• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №1(97) | 18.01.2022 р.

Дев’яносто сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №1(97) | 18.01.2022 р.

Це –  перший з початку року (і дев’яносто сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минув майже місяць, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

  • наголосимо, що ДПСУ затвердила план-графік перевірок на 2022 рік;
  • зазначимо, що розпочалися планові перевірки Держпраці у 2022 році;
  • підкреслимо, що з 8 січня за дискримінаційну рекламу штрафують за збільшеними розмірами;
  • дізнаємося, як працює оновлена процедура погашення податкового боргу з 1 січня;
  • проінформуємо, що Уряд ліквідував головні управління Держпраці в усіх областях.

Гарного вам читання!

***

З'явився план-графік перевірок ДПСУ на 2022 рік
24 грудня 2021 року ДПСУ оприлюднила План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2022 рік.

Як і минулорічний, план-графік на 2022 рік складається з чотирьох розділів (для швидкого пошуку у файлах користуйтеся комбінацією клавіш Ctrl+F):

  • Розділ I "Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб" та Розділ II "Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів" (завантажити). За ними наступного року податківці планують провести  4670 податкових перевірок.
     
  • Розділ ІІІ. "Документальні планові перевірки фізичних осіб" (завантажити). Він налічує 1703 особи, до якої планує наступного року завітати з візитом ДПС.
     
  • Розділ IV. "Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (завантажити). З таких питань податківці планують провести 383 перевірки.

Загалом у 2022 році податківці планують провести 6756 планових перевірок (для порівняння - на початку 2021 року у плані-графіку перевірок було 6288 підприємств та підприємців).

Розпочалися планові перевірки Держпраці у 2022 році
Нагадаємо, що ще у листопаді 2021 року Держпраці, ПФУ та ще 16 контролюючих органів затвердили плани перевірок на 2022 рік. Всі вони оприлюднені на Інспекційному порталі, а ми про них писали свого часу у цій новині.

Лідерами за кількістю перевірок є:

  • Державна служба України з надзвичайних ситуацій (54856 перевірок);
  • Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (23 271 перевірки);
  • Державна служба України з питань праці (17 413 перевірок);
  • Державна екологічна інспекція України (10 918 перевірки).

6 січня з'явилося перше повідомлення від територіального управління Держпраці щодо початку проведення планових перевірок.

Зокрема, управління Держпраці у Житомирській області повідомило, що у 2022 році заплановано перевірити 531 суб'єкта господарювання. Із цієї кількості 224 перевірки будуть у комплексі з іншими територіальними органами.

З 8 січня за дискримінаційну рекламу штрафують за збільшеними розмірами 
За новими правила законодавства про рекламу у разі порушення встановлених державою вимог при розміщенні реклами щодо наявної в нього вакансії рекламодавець сплачуватиме до державного бюджету штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент вчинення порушення (з 08.01.2022 по 30.09.2022 – 65 000 грн, а з 01.10.2022 – 67 000 грн), у встановленому КМУ порядку. 

Але порядку  застосування такого штрафу ще не затвердежно. Окремо ми вже повідомляли про розміщення на сайті Мінекономіки для обговорення проєкта постанови, якою пропонується затвердити Порядок сплати рекламодавцями до державного бюджету штрафів за порушення вимог Закону «Про рекламу» щодо реклами про вакансії (прийом на роботу).

Зокрема, передбачається, що сплатити штраф слід буде у п’ятнадцятиденний термін з дня отримання розпорядчого документа рекламодавцем. Порядок мав би набрати чинності також з 08.01.2022 р. Про це все ми писали тут.

Оновлена процедура погашення податкового боргу з 1 січня: що змінилося?
Податківці з Офісу великих платників наголосили, що у частині удосконалення процедури погашення податкового боргу Закон №1914 містить норми для ПКУ щодо:

  • удосконалення адміністративно-судового механізму при стягненні готівки та безготівкових коштів у рахунок погашення податкового боргу;
     
  • тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України керівників підприємств, що мають податковий борг;
     
  • інформування громадськості, платників податків та органів місцевого самоврядування про суми податкового боргу юридичних і фізичних осіб без обмежень щодо поширення персональних даних фізичних осіб; деталізації суми податкового боргу в податковій вимозі.

Зокрема,  за змінами, внесеними до п. 95.5 ПКУ з 1 січня 2022 року керівник (його заступник або уповноважена особа) ДПС може приймати рішення про стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу платника податків без обмеження по сумі такого боргу.

Основною умовою для застосування позасудової процедури стягнення є виникнення податкового боргу в результаті несплати платником податків  самостійно задекларованих грошових (податкових) зобов’язань, які є узгодженими, не підлягають оскарженню та повинні бути самостійно сплаченими платником або погашеними за допомогою органу стягнення.

Уряд ліквідував головні управління Держпраці в усіх областях
Мінекономіки повідомило, що 12 січня 2022 року на черговому засіданні Кабінет Міністрів України ухвалив  рішення про реформу регіональної структури Держпраці шляхом утворення міжрегіональних управлінь, юрисдикція яких буде поширюватись на територію кількох областей.

Скорочення кількості територіальних управлінь та  забезпечення можливості реалізації повноважень інспекторів за міжрегіональним принципом дозволить оптимізувати кількість адміністративного персоналу та вивільнити додаткові ресурси для збільшення ефективності роботи органу в цілому.

Документом передбачається ліквідація обласних територіальних управлінь і утворення нових міжрегіональних територіальних органів Держпраці:

  • Західне міжрегіональне управління Держпраці (Волинська, Рівненська, Львівська, Закарпатська області);
     
  • Південно-Західне міжрегіональне управління Держпраці (Тернопільська, Івано-Франківська, Чернівецька області);
     
  • Центрально-Західне міжрегіональне управління Держпраці (Житомирська, Хмельницька, Вінницька області);
     
  • Центральне міжрегіональне управління Держпраці (Чернігівська, Київська, Черкаська області, м. Київ);
     
  • Північно-Східне міжрегіональне управління Держпраці (Сумська, Полтавська, Харківська області);
     
  • Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці (Кіровоградська, Дніпропетровська, Запорізька області);
     
  • Південне міжрегіональне управління Держпраці (Одеська, Миколаївська, Херсонська області).

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»