• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №03(99) | 15.02.2022 р.

Дев’яносто дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №03(99) | 15.02.2022 р.

Це –  третій з початку року (і дев’яносто дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • підкреслимо, що з 11 лютого ДПС відбирає платників для перевірок за новими критеріями;
  • зауважимо, що ДПС та Держпраці об'єдналися для боротьби з тінізацією праці;
  • розповімо, що ДПС почала перевіряти підприємства-учасників проєкту «єПідтримка»;
  • дізнаємося, кого з керівників підприємств-боржників не випустять за кордон;
  • зазначимо, що Мінфін вже готує законопроєкт щодо непрямих методів контролю доходів фізосіб;
  • проінформуємо, що суд визнав протиправними перевірки ДПС під час карантину.

Гарного вам читання!

 

***

Суд визнав протиправними перевірки ДПС під час карантину
2 лютого Окружний адміністративний суд міста Києва повідомив, що він завершив розгляд справи щодо оскарження постанови Уряду, якою було скорочено строк дії мораторію на проведення деяких видів перевірок.

З відповідним позовом до суду у липні 2021 року звернулось ТОВ «Проммесплав». Відповідач – Кабінет Міністрів України, треті особи – Міністерство фінансів України та Державна податкова служба України.

Під час судового засідання 26 січня 2022 року суд оголосив вступну та резолютивну частину рішення, яким визнав протиправною та нечинною постанову КМУ від 03.02.2021 р. № 89 "Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок".

Рішення суду набирає законної сили в строк і порядку, передбачені ст. 255 КАСУ, та може бути  оскаржене за правилами, встановленими статтями 293295 - 297 КАСУ. Але його ще так і не оприлюднено у Реєстрі судових рішень.

 

Мінфін готує законопроєкт щодо непрямих методів контролю доходів фізосіб
4 лютого відбулася зустріч Європейської Бізнес Асоціації з заступниками міністра фінансів України Світланою Воробей та Юрієм Драганчуком для обговорення актуальних для бізнесу податкових та митних питань.

У податковому блоці основні питання компаній стосувалися запропонованих нововведень щодо зниження оподаткування персональних доходів та запровадження оподаткування доходів домогосподарств, розробки концепції непрямих методів контролю за повнотою декларування персональних доходів, ситуації з запровадженням обов’язкового використання РРО/ПРРО (касових апаратів) ФОПами 2-3 груп спрощеної системи, екологічного податку і т.д.

Зокрема, за словами фахівців Мінфіну, концепція застосування «непрямих методів» контролю доходів громадян наразі перебуває в роботі у міністерстві та має бути подана до Кабміну до 30 березня. За 1 місяць до цієї дати проєкт Концепції має бути опублікований на сайті Мінфіну для громадського обговорення.

 

Кого з керівників підприємств-боржників не випустять за кордон?
8 лютого ДПС оприлюднила на своєму сайті проєкт Наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку ведення Реєстру керівників платників податків – боржників» (завантажити).

З метою виконання норм Закону №1914 та своєчасного інформування про встановлення тимчасового обмеження керівників платників податків – боржників розроблено проєкт наказу, що передбачає запровадження Реєстру керівників платників податків – боржників, ведення якого покладається на територіальні органи ДПС. 

Такий Реєстр буде оприлюднюватися на вебпорталі ДПС. Він буде наповнюватися такими відомостями:

  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента – боржника  згідно з відомостями про керівника, наданими відповідно до законодавства;
     
  • код згідно з ЄДРПОУ юридичної особи або постійного представництва нерезидента;
     
  • назва юридичної особи або постійного представництва нерезидента;
     
  • податковий номер платника податків;
     
  • назва платника податків;
     
  • дата та номер судового рішення, що набрало законної сили, яким встановлено тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України;
     
  • сума податкового боргу станом на дату прийняття судового рішення – зазначається сума податкового боргу згідно з рішенням суду;
     
  • дата початку дії тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України – зазначається дата набрання рішенням суду законної сили.

 

ДПС почала перевіряти підприємства-учасників проєкту «єПідтримка»
9 лютого ДПС повідомила, що  для контролю за ринком роздрібної торгівлі підакцизною продукцією, упередження випадків реалізації (в роздрібній мережі) контрафактної (без марок акцизного податку та/або з ознаками їх підробки) підакцизної продукції на постійній основі здійснює моніторинг інформації зі зовнішніх джерел, аналізує наявну в інформаційних базах ДПС, а також постійно проводить обстеження місця торгівлі підакцизною продукцією.

Один з ФОП (загальна система оподаткування) має ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. При цьому тривалий час до ДПС не надходять дані про проведені розрахункові операції. Інший (платник єдиного податку) звітує про розрахункові операції з формуванням розрахункових документів (чеки РРО) з найменуванням товару «Продукти харчування» та «Книги».

У  січні 2022 року під час  виїзду та обстеження магазину за адресою здійснення діяльності зазначених ФОП ГУ ДПС у Київській області встановлено факт продажу підакцизних товарів без видачі відповідного розрахункового документа.

За результатами доперевірочного аналізу та результатів попереднього обстеження територіальним підрозділом фактичних перевірок організовано проведення фактичної перевірки.

 

ДПС та Держпраці об'єдналися для боротьби з тінізацією праці: підписано меморандум 
10 лютого 2022 року в. о. голови ДПС Тетяна Кірієнко та в. о. голови Держпраці Ігор Дегнера підписали Меморандум про співробітництво та партнерство.

Підписання Меморандуму є черговим кроком у напрямі організації та проведення спільних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин з найманими працівниками.

Реалізація Меморандуму забезпечить обмін відомостями та інформацією, необхідною для  проведення заходів контролю, забезпечення повноти сплати податків.

 

З 11 лютого ДПС буде відбирати платників для перевірок за новими критеріями
Мінфін наказом від 10.12.2021 р. №655 вніс зміни до Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.

Наказ опубліковано в "Офіційному віснику" №12 від 11.02.2022 року. Тож зміни почали діяти з цієї дати. 

 Зокрема, з 11 лютого:

  1. Назву територіального органу ДПС «Офіс великих платників податків ДПС» змінено на назву «міжрегіональні управління ДПС по роботі з великими платниками податків». 
     
  2. Діють нові редакції додатків 1, 2, 3 до Порядку.
     
  3. Удосконалено критерії ризиковості від провадження господарської діяльності платників податків. А саме: змінено критерії відбору платників податків – юросіб та ФОПів. 

Про це докладно ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»