до Порядку.
     
  3. Удосконалення критеріїв ризиковості від провадження господарської діяльності платників податків.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»