• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №02(98) | 01.02.2022 р.

Дев’яносто восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №02(98) | 01.02.2022 р.

Це –  другий з початку року (і дев’яносто восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • зазначимо, що з 25 січня результати документальних перевірок платників податків фіксуються по-новому;
  • підкреслимо, що Бюро економбезпеки буде тісно співпрацювати з ДПС;
  • з’ясуємо, що змінилося у проведенні податкових перевірок з 2022 року;
  • дізнаємося, як Бюро економбезпеки буде боротися з тіньовим ринком тютюну;
  • розповімо, за якими рахунками сплачувати штрафи за податками;
  • зупинимося на нюансах проведення перевірок під час карантину.

Гарного вам читання!

***

З 25 січня результати документальних перевірок платників податків фіксуються по-новому
Мінфін наказом від 22.12.2021 р. №702 виклав у новій редакції Порядок оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань державної митної справи, податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків - юридичними особами та їх відокремленими підрозділами.

Тепер він отримав назву Порядок оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків.

Цим Порядком визначаються основні вимоги до форми та змісту акта (довідки) документальної перевірки, інформативних додатків до акта (довідки) документальної перевірки, порядку його (її) підписання, реєстрації та зберігання.

Зокрема, прописано, що результати документальних перевірок оформлюються:

  • у разі встановлення під час перевірки порушень - у формі акта документальної перевірки,
     
  • у разі відсутності порушень - у формі довідки документальної перевірки.

В акті викладаються всі суттєві обставини фінансово-господарської діяльності платника податків, які стосуються фактів виявлених порушень податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. Нові правила почали діяти з 25 січня. Про це все ми писали тут.

 

Як Бюро економбезпеки буде боротися з тіньовим ринком тютюну?
24 січня у рамках проєкту з протидії нелегальній торгівлі тютюновими виробами «Ні! Контрабанді!» відбувся круглий стіл «Візія боротьби із нелегальною торгівлею та обігом тютюнових виробів в Україні у 2022 році». Під час заходу  народні депутати, представники влади, тютюнової індустрії та експерти бізнес-асоціацій аналізували механізми та інструменти розв'язання вказаної проблеми.

Старший детектив БЕБ окреслив перелік законодавчих пропозицій для детінізації ринку тютюнових виробів, серед яких:

  • криміналізувати контрабанду підакцизних товарів;
     
  • спростити процедуру блокування вебсайтів, які торгують контрафактом; 
     
  • розглянути питання щодо заборони  діяльності ферментаційних заводів без повного циклу виробництва тютюнових виробів;
     
  • запровадити обов'язкове надання виробниками тютюнових виробів зразків продукції для криміналістичних експертиз;
     
  • запровадити обмеження на реалізацію підакцизних товарів одному покупцю Duty Free на рівні, який дозволяє ввозити країна-прибуття;
     
  • запровадити обов’язкові щоквартальні інвентаризації складів та магазинів Duty Free для визначення видів і кількості підакцизної продукції та її відповідності документам.

 

За якими рахунками сплачувати штрафи за податками?
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що у  п. 2 розд. ІІ Порядку №1204 наведено перелік форм, за якими структурний підрозділ контролюючого органу складає податкове повідомлення-рішення.

Встановлені форми податкових повідомлень-рішень містять інформацію щодо реквізитів бюджетних рахунків, на які платник податків здійснює сплату сум штрафних (фінансових) санкцій та/або пені.

Отже, суми штрафних (фінансових) санкцій та пені сплачуються за кодами бюджетної класифікації, які зазначаються у відповідному податковому повідомленні-рішенні, за якими здійснюється зарахування відповідних податків та зборів.

 

Бюро економбезпеки буде тісно співпрацювати з ДПС
21 січня для об’єднання зусиль у напрямі створення сприятливих умов для розвитку доброчесного бізнесу та протидії економічним правопорушенням за результатами зустрічі в. о. голови ДПС Тетяна Кірієнко та директор БЕБ Вадим Мельник домовилися про підписання міжвідомчого Меморандуму про співпрацю та партнерство між Державною податковою службою та Бюро економічної безпеки.

За словами очільника ДПС, метою Меморандуму є організація ефективної співпраці між ДПС та БЕБ у протидії економічним злочинам та координації спільних дій для підвищення ефективності наповнення бюджету.

 

Що змінилося у проведенні податкових перевірок з 2022 року?
З 1 січня 2022 року в норми ПКУ щодо проведення перевірок ДПС внесені зміни. Зокрема, з цієї дати:

  1. надається право платникам податків, а також контролюючим органам відкрито здійснювати звукозапис, фото-, відеофіксацію (відеозйомку), накопичувати та використовувати таку мультимедійну інформацію під час проведення перевірок;
     
  2. передбачено право контролюючих органів вимагати під час здійснення перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки, доповнюється словами «з використанням інформації та документів щодо результатів такої інвентаризації за наслідками таких перевірок або під час наступних заходів податкового контролю»;
     
  3. терміни відновлення втрачених документів при проведенні документальних перевірок з питань перевірки заявленого до відшкодування з бюджету та/або від’ємного значення податку на додану вартість, приводяться у відповідність до термінів проведення таких перевірок. А  саме: строки проведення зазначених перевірок не переносяться до дати відновлення та надання втрачених документів до перевірки;
     
  4. надається право ДПС  отримувати на відповідний запит інформацію (пояснення) від платника податків не лише по факту виявленого правопорушення, а й з інших питань, пов’язаних з оподаткуванням, можливими порушеннями у господарській діяльності платника, здійснених операцій. При цьому платник податків звільняється від обов’язку надання інформації та її документального підтвердження на повторний запит контролюючого органу, якщо такі документи вже надавались.

Про це читайте у нашій новині за посиланням.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Оскільки, незважаючи на карантин, податкові органи все ж мають право на проведення окремих видів перевірок, ми нагадуємо, як вони проводяться. Звісно, з врахуванням останньої судової практики. Про це ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»